16.07.2013 11:03
Εμπάργκο Ρωσίας στα τρόφιμα από την Ελλάδα

Εμπλοκή προέκυψε ξαφνικά με τις εξαγωγές μας στη Ρωσία σε νωπά ψάρια, κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα.


Η ρωσική υγειονομική υπηρεσία Rosselkhoznadzor έχει απαγορεύσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες την εισαγωγή ορισμένων κωδικών από τα παραπάνω προϊόντα, καθώς σε επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε στη χώρα μας διαπίστωσε προβλήματα κατά τη διαδικασία παραγωγής. Η Rosselkhoznadzor επιβεβαίωσε χθες, 15 Ιουλίου, με ανακοίνωσή της την εμπλοκή.
Σημειώνεται ότι το καθεστώς που ισχύει για τις εξαγωγές στη Ρωσία προβλέπει τον επιτόπιο έλεγχο των ελληνικών μονάδων από ρώσους ειδικούς ώστε να πιστοποιηθούν τα προϊόντα σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα. Μόνο με μια τέτοια σφραγίδα από τους ρώσους ελεγκτές εξασφαλίζει ο κάθε εισαγωγέας την άδεια διανομής ελληνικών προϊόντων στη ρωσική επικράτεια.
Αυτούς τους ελέγχους επικαλείται η Rosselkhoznadzor για να δικαιολογήσει την παραπάνω απόφαση. Σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία της Ρωσίας, έπειτα από ελέγχους που έγιναν τον Ιούνιο στη χώρα μας προέκυψε ότι υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής, καθώς «οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται δεν είναι πιστοποιημένες ώστε να διανέμονται στη Ρωσία». Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι, βρέθηκαν κάποιες εταιρείες στην Ελλάδα να πουλάνε προϊόντα σε ρώσους εισαγωγείς που δεν είχαν καν προέλευση την Ελλάδα αλλά χώρες που έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία.
Από την ελληνική πλευρά υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα δημόσιας υγείας, αφού τα ελληνικά ψάρια, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά εξάγονται σε όλο τον κόσμο χωρίς προβλήματα.
Απλώς, όπως επισημαίνουν, ο ρωσικός κώδικας που έχει αποδεχθεί η ελληνική Πολιτεία είναι πολύ πιο περίπλοκος και περισσότερο σχολαστικός.
Αναφέρουν μάλιστα πως οι ενστάσεις των Ρώσων ουσιαστικά αναφέρονται σε θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού και αυτό που επιθυμούν είναι οι εμπλεκόμενοι στους παραπάνω κλάδους να είναι πιο εξοικειωμένοι με τη ρωσική νομοθεσία.
Ενδεικτικό της διαφορετικής νομοθεσίας και των κανόνων που ακολουθούν οι δύο χώρες είναι και η δυσαρμονία μεταξύ των ελληνικών και των ρωσικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, αφού για τα συγκεκριμένα προϊόντα το 90% των προμηθευτών έχει εγκριθεί από τις ελληνικές Αρχές και μόνο το 10% από τις ρωσικές.
Πάνω σε αυτό σημειώνουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ακολουθεί τις αυστηρότατες προδιαγραφές των κρατών - μελών, γι' αυτό και τα ελληνικά τρόφιμα βρίσκονται στα ράφια όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Από την άλλη πλευρά, παραδέχονται κάποιες ολιγωρίες στην προσαρμογή με τα ρωσικά πρότυπα καθώς οι Ρώσοι είχαν κρούσει τον κώδωνα κινδύνου εδώ και αρκετό καιρό.
Ηδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλλασοκαλλιεργειών, ο Σύνδεσμος Βιομηχανικών Τροφίμων και ο Συνδεσμος Γαλακτοκομικών Προϊόντων διοργανώνουν σεμινάρια στις 17 και 18 Ιουλίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί το προσωπικό τους καλύτερα σχετικά με τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας. Το θέμα πάντως είναι αρκετά λεπτό και ήδη έχουν επιληφθεί της κατάστασης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να συμμορφωθούν οι ελληνικές μονάδες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και σύντομα να αρθεί η απαγόρευση.
Το πιο σοβαρό πρόβλημα από την εξέλιξη αυτή το αντιμετωπίζει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς το 2012 η αξία των ελληνικών ψαριών που διοχετεύθηκαν στη Ρωσία ανήλθε συνολικά στα 15 εκατ. ευρώ και γενικότερα η συγκεκριμένη αγορά είναι πολλά υποσχόμενη για τους έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές. Αντιθέτως, οι εξαγωγές σε κρέας και γαλακτοκομικά είναι αμελητέες.

Λέξεις Κλειδιά: Rosselkhoznadzor,Ρωσία,εξαγωγές,γαλακτοκομικά προϊόντα