20.11.2009 10:56
Ο Πούτιν στηρίζει την Τιμοσένκο για την εξομάλυνση των Ρωσο-Ουκρανικών ενεργειακών σχέσεων. Στο πλευρό της ξανθιάς Γιούλια. Θανάσης Αυγερινός

Στο ιστορικό παλάτι της Γιάλτας ώς αργά χθες τη νύχτα οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Γιούλια Τιμοσένκο συζητούσαν τις προοπτικές της όλο και πιο προβληματικής συνεργασίας των δύο χωρών, κλείνοντας ουσιαστικά μια άτυπη συμφωνία για την πολυπόθητη ρωσική υποστήριξη στην προεδρική υποψηφιότητα της ξανθιάς κυρίας με την παραδοσιακή κοτσίδα.


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την Ουκρανή ομόλογό του Γιούλια Τιμοσένκο. Το Κρεμλίνο επιθυμεί την ταπεινωτική ήττα του απερχόμενου προέδρου Γιούσενκο στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, στηρίζοντας έτσι την αντίπαλό του Γιούλια, «αδυναμία» μεγάλη κατά πως φαίνεται του Βλαντίμιρ... (φωτ. ΑΠΕ)Η Γιούλια Τιμοσένκο χρειάζεται όσο τίποτε την εύνοια της Μόσχας για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που το Κρεμλίνο επιθυμεί την ταπεινωτική ήττα του παραπαίοντος Ουκρανού προέδρου Γιούσενκο, αλλά και ομαλές εξελίξεις ως προς την ευρω-ρωσική ενεργειακή συνεργασία.
Το αέριο
Η ουκρανική πλευρά στις συνομιλίες προσπάθησε νωρίτερα να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν τα «λυμένα από τον περασμένο Ιανουάριο» θέματα της κατανάλωσης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, σε μιαν αντίστοιχη και θερμών μάλιστα τόνων συνάντηση Πούτιν - Τιμοσένκο, όμως ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι το αέριο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, προσκαλώντας ολόκληρο το ενεργειακό επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης στις συνομιλίες.
«Κάθε 7η του μηνός έχει γίνει εφιάλτης και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο διπλωματικός σύμβουλος και υποδιευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γιούρι Ουσακόφ, θυμίζοντας ότι το Κίεβο μόλις και μετά βίας καταφέρνει να εξοφλήσει κάθε μήνα τα χρωστούμενα για την κατανάλωση ρωσικού αερίου, που προηγήθηκε.
Στις διαβουλεύσεις Πούτιν - Τιμοσένκο προσπάθησε να μπει «σφήνα» ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, προειδοποιώντας τον ότι οι συμφωνίες του Ιανουαρίου χρειάζονται αναθεώρηση, διαφορετικά οι συνέπειες τόσο για τις δύο χώρες όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη θα γίνουν αισθητές τουλάχιστον την ερχόμενη άνοιξη.
«Πολιτικός εκβιασμός»
Το Κρεμλίνο δεν καθυστέρησε να χαρακτηρίσει την επιστολή Γιούσενκο «πολιτικό εκβιασμό», επικρίνοντας και το γεγονός ότι το κείμενο έγινε γνωστό πρώτα από την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Ουκρανού προέδρου. «Δεν έχουμε την παραμικρή επιθυμία να εμπλακούμε στα ενδοουκρανικά ξεκαθαρίσματα», είπε ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Σεργκέι Πριχότκο, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη προσπάθεια να τρομοκρατηθούν η Ρωσία και η Ευρώπη, αλλά και για «άγνοια των μηχανισμών της ρωσο-ουκρανικής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου».
Ο Β. Πούτιν είχε πριν από μερικές ημέρες προειδοποιήσει ότι, εάν η Ουκρανία δεν εξοφλήσει εγκαίρως τα χρέη της και προσπαθήσει ξανά να αφαιρέσει από τους αγωγούς στο έδαφός της ποσότητες αερίου που προορίζονται για Ευρωπαίους, αναπόφευκτα θα μειωθεί και θα σταματήσει η παροχή του ρωσικού αερίου προς την Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, Μόσχα και Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για «αμοιβαία προειδοποίηση και αλληλοενημέρωση», σε περίπτωση που διαμορφωθούν οι όροι μιας νέας «κρίσης του αερίου», όπως τον περασμένο χειμώνα.

 


πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Ουκρανία,Τιμοσένκο,Πούτιν,εκλογές,συνεργασία.,διαβουλεύσεις