31.07.2010 14:14
Ιλαρίων \"Ο Πατριάρχης Μόσχας καταβάλει προσπάθειες για την θεραπεία του σχίσματος\"

Συνέντευξη τύπου όσον αφορά τα αποτελέσματα της επισκέψεως του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010 στους χώρους του Ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Interfax».


Να αναφερθεί, ότι η επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας, έγινε από 20 έως 28 Ιουλίου κατόπιν πρόσκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και των επαρχιών αυτής.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος για σχέσεις Εκκλησίας και Κοινωνίας πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ και ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος για πληροφορίες κ. Βλαντιμίρ Λεγόϊντα.
Στην αρχή της συνέντευξης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναφέρθηκε κάνοντας σύγκριση στην πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Ουκρανία, διότι σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ και οι δυο επισκέψεις ομοιάζουν στη μορφή τους.
Και οι δυο διήρκεσαν πολλές μέρες, όμως διέφερε πολύ το ψυχολογικό κλίμα. Η πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη αντιμετωπίστηκε σαν ένα έκτακτο γεγονός, διότι ο μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος επισκέφθηκε την Ουκρανία λίγο πριν την κοίμησή του μετά τη 17χρονη διακοπή.
Ενώ η πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, διότι υπήρχαν άνθρωποι, για τους οποίους η ενίσχυση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία ήταν εκτός των συμφερόντων τους, ανάμεσα στους οποίους πρώτα από όλα ήταν σχισματικοί παράγοντες και ορισμένα εθνικιστικά πολιτικά κόμματα.
Να σημειωθεί, ότι η φετινή επίσκεψη του Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε σε πολύ ευνοϊκή ατμόσφαιρα.
Επίσης, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε, ότι μετά την εκλογή στο Προεδρικό αξίωμα του κ. Β. Γιανουκόβιτς παρατηρείται η ορισμένη πολιτική συνοχή και αυτή η θετική εξέλιξη δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει το γενικό κλίμα της επίσκεψης.
«Όταν ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος έφτασε στην Ουκρανία, ερωτηθείς για το σκοπό της επίσκεψης απάντησε, ότι δεν είχε κανένα σκοπό. Αυτή ήταν μια τακτική επίσκεψη του Πατριάρχη στο κανονικό του έδαφος. Κάθε φορά ο Πατριάρχης τόνιζε, ότι δεν ήταν «Πρέσβης» της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά πρέσβης της Αγίας Ρωσίας, και η Αγία Ρωσία είναι εκείνος ο πνευματικός και πολιτικός χώρος, ο οποίος διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των δέκα και πλέον αιώνες».
«Το λίκνο και το επίκεντρό του είναι το Κίεβο, όπου στον Πατριάρχη ως Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ενώνει τους λαούς του Ρωσικού κόσμου, ανήκει ο πρώτος και κορυφαίος ρόλος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Ακόμα ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ πρόσθεσε, ότι ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος έχει σκοπό να επισκέπτεται τακτικά την Ουκρανία και αυτές οι επισκέψεις θα παύσουν κατά κάποιο τρόπο να είναι έκτακτα γεγονότα.
Σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα το κύριο θέμα της επίσκεψης του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στην Ουκρανία, ήταν η υπέρβαση του σχίσματος, το οποίο όπως είναι γνωστό ταλανίζει τη χώρα εδώ και είκοσι πλέον χρόνια.
Αναφερόμενος σε διάφορα ακροατήρια ο Πατριάρχης Κύριλλος, έκανε επανειλημμένως λόγο για τη βλάβη την οποία επέφερε το σχίσμα και την ανάγκη της τάχιστης υπέρβασης αυτού.
Στις 26 Ιουλίου στα πλαίσια της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κίεβο ενεκρίθη η Έκκληση προς τους Ορθοδόξους χριστιανούς της Ουκρανίας, οι οποίοι προσχώρησαν στο σχίσμα, να επιστρέψουν στην κανονική Εκκλησία.
«Το σχίσμα επέφερε πολύ βαριά τραύματα στους ανθρώπους. Επηρέασε τις ζωές των ανθρώπων, χώρισε οικογένειες. Το σχίσμα αποσπά τους ανθρώπους από την Εκκλησία, τους στερεί της δυνατότητας να κοινωνούν από το ίδιο Ποτήριο με τους Ορθοδόξους χριστιανούς, να προσκυνούν τα κοινά ιερά», τόνισε ο κ. Ιλαρίωνας.
Επίσης, υπογράμμισε, πως «Τελευταία λαμβάνουμε πληροφορίες, ότι πολλοί από τους κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι ευρίσκονται στο σχίσμα, συνειδητοποιούν τη βλάβη από την εμμονή σε αυτό και επιθυμούν να επανενταχθούν στην κανονική Εκκλησία. Η έκκληση κάνει λόγο για το πόσο φοβερό να ζει κανείς μέσα στο σχίσμα, αλλά και για το πόσο πιο επιβλαβές να πεθάνει κανείς εκτός της Εκκλησίας, και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή ευρισκόμενοι στο σχίσμα. Λέμε ότι δεν πρέπει κανείς να αναβάλλει τη μετάνοια, η οποία δεν έχει τίποτε εξευτελιστικό. Η μετάνοια είναι μια φυσιολογική δικαιοδοσία της επιστροφής στην Εκκλησία όσων αποσχίστηκαν από αυτή».
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα η έκκληση αυτή, είναι η πεμπτουσία ολόκληρης της επίσκεψης του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Ουκρανία.
«Ο Πατριάρχης Κύριλλος καταβάλλει πολλές προσπάθειες για τη θεραπεία του σχίσματος, οι οποίες αντιμετωπίζονται με ορισμένη ακατανοησία και αντίθεση και συγκεκριμένα εκ μέρους της οντότητας, επικεφαλής της οποίας είναι ο ψευδό-Πατριάρχης Φιλάρετος», σημείωσε ο κ. Ιλαρίων.
Επίσης, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε ότι «μόνο ο ήρεμος ποιμαντικός λόγος μπορεί να αποτελέσει οδό προς το διάλογο. Αυτό τον ποιμαντικό λόγο απεύθυνε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος σε όλους όσοι ευρίσκονται στο σχίσμα».
«Η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω συνοχή του Ουκρανικού έθνους, στην προσέγγιση μεταξύ των λαών Ρωσίας και Ουκρανίας και στην επούλωση των τραυμάτων, τα οποία δέχθηκε τα τελευταία χρόνια η ουκρανική Ορθοδοξία».
Τέλος, από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος για σχέσεις Εκκλησίας και Κοινωνίας πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν, ανέφερε ότι «παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων, οι οποίοι γίνονται πλέον περιθωριακοί, να παρουσιάσουν στα ΜΜΕ την επίσκεψη του Αγιωτάτου Πατριάρχη ως πολιτική, είχε, βεβαίως, τον ποιμαντικό χαρακτήρα. Αυτό το πράγμα ήδη ειπώθηκε και δεν πρέπει αυτή η επίσκεψη να προσεγγισθεί ως κάτι το οποίο έχει να κάνει με την επέκταση των ρωσικών συμφερόντων στην Ουκρανία».
«Συγκεκριμένα προχθές κατά το αποχαιρετιστήριο γεύμα πριν την αναχώρηση από το Κίεβο ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος είπε το εξής: «Αυτή είναι η χώρα μου, αυτός είναι ο λαός μου, αυτή είναι η Εκκλησία μου». Και μέσα σε αυτά τα λόγια δεν περιέχεται καμιά επέκταση. Είναι ο Πατριάρχης και για τους πιστούς της Ρωσίας, και της Ουκρανίας, και της Λευκορωσίας, και του Καζαχστάν. Θεωρεί τα συμφέροντα και τις προσδοκίες αυτών των πιστών δικά του συμφέροντα και προσδοκίες. Όσοι προσπαθούν με επιμονή να διαμαρτύρονται, αποτελούν την απόλυτη μειοψηφία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθιερέας Βσέβολοντ.

 

 

πηγή: Romfea.gr 
 

Λέξεις Κλειδιά: Ιλαρίων,Πατριάρχης,Ουκρανία,Εκκλησία,συνέντευξη,Κύριλλος,Ορθόδοξη,επίσκεψη,σχίσμα.,Μητροπολίτης