27.07.2010 11:44
Ελπίδες μετά τις νέες Ρωσοβουλγαρικές διαβουλεύσεις. Ξαναζεσταίνεται ο αγωγός. Θανάσης Αυγερινός

Ελπίδες ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μπορεί να μην είναι μια «τελειωμένη υπόθεση» γεννούν οι πρόσφατες ρωσοβουλγαρικές διαβουλεύσεις, καθώς και η απόφαση της βουλγαρικής πλευράς να ξεπληρώσει το χρέος της ύψους 4,88 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής «Τρανσνιέφτ» Μιχαήλ Μπάρκοφ.

 

Ο κ. Μπάρκοφ συμμετείχε στις πρόσφατες συζητήσεις στη Σόφια μαζί με τον νέο γενικό διευθυντή της εταιρείας «TransBalkanPipeline» Βλαντισλάφ Γεμελιάνοφ και όπως είπε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι οι Βούλγαροι «αναγνώρισαν την ύπαρξη αυτού του χρέους και είναι έτοιμοι να το καλύψουν».

Η ρωσική αντιπροσωπεία συναντήθηκε στις 22-23 του μηνός στη Σόφια με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ, ο οποίος δημιούργησε στη ρωσική πλευρά την εντύπωση ότι «οι Βούλγαροι εταίροι μας συνεχίζουν να μελετούν το περιεχόμενο του σχεδίου από την άποψη του οικονομικού οφέλους και των οικολογικών κινδύνων, αλλά κατά τις εκτιμήσεις μας, υπάρχει κατανόηση από την πλευρά τους, ότι δεν είναι σκόπιμο να αποχωρήσουν από το σχέδιο».

Μάλιστα οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η πρώτη παρουσίαση του οικονομικού μοντέλου του σχεδίου θα γίνει στη Μόσχα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, γεγονός που ενίσχυσε την πεποίθηση διπλωματικών και ενεργειακών κύκλων της Ρωσίας ότι «η Σόφια ανταποκρίθηκε στις εντατικές διαβουλεύσεις των τελευταίων μηνών και θα αναλογιστεί ποια είναι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, πέρα από πρόσκαιρους, πολιτικούς ή άλλους υπολογισμούς ή πιέσεις έξωθεν».

 

Εταιρικό χρέος

Σύμφωνα με άλλη ρωσική πηγή, που επικαλείται το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, το χρέος της Βουλγαρίας μοιράζεται σε εταιρικό χρέος και χρέος έναντι των συνέταιρων-μετόχων και η τελευταία συμφωνία προβλέπει ότι πρώτα θα καλυφθεί το εταιρικό χρέος, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί περαιτέρω η λειτουργικότητα της δαχειρίστριας εταιρείας, που απειλείτο ακόμη και με χρεοκοπία, εάν η Βουλγαρία δεν έδινε το μερίδιό της. Το χρέος προς τους μετόχους θα καλυφθεί τμηματικά με μεταφορά της πλήρους εξόφλησης την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο παρελθόν η «Τρανσνιέφτ», που είναι ο βασικός χειριστής του έργου από ρωσικής πλευράς, είχε επανειλημμένως εκφράσει παράπονα ότι η Βουλγαρία δεν χρηματοδοτεί το μέρος του σχεδίου του πετρελαιαγωγού, που της αντιστοιχεί, γι' αυτό και έχει συσσωρευθεί υπέρογκο χρέος, το οποίο υπονομεύει την περαιτέρω λειτουργία της «TransBalkanPipeline».

Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του μετά τις διαβουλεύσεις στη Βουλγαρία ο κ. Γεμελιάνοφ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μπορεί να κατασκευαστεί εντός του 2015 και διαβεβαίωσε ότι το βάρος της εταιρείας του έχει πέσει στην περαιτέρω διερεύνηση και μέγιστη προφύλαξη από τις περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου, αλλά και ότι κάθε επενδεδυμένο ευρώ θα αποδώσει τουλάχιστον τρία ευρώ κέρδους στη διάρκεια των προσεχών ετών.

 

Αντιφάσεις

Οπως εκτιμά το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι «η τύχη της ρωσοβουλγαρικής ενεργειακής συνεργασίας αναπτύσσεται με δυσκολίες από τότε που σχηματίστηκε στη Βουλγαρία νέα κυβέρνηση υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ», υπενθυμίζοντας τις κατά καιρούς αντιφατικές δηλώσεις για την αποχώρηση της χώρας του από το σχέδιο για οικονομικούς ή οικολογικούς λόγους ή για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων σε μελλοντικό χρόνο.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο και αρκετά άλλα ρωσικά ΜΜΕ, που επικαλούνται δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Σόφια, «η Ελλάδα θα βοηθήσει τη Ρωσία να πείσει τη Βουλγαρία να συμφωνήσει στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού».

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: αγωγός,πετρελαιαγωγός,Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη,διαβουλεύσεις,χρέος,δηλώσεις,Αντιφάσεις,Μανιάτης,κατασκευή,Παπανδρέου,Σόφια