28.06.2013 18:59
Είναι υποχρεωτική η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Θανάσης Αυγερινός

O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και σήμερα κοσμήτορας της Σχολής Ελευθέρων Τεχνών και Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης Αλεξέι Κούντριν, είναι από τους οικονομολόγους με μεγάλο κύρος τόσο στη Ρωσία, όσο και διεθνώς και προβλέπει υποχρεωτική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και έναρξη ενός μεγάλου δεύτερου κύματος κρίσης.


Οι εκτιμήσεις Κούντριν ίσως σε ένα βαθμό να αποτελούν και μία εξήγηση για το «συγκρατημένο» τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουν την προοπτική επενδύσεων στην ελληνική οικονομία ορισμένες μεγάλες ρωσικές εταιρείες (βλ. Γκαζπρόμ), αλλά και εν γένει το οικονομικό επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης, στο οποίο έως πρόσφατα ήταν ενταγμένος και ο ίδιος ο Κούντριν, αλλά και όπου πολλοί δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι σύντομα θα επιστρέψει με κάποιο τρόπο. Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μιλήσει εγκωμιαστικά για τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι εκείνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της σημερινής κυβέρνησης του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά και της μεγάλης ακόμη εξάρτησης της ρωσικής οικονομίας από την εξαγωγή πρώτων υλών, ένα φαινόμενο, που έχει τεθεί ως πρώτος στόχος προς αντιμετώπιση από τη ρωσική ηγεσία. Να τί λέει ο κ. Κούντριν σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας της Αγίας Πετρούπολης «Νιέφσκοε Βρέμια», προϊόν συνομιλίας μαζί του κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην ίδια πόλη:

Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας γενικευμένης κρίσης, πολύ σοβαρής. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει λυθεί και το πιθανότερο είναι ότι ήδη πλέον δεν θα επιλυθεί. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι για μένα ουσιαστικά αναπόφευκτη. Σύμφωνα με ορισμένους δείκτες είμαστε χειρότερα προετοιμασμένοι, έχουμε λιγότερες εφεδρείες. Νομίζουμε ότι η δική μας εμπειρία είναι μεγαλύτερη, ότι γνωρίζουμε τί να κάνουμε, γιατί μία φορά το έχουμε ήδη περάσει. Αλλά αυτή η νέα κρίση δεν θα μοιάζει με την προηγούμενη, θα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Γι’ αυτό δεν είναι σωστό να βασιζόμαστε στο ότι τα γνωρίζουμε ήδη τα πράγματα και πώς όλα γίνονται. Θα χρειαστεί στην πορεία να ανακαλύψουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το ξεχωριστό είδος κρίσης.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κούντριν συγκατελέγεται μεταξύ των «απαισιόδοξων» αναλυτών, πάντως δεν είναι η πρώτη φορά, που προχωρά σε αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε έχουν πράξει στο πρόσφατο παρελθόν και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της ρωσικής κυβέρνησης. Επίσης αλήθεια είναι ότι το παράδειγμα της Ελλάδας χρησιμοποιείται από τον ίδιο ως «καμπανάκι» για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και φυσικά την οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την οποία έχει την εξής πρόβλεψη:

Κατά τη διάρκεια δύο-τριών ετών δεν θα πρέπει να αναμένουμε σοβαρή οικονομική ανάπτυξη. Εάν δεν κάνουμε τίποτε, τότε θα παραμείνει στο όριο του 2-3 %. Με τον καιρό, εάν αυξηθούν οι διεθνείς κίνδυνοι, η οικονομική αύξηση θα πάρει αρνητικό πρόσημο. Αλλά σε ό,τι αφορά στην υποτίμηση του ρουβλίου, δεν πιστεύω σε αυτό το σενάριο.

Ο πρώην υπουργός και επικεφαλής μεταξύ άλλων σήμερα της Επιτροπής Προωτοβουλιών των Πολιτών, μιας οργάνωσης, που κινείται στο χώρο της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, θεωρεί δικαιολογημένη την πρόσφατη εισήγηση του προέδρου Πούτιν για χορήγηση αμνηστίας σε επιχειρηματίες, που έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα, ωστόσο – και αυτός – θεωρεί απίθανο ότι αυτή η ρύθμιση μπορεί να αγγίξει τον πρώην μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι:

Οι νόμοι αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται, γι’ αυτό και οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες είχαν τιμωρηθεί κάποιοι επιχειρηματίες, θα μπορούσαν να αλλάξουν ή να γίνουν ηπιότερες. Γι’ αυτό το λόγο η ίδια η ιδέα της αμνηστίας μου είναι κατανοητή και κοντινή. Άλλη υπόθεση, το γεγονός ότι στην ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν υπήρχε η πρόταση να προϋποτίθεται για την υλοποίηση της αμνηστίας η κάλυψη μέρους της ζημίας, που έχει προκληθεί, πράγμα, που κατά την άποψή μου δεν είναι σωστό, διότι υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της αμνηστίας. Σε ό,τι αφορά ειδικά στον Χοντορκόφκσι, εγώ δεν αναμένω να χορηγηθεί σε αυτόν αμνηστία, δεν νομίζω ό,τι τον αφορά.

Ο Α.Κούντριν επισημαίνει στις παρεμβάσεις του και πολλές άλλες αδυναμίες της ρωσικής οικονομίας, λειτουργώντας ως η «αλογόμυγα», που ξυπνά το οικονομικό επιτελείο και τη ρωσική κοινωνία, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του υψηλού πληθωρισμού, των μεγάλων δαπανών για την άμυνα, τις ανταγωνιστικές συνθήκες, που δημιούργησε η ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου... Πού να μελετούσε την οικονομία της Ελλάδας τί άλλο θα έλεγε...

 

πηγή : greek.ruvr.ru 

Λέξεις Κλειδιά: υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας,Κούντριν,εκτιμήσεις ,ευρωζώνη, Ελλάδα