13.11.2009 19:36
Ο Μεντβέντεφ ξεδίπλωσε το όραμα του για μια κοινωνία «ελευθέρων πολιτών» και «έξυπνης» οικονομίας. Η Ρωσία του μέλλοντός μας... Θανάσης Αυγερινός

Το όραμά του για μια νέα Ρωσία-παγκόσμια δύναμη, που θα βασίζεται στην ανταγωνιστική, «έξυπνη» οικονομία και όχι στην «πρωτόγονη οικονομία εξαγωγής πρώτων υλών», αλλά και σε μια κοινωνία «ελεύθερων και υπεύθυνων» πολιτών, διακήρυξε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, στο δεύτερο ετήσιο διάγγελμά του προς τη ρωσική Βουλή.


Ενας από τους στόχους στην πορεία για μια μεγάλη Ρωσία, που έθεσε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ήταν και η πάταξη της κρατικής διαφθοράς. «Θα συνεχίσουμε να φυλακίζουμε τους διεφθαρμένους, στους οποίους, μελλοντικά, θα επιβάλλονται και ποινές καταναγκαστικής εργασίας...»

«Εμπρός να υψώσουμε τη Ρωσία σε ένα νέο επίπεδο πολιτισμού», ήταν το κεντρικό σύνθημα της 100λεπτης προγραμματικής ομιλίας, που περιείχε αρκετές αιχμές για το παρόν και το παρελθόν της χώρας.
«Οσο ανέβαιναν οι τιμές του πετρελαίου, πολλοί -σχεδόν όλοι- αυταπατώνταν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να περιμένουν, όμως δεν πρέπει άλλο να καθυστερούμε. Είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας», είπε ο Ντ. Μεντβιέντεφ, αναγνωρίζοντας ότι οι σοβιετικές υποδομές «κρατούν τη Ρωσία στην επιφάνεια», όμως γερνούν επικίνδυνα γρήγορα.
Μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογικά Ρωσία πρέπει το ταχύτερο να απομακρυνθεί από την «αρχαϊκή κοινωνία», όπου μια φωτισμένη ηγεσία σκέφτεται και οι πολίτες ακολουθούν, και να ακολουθήσει «εξωτερική και εσωτερική πολιτική υποταγμένες πλήρως σε πραγματιστικούς στόχους».
Νέο Σύμφωνο Ασφάλειας
Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε κριτήριο αποτελεσματικότητας για την εξωτερική πολιτική «τη βελτίωση των όρων ζωής στη χώρα μας», την ενθάρρυνση των διεθνών συνεργασιών, της εισροής κεφαλαίων, νέων τεχνολογιών, πρωτοπόρων ιδεών, αλλά και ξένων ειδικών στη Ρωσία, για τους οποίους θα χαλαρώσει το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου και διαμονής. Ο κ. Μεντβιέντεφ υπογράμμισε τη σημασία της εδραίωσης του ΟΗΕ στον πολυπολικό κόσμο, που είναι πλέον πραγματικότητα, και εξήγησε ότι το προτεινόμενο από τη Ρωσία νέο Σύμφωνο για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν στρέφεται εναντίον του ΝΑΤΟ, αλλά εναντίον των υπαρκτών κινδύνων αποσταθεροποίησης. «Αν είχαμε έναν αποτελεσματικό θεσμό, ικανό να σταματήσει τον επιτιθέμενο, η Γεωργία δεν θα είχε αρκετό θράσος να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του λαού της Ν.Οσετίας», παρατήρησε ο Ρώσος πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συνεργαστεί για την επίλυση περίπλοκων διεθνών προβλημάτων, όπως τα πυρηνικά προγράμματα Ιράν και Β. Κορέας, η αστάθεια στο Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό κ.λπ.
Αναφερόμενος στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο, ήταν κατηγορηματικός ότι θα συνεχιστεί «η εξόντωση της διεθνούς τρομοκρατίας και των συμμοριτών», εκτιμώντας ότι χρειάζεται ένα άτομο να έχει την ευθύνη της κρατικής πολιτικής στην περιοχή και να αναλάβει να καταπολεμήσει τη φτώχεια, τις φατρίες και την προκλητική διαφθορά και διασπάθιση κρατικών πόρων. Μιλώντας γενικότερα για τη διαφθορά, αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διοικητικά μέτρα, ωστόσο «θα συνεχίσουμε να φυλακίζουμε τους διεφθαρμένους», στους οποίους θα μπορούν μελλοντικά να επιβάλλονται και ποινές «καταναγκαστικής εργασίας».


Ενεργοποίηση πολιτών
Για να γίνουν όλα αυτά πράξη, χρειάζεται η ενεργοποίηση των πολιτών, οι οποίοι κλήθηκαν για πρώτη φορά και έστειλαν κατά χιλιάδες τις προτάσεις τους στο Κρεμλίνο, πολλές από τις οποίες μελετήθηκαν και ενσωματώθηκαν στο διάγγελμα. Χρειάζεται όμως και η ασπίδα ασφαλείας των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα ενισχυθούν και θα επανεξοπλιστούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ, έτσι ώστε «να μη δοθεί ούτε καν η ευκαιρία να απειληθούμε εμείς ή οι σύμμαχοί μας». Ο Ρώσος ηγέτης πρότεινε σειρά μέτρων εκδημοκρατισμού και απλοποίησης του σφόδρα επικρινόμενου εκλογικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «θα αποκρουστεί κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης του κράτους και διχασμού της κοινωνίας με δημοκρατικά συνθήματα».
Οι περισσότεροι από τους ακροατές του προέδρου Μεντβιέντεφ στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο ενδιαφέρονται για τη διατήρηση του status quo, παρά για μεταρρυθμίσεις, εκτίμησε ο Συνήγορος του Πολίτη Βλαντίμιρ Λουκίν, διερωτώμενος «ποιο κοινωνικό στρώμα θα είναι φορέας του εκσυγχρονισμού», ενώ παρών ήταν τελικά και εν μέρει ικανοποιημένος, γιατί υιοθετήθηκαν πολλές προτάσεις του, και ο ηγέτης των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που είχε απειλήσει ότι θα μποϊκοτάρει το σημερινό διάγγελμα λόγω της προσβλητικής παρομοίωσης του Κ.Κ. με τη «ναφθαλίνη» από τη ρωσική δημόσια τηλεόραση.

 


πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,δύναμη,παγκόσμια,Μεντβιέντεφ,Σύμφωνο,εκσυγχρονισμένη,ΝΑΤΟ