16.05.2013 20:47
Ολοκληρώθηκε η 1η εκδήλωση προβολής του ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού στη Ρωσία Θανάσης Αυγερινός

Για πρώτη φορά στα χρονικά μερικές από τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις του ιατρικού και συνεργαζόμενου ξενοδοχειακού χώρου ένωσαν τις δυνάμεις τους συμμετέχοντας στη διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης προβολής του ελληνικού ιατρικού τουρισμού στη Ρωσία με τον τίτλο Greek Medical Tourism Workshop. 

 

Τις εργασίες του φόρουμ χαιρέτισε κατά το δείπνο της παραμονής ο αναπληρωτής επικεφαλής του Οργανισμού Rostourism Γεβγκένι Πισαρέφσκι, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του, που η Ελλάδα έλειπε έως σήμερα από την αγορά παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη Ρωσία και εκτίμησε ότι η χώρα μας λόγω του εξαιρετικού κλίματος, της γαστρονομίας και της ιστορικής-πολιτισμικής γειτνίασης με τη Ρωσία μπορεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά τη θέση της τα επόμενα χρόνια στη ρωσική αγορά, όπως δείχνουν άλλωστε και οι διαρκώς αυξανόμενοι ρυθμοί προσέλευσης εν γένει Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα.
Η Μάγια Λομίντζε, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟR), που ήταν μαζί με το Tourism Today από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα εμπλουτίζει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της, υποδηλώνοντας έτσι το ενδιαφέρον της επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και την προσέλκυση τουριστών υψηλότερου βαλαντίου. Όπως τόνισε, η ρωσική αγορά που σχετίζεται με τον ιατρικό τουρισμό ανέρχεται σε 300.000 τουρίστες περίπου, με ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 20 %.
Την πρώτη αυτή προσπάθεια, που τέθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού, στήριξαν με χορηγίες και την ενεργό παρουσία τους ο ΕΟΤ και η ΕΤΑΔ, η ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα και το ρωσόφωνο περιοδικό «Ελλάδα». Συμμετείχαν και χαιρέτισαν τις εκδηλώσεις ο πρεσβευτής σύμβουλος της ελληνικής Πρεσβείας Γεράσιμος Ντάβαρης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Ιωάννης Πλώτας και οι επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας Ηλίας Θανασάς και του Γραφείου του ΕΟΤ Πολύκαρπος Ευσταθίου, όπως και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός. 
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε σε εκπροσώπους του ελληνικού και ρωσικού Τύπου επισημάνθηκε ότι η αγορά ιατρικών υπηρεσιών στο εξωτερικό αποτελεί έναν δυναμικά ανερχόμενο κλάδο του τουρισμού για τη Ρωσία και φθάνει πλέον τα 20 δισ. δολάρια ετησίως, έχοντας ξεκινήσει από τα 2 δισ. δολάρια.
Σημειώθηκε ιδιαιτέρως η ευρύτητα των πακέτων, που μπορούν να διαμορφωθούν σε συνεργασία ιατρικών κέντρων και ξενοδοχείων, η ξεχωριστή σημασία των ιαματικών υδάτων και λουτρών της χώρας, καθώς και εν γένει του τουρισμού ευεξίας.
Όπως αναφέρθηκε ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας ανήλθε πέρυσι στις 834.000 και αν ληφθούν οι αυξητικές τάσεις, που παρατηρούνται στις κρατήσεις έως και 20 %, τότε ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Tις εργασίες του πρώτου αυτού φόρουμ χαιρέτισε και ο ομογενής κοσμοναύτης Φιόντορ Γιουρτσίχιν, μάλιστα ένα μόλις 24ωρο πριν αναχωρήσει για το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν, από όπου θα εκτοξευθεί στο Διάστημα για τέταρτη φορά στις 28 Μαΐου. Ο ομογενής μας είχε την ευγενή καλοσύνη να μεταφέρει στο ιατρικό επιτελείο των Ρώσων κοσμοναυτών όλες τις επαφές των κλινικών και ιατρικών κέντρων, που εκπροσωπήθηκαν στο φόρουμ, καθώς όλο και συχνότερα Ρώσοι κοσμοναύτες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να περνούν ένα μέρος της ιατρικής τους αποκατάστασης μετά τις πτήσεις σε ελληνικά κέντρα, συνδυάζοντάς την με ιαματικά λουτρά.

Λέξεις Κλειδιά: Rostourism,Greek Medical Tourism Workshop,Ρωσία,Γεβγκένι Πισαρέφσκι,Μάγια Λομίντζε,Tourism Today,Ελλάδα,υπουργείο Εξωτερικών,υπουργείο Τουρισμού,ΕΟΤ,ΕΤΑΔ,Γεράσιμος Ντάβαρης,Ιωάννης Πλώτας,Ηλίας Θανασάς,Πολύκαρπος Ευσταθίου,Γρηγόρης Σαραφιανός,Φιόντορ Γιουρτσίχιν