12.07.2013 13:58
Δ.Χριστόφιας: Στόχος της τρόικας, να εξοβελίσει τους Ρώσους

Του Θανάση Αθανασίου 

 

 
Τη θέση ότι η παρουσία της προηγούμενης κυβέρνησης στην εξουσία τα τελευταία πέντε χρόνια, συνέδραμε πολύ θετικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ κυπριακής Δημοκρατίας-Ρωσικής Ομοσπονδίας, εξέφρασε μέσω του Sigmalive, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.


"Λυπάμαι που ήταν απροετοίμαστος ο Σαρρής"

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στο Sigmalive ότι οι σχέσεις του με τον Ρώσο πρέσβη ήταν "αδιάλειπτες, φιλικότατες και οδήγησαν τελικά, κατόπιν και διαβημάτων του ιδίου, στην ιστορική επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο και στην υπογραφή της πολύ σημαντικής συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δυο χωρών καθώς και πληθώρα άλλων συμφωνιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και πολιτικοκοινωνικής δραστηριότητας".

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, (με αφορμή τη συνέντευξη του Ρώσου Πρέσβη στο ΣΙΓΜΑ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Σαρρής πήγε απροετοίμαστος στη Ρωσία), σημείωσε ότι «είναι με θλίψη που έχω ακούσει ότι ο κ. Σαρρής μετέβη στη Μόσχα απροετοίμαστος και πρέπει να ομολογήσω ότι έχω υποδείξει στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι σχέσεις Ρωσίας- Κύπρου έχουν στρατηγική σημασία, πρώτα και κυρία για την Κύπρο η οποία υποφέρει εδώ και 40 χρονιά από την κατοχή» .

Η Ρωσία όλα αυτά τα χρονιά, πρώτα η Σοβιετική Ένωση και αργότερα η ρωσική ομοσπονδία, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικότατο στήριγμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Κύπρο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

"Στόχος των τροικανών ήταν να εξοβελίσουν τους Ρώσους από την Κύπρο"

Υπογράμμισε ότι «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχω κάμει έντονες και συνεχείς προσπάθειες αποκόμισης, από τη Ρωσία, καταρχήν επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου που πήραμε το 2011 και μείωσης του επιτοκίου, αλλά και σε επικοινωνίες μου με τον Μεντβέντεφ και τον Πρόεδρο Πούτιν, τόσο γραπτές όσο και τηλεφωνικές, ζήτησα και νέο δάνειο μέχρι 7 δις ευρώ, με στόχο να αποφύγουμε το σφιχτό εναγκαλισμό της τρόικας» .

Άρα, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας, "δεν ισχύουν τα όσα μας καταλογίζουν περί καθυστέρησης, διότι παρόλα αυτά είχαμε καταλήξει σε μνημόνιο όπου η εφαρμογή του θα οδηγούσε σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα από έξω και όχι από μέσα(bail in) καθώς και στην υπεράσπιση των βασικών κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων" .

Από πλευράς του Προέδρου Πουτιν, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, «υπήρχε σαφής και ρητή υπόσχεση ότι η ρωσική ομοσπονδία ήταν έτοιμη να βοηθήσει, εφόσον η ΕΕ και το ΔΝΤ θα ανταποκρίνονταν θετικά σε από κοινού στήριξη ΕΕ-Ρωσίας, με υπογραφή του μνημονίου στο οποίο είχαμε καταλήξει και μάλιστα αυτό θα γινόταν πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

"Συνδράμαμε στην ανάπτυξη σχέσεων Ρωσίας-Κύπρου"

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο Δ. Χριστόφιας, η ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ καθυστέρησαν σκοπίμως την υπογραφή του μνημονίου και μας οδήγησαν τελικά στο μνημόνιο το οποίο υπεγράφη από τη νέα κυβέρνηση και το οποίο ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνο στο οποίο εμείς είχαμε καταλήξει.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι «στόχος των τροικανών ήταν να εξοβελίσουν τους Ρώσους από την Κύπρο, που ενώ είχαν υποσχεθεί μέσω του κ. Μπαρόζο, στον κ. Πούτιν ότι θα συνεργαστούν από κοινού, στο τέλος μονομερώς αγνόησαν τη ρωσική ομοσπονδία και δημιούργησαν τα γνωστά φοβερά τετελεσμένα, τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Κυπρίους»

Η διαβεβαίωση εκ μέρους της ρωσικής ομοσπονδίας, του απερχομένου πρέσβη Ιτσιεσλαβ Σιουμσκι, ότι "η ρωσική ομοσπονδία, παρόλα αυτά, θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο σε όλους τους τομείς (η κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Κύπρο είναι σωστική για τον κυπριακό τουρισμό και αυτό οφείλεται στις σχέσεις που ανέπτυξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τους Ρώσους εταίρους μας)είναι απόδειξη της μεγαλοψυχίας της ρωσικής κυβέρνησης και του ρωσικού λαού απέναντι μας", κατέληξε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

πηγή: SigmaLive

 

Λέξεις Κλειδιά: Δημήτρης Χριστόφιας,Ρωσική Ομοσπονδία,Σαρρής,Ρώσος Πρέσβης,ΕΣΣΔ,Συμβούλιο Ασφαλειας,Μεντβέντεφ,Πούτιν,Κύπρος