12.11.2009 02:40
Πούτιν αυστηρή προειδοποίηση στην Ουκρανία για την παράνομη κατακράτηση ποσοτήτων φυσικού αερίου. «Δεν πληρώνουν, το κόβω...» Θανάσης Αυγερινός

Προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση απηύθυνε για άλλη μια φορά ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι εάν η Ουκρανία αρχίσει ξανά να κατακρατά παρανόμως ποσότητες φυσικού αερίου, που προορίζονται για Ευρωπαίους καταναλωτές, τότε η Μόσχα θα υποχρεωθεί να μειώσει και εν συνεχεία να διακόψει την παροχή έως ότου αποπληρωθούν τα ουκρανικά χρέη.


 «Εάν δεν πληρώσουν, δεν έχουν λαμβάνειν...», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην Ουκρανία, η οποία, κατά σύμπτωση, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο... (φωτ. Reuters)«Εάν δεν πληρώσουν για την εσωτερική κατανάλωση στην Ουκρανία, σημαίνει ότι δεν έχουν να λαμβάνουν. Εάν δεν λαμβάνουν, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουν αφαίμαξη στον αγωγό. Οταν αρχίσει η αρπαγή του αερίου, τότε θα μειώσουμε την παροχή», είπε παραστατικά ο Β. Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν. Σημείωσε μάλιστα ότι Ρωσία (δηλαδή ΕΣΣΔ) και Αυστρία συνεργάζονται στον ενεργειακό τομέα από το 1968, χωρίς ποτέ να υπάρξει οποιαδήποτε διακοπή με ευθύνη της Μόσχας, η οποία καλύπτει ώς και το 94% των αυστριακών αναγκών σε φυσικό αέριο. «Ολες οι διακοπές στην παροχή συνδέονται με τα προβλήματα των διαμετακομιστικών χωρών», είπε ο κ. Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι στην Ουκρανία διεξάγεται προεκλογική εκστρατεία, στην οποία συγκρούονται μάλιστα ο πρόεδρος Γιούσενκο και η πρωθυπουργός Τιμοσένκο για τον προεδρικό θώκο, ενώ την ίδια στιγμή το ΔΝΤ διαβεβαιώνει ότι «οικονομικές δυνατότητες να πληρώσει έχει η Ουκρανία».
Προεκλογική «απειλή»
Ουκρανοί αναλυτές θεωρούν ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να επηρεάσει την προεκλογική διαδικασία στην Ουκρανία προς όφελος των αντιπολιτευόμενων του κ. Γιούσενκο, του οποίου η δημοτικότητα «σέρνεται» κάπου γύρω στο 4%. Ο πρόεδρος Γιούσενκο έχει κατά καιρούς καταδικάσει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών τον περασμένο Ιανουάριο και δίνουν τη δυνατότητα στην κ. Τιμοσένκο να δίνει διαβεβαιώσεις στους ψηφοφόρους της ότι η Ρωσία «δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματός της για κυρώσεις», προφανώς εφόσον υπερψηφιστεί η ίδια.
Μεταξύ άλλων οι Β. Πούτιν και Β. Φάιμαν αναφέρθηκαν και στους εναλλακτικούς - παρακαμπτήριους της Ουκρανίας αγωγούς, όπως ο «South Stream», ο οποίος «ανταποκρίνεται στα αυστριακά συμφέροντα, γι' αυτό και παρασχέθηκαν οι σχετικές εξουσιοδοτήσεις για διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με τον καγκελάριο της Αυστρίας και «θα αναβαθμίσει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία και θα συνετίσει και τους εταίρους μας κατά τη διαμετακόμιση του αερίου», δηλαδή την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό.
Ημέρα προειδοποιήσεων ήταν η χθεσινή και για τη ρωσική διπλωματία, ο επικεφαλής της οποίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι μεμονωμένες χώρες δεν έβγαλαν τα συμπεράσματά τους από την περσινή γεωργιανή επίθεση στη Νότιο Οσετία «και όπως πληροφορούμαστε από διάφορες πηγές, με ποικίλα περίπλοκα σχήματα προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της γεωργιανής ηγεσίας για αγορά εξοπλισμών». Ο κ. Λαβρόφ θύμισε ότι η Μόσχα είχε και στο παρελθόν προειδοποιήσει για τον αυξανόμενο τυχοδιωκτισμό του Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι και δεχόταν διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον ότι δεν πρόκειται να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει σε επιθετικές ενέργειες αμερικανικά όπλα, διαφορετικά θα πρέπει να ξεχάσει κάθε αίτηση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Θύμισα τις διαβεβαιώσεις αυτές για το ΝΑΤΟ στη Χίλαρι Κλίντον, αλλά δεν μου απάντησε», σημείωσε ειρωνικά ο κ. Λαβρόφ.
 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Προειδοποίηση,Ουκρανία,κατανάλωση,συνέντευξη,απειλή,αναλυτές,South Stream