30.10.2009 11:06
Η Ρωσία προχωράει με εντατικούς ρυθμούς στην κατασκευή νέας γενιάς διαστημοπλοίων. Στο Διάστημα με πυρηνοκίνητο. Θανάσης Αυγερινός

Η Ρωσία ετοιμάζεται εντατικά για τις διαστημικές εξερευνήσεις του 21ου αιώνα, όχημα των οποίων θα είναι πλέον τα πυρηνοκίνητα διαστημόπλοια. Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Ρωσίας «ΡοσΚόσμος» Ανατόλι Πέρμινοφ στην προεδρική επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, στην οποία το Κρεμλίνο αποδίδει απόλυτη προτεραιότητα.


Το σχέδιο κατασκευής πυρηνοκίνητων σκαφών θα αναβαθμίσει κατά τους εμπνευστές τους τις δυνατότητες μελέτης και κατάκτησης του ανοιχτού Διαστήματος, κάτι που «είναι σήμερα αδύνατο και θα είναι και στο μέλλον χωρίς τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας». Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ βρήκε το σχέδιο «ιδέα μεγάλης προοπτικής» και ανέθεσε στην κυβέρνηση να φροντίσει να επιλύσει το ταχύτερο ζητήματα χρηματοδότησης του προγράμματος.

 

Μακρινές πτήσεις

Η κατασκευή των νέων διαστημικών σκαφών προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες των πτήσεων μακράς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης των προϋποθέσεων για μια επανδρωμένη πτήση στον Αρη. Οι Ρώσοι επιστήμονες οραματίζονται ήδη πτήσεις μεταξύ και άλλων πλανητών ή διαστημικών βάσεων εκτός Γης, καθώς και τη δημιουργία μελλοντικά βάσης στη Σελήνη, όπου κατά τις εκτιμήσεις και τους υπάρχοντες σχεδιασμούς θα «επιστρέψει» αναγκαστικά και πιθανότατα θα εγκατασταθεί μέρος των ανθρωπίνων διαστημικών δραστηριοτήτων.


Οι Ρώσοι επιστήμονες οραματίζονται ήδη πτήσεις μεταξύ πλανητών αλλά και διαστημικών βάσεων που θα «φιλοξενούν» ανθρώπινες δραστηριότητες του μέλλοντος... 
Απαντώντας στον Ντ. Μεντβιέντεφ, ο Α. Πέρμινοφ ανακοίνωσε ότι η μακέτα του σκάφους και του ενεργειακού συστήματος νέου, πυρηνικού τύπου αναμένεται να είναι έτοιμη περί το 2012. Η κατασκευή του νέου διαστημόπλοιου θα μειώσει κατά τρεις φορές το κόστος της «διαστημικής επιβίωσης», που εξασφαλίζεται σήμερα με ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες και κατά δύο φορές το κόστος «διάτρησης της ατμόσφαιρας και εξόδου στο ανοιχτό Διάστημα». Ο κ. Πέρμινοφ χαρακτήρισε τη Ρωσία «πρώτη δύναμη» στα παγκόσμια διαστημικά προγράμματα επανδρωμένων πτήσεων και κατέχουσα τη «δεύτερη θέση» ως προς τις «διαστημικές της δυνατότητες», αποφεύγοντας να ερμηνεύσει αν θεωρεί τις ΗΠΑ ή την Κίνα πλέον ως βασικό της ανταγωνιστή. Κατά τις εκτιμήσεις του το πρόγραμμα των πυρηνοκίνητων σκαφών, «εφόσον επιτύχει», θα προσφέρει την απόλυτη πρωτοκαθεδρία στο ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα, από το οποίο εν πολλοίς εξαρτάται σήμερα και η αμερικανική NASA, στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

 

Τεχνολογικοί κίνδυνοι

Προετοιμάζοντας και για τα χειρότερα, ο κ. Πέρμινοφ εξήγησε ότι οι «τεχνολογικοί κίνδυνοι» από την υλοποίηση του σχεδίου είναι υψηλοί, όμως θα αντιμετωπιστούν χάρη στην υπάρχουσα πολύχρονη επιστημονική και τεχνική εμπειρία της Ρωσίας στη διαχείριση πυρηνικών μονάδων και αντιδραστήρων και σε συνεργασία με τον πυρηνικό κολοσσό της χώρας «Ροσ-ΑΤομ». Υπολογίζεται ότι για την προώθηση του σχεδίου θα χρειαστούν επενδύσεις περίπου 400 δισ. ευρώ σε διάστημα τουλάχιστον 9 ετών.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: ΡοσΚόσμος,Σελήνη,NASA,εξερευνήσεις,επενδύσεις,προγράμματα