06.12.2009 16:09
Ο τρόμος έφτασε με τρένο Θανάσης Αυγερινός

Η κοινή γνώμη στη Ρωσία είχε καιρό να αισθανθεί την ανάσα του τρόμου να την πλησιάζει. Το ίδιο και το Κρεμλίνο, που προσπαθούσε και είχε πετύχει να απωθήσει στο μακρινό παρελθόν και στο Νότο της Ρωσίας τον εφιάλτη των τρομοκρατικών επιθέσεων.


Να, όμως, που η βομβιστική ενέργεια της προηγούμενης Παρασκευής στη δημοφιλή, για όσους πηγαινοέρχονται μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, ταχεία «Νιέφσκι Εξπρές», με 26 νεκρούς και περίπου 90 ακόμη να νοσηλεύονται, έφερε στην επιφάνεια ένα άλυτο πρόβλημα και ίσως μια νέα κλιμάκωση ενός υποτιμημένου φαινομένου.
*Η μόνιμη ρωσική χαλαρότητα, που κρύβεται επιμελώς πίσω από επιδείξεις ισχύος, έκανε πάλι το θαύμα της: Επί πολλές ώρες διαφορετικές υπηρεσίες έλεγαν άλλα αντ' άλλων για τα θύματα και τις πιθανές αιτίες, ανεβοκατεβάζοντας τον αριθμό νεκρών και αγνοουμένων. Σημάδι της σύγχυσης τόσο σε υπηρεσίες, όσο και στην κοινή γνώμη είναι και η πληθώρα πληροφοριών και σεναρίων, που απέδιδαν τη βομβιστική επίθεση πότε σε εθνικιστές και ρατσιστικές οργανώσεις κατά των μεταναστών και πότε σε τσετσένους ή ισλαμιστές τρομοκράτες.
*Δεν έλειψε και η καλπάζουσα συνωμοσιολογία, κοινό προνόμιο των περιθωριακών και των ρώσων φιλελεύθερων, οι οποίοι στο όνομα της σύγκρουσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον προσωπικό του φίλο και επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν, διέβλεψαν ακόμη και το «στήσιμο» μιας επίθεσης για να καλυφθούν υστερήσεις στη συντήρηση των υποδομών ή εγκληματικά ανθρώπινα λάθη.
*Αν και κανείς δεν βιάζεται να απορρίψει την εκδοχή ότι πίσω από την έκρηξη κρύβονται «εθνικιστές, εκτός ελέγχου», τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει εκείνη του «ισλαμικού αντάρτικου», που δείχνει πλέον ικανό να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε περισσότερες της μιας ρωσικές Δημοκρατίες, και να δρα μακριά από την «έδρα» του, έξω από την Αγία Πετρούπολη.
*Τα τελευταία χρόνια ενώ σταθεροποιείται η κατάσταση στην Τσετσενία, υπό τη σκληρή συγκεντρωτική διακυβέρνηση του προέδρου Αχμάντ Καντίροφ, οι εστίες των αυτονομιστών μετακινήθηκαν προς τις γειτονικές Ινγκουσετία και Νταγκεστάν, όμως το σημαντικότερο είναι ότι οι ένοπλοι και οι ηγέτες τους κάνουν πλέον λόγο για «κίνημα ισλαμιστών», που επιδιώκει την «απελευθέρωση ολόκληρου του Καυκάσου και τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου στην περιοχή».
*Οι αντάρτες «νέας γενιάς» αδιαφορούν για τις εθνικές διαφοροποιήσεις, θεωρώντας ότι ενώνονται όλοι από το Ισλάμ και διακρίνονται για τη σκληρότητά τους, την αδιαφορία τους για τις παραδοσιακές αξίες της περιοχής και την προσήλωσή τους σε ακραίους ιδεολόγους.
*Η πιο γνωστή ηγετική φιγούρα των ανταρτών, που υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες και κινούνται μεταξύ Γεωργίας, Τουρκίας, Ινγκουσετίας, Τσετσενίας και Νταγκεστάν, είναι ο αποκαλούμενος και «εμίρης του Καυκάσου» Ντόκου Ουμάροφ. Με καθυστέρηση σχεδόν μιας εβδομάδας ο Ουμάροφ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, προξενώντας ωστόσο πολλές επιφυλάξεις μεταξύ των ειδικών, που θεωρούν ότι και μόνο η αργοπορία αποδεικνύει τις ισχνές δυνατότητες επικοινωνίας, ενημέρωσης και συντονισμού, που έχουν οι υποστηρικτές του.
*Εξαιρετικά επιφυλακτικές ως προς τον Ουμάροφ είναι και οι αρχές της Τσετσενίας, που υπενθυμίζουν ότι ο τελευταίος των οπλαρχηγών είχε ισχυριστεί ότι άνδρες του ανατίναξαν και τον υδροηλεκτρικό σταθμό στη Σιβηρία, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθεί.
Σε κάθε περίπτωση ο Ουμάροφ και ο «αποστάτης» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και συνεργάτης του διαβόητου Σαμίλ Μπασάεφ, πριν το θάνατό του, Πάβελ Κοσολάποφ, καταζητούνται για παρόμοια επίθεση στο ίδιο τρένο το 2007, που είχε προκαλέσει μόνο τραυματίες.
*Οι επιτελείς ασφαλείας του Κρεμλίνου υπόσχονται στην ηγεσία τους ότι τώρα διαθέτουν επαρκή στοιχεία και σε 10-12 ημέρες θα έχουν τα πρώτα αποτελέσματα για την υπόθεση, όμως δύο ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη επίθεση στο «Νιέφσκι Εξπρές» το μόνο που κατάφεραν είναι να εντοπίσουν και να παραπέμψουν σε δίκη μόνο τους τελευταίους κρίκους της τρομοκρατικής αλυσίδας. Οι ηγέτες τους μοιάζουν να μπαινοβγαίνουν στο ρωσικό Καύκασο όσο συχνά επιθυμούν ευρύτερη αποσταθεροποίηση στη Ρωσία.

 


πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: τρόμος,τρένο,Γιακούνιν,έκρηξη,αντάρτες,Ουμάροφ,Νιέφσκι