16.07.2013 15:42
Εμπορευματικές μεταφορές από Ελλάδα στη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας

Συνάντηση εργασίας με θέμα «Δυνατότητες ανάπτυξης διατροπικής σύνδεσης μεταξύ Βορείου Ελλάδας και Ρωσίας μέσω Βουλγαρίας για τη μεταφορά αγαθών», οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφορών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΕΟΣΜ/ΑΠΘ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

 

Στόχος της συνάντησης ήταν η επιλογή μιας πιλοτικής διαδρομής, το κατά πόσον υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση της, καθώς επίσης και ο εντοπισμός των κύριων προβλημάτων που σχετίζονται με την πραγματοποίησή της και οι δυνατότητες υπέρβασής τους.

Η συνάντηση εργασίας υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “ADB – Adriatic-Danube-Black Sea multimodal platform”, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος “South East Europe Transnational Cooperation” και συμμετέχουν σε αυτό 41 φορείς, που εκπροσωπούν 13 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κύρια επιδίωξη του ευρωπαϊκού αυτού έργου είναι η ανάπτυξη και προώθηση περιβαλλοντικά φιλικών πολυτροπικών λύσεων για μεταφορές από τα λιμάνια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Αδριατική) στις ηπειρωτικές χώρες και στις περιφέρειες κατά μήκος ενός πιλοτικού διακρατικού δικτύου.

Στη συνάντηση ο καθηγητής του Α.Π.Θ, Αριστοτέλης Νανιόπουλος εξήγησε ότι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω της καίριας γεωπολιτικής της θέσης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα των διατροπικών εμπορευματικών μεταφορών και την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ οι διαφαινόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα αυτό, για την ευρύτερη περιοχή και φυσικά για την Ελλάδα, είναι πολλές. Επίσης περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση, ανέλυσε τις διαθέσιμες προβλέψεις και παρουσίασε χαρακτηριστικά στοιχεία για το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ρωσίας, καθώς και τις διαθέσιμες υπηρεσίες και δίκτυα μεταφορών για τη δημιουργία διατροπικής διαδρομής μεταφοράς εμπορευμάτων.

Από τη συνάντηση εργασίας αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, καθώς επίσης και οι δυνατότητες και οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την ανάπτυξη των διατροπικών εμπορευματικών μεταφορών προς Ρωσία.

Τα κύρια συμπεράσματα κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

·     Η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί σημαντική πύλη εισόδου και εξόδου στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών και «logistics».
·     Για την προετοιμασία προτάσεων και λύσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η αναγκαία αποτελεσματική συνεργασία των δικτύων των χωρών ως προϋπόθεση υλοποίησης των μεταφορών και η διαθεσιμότητα σε υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα, αποφεύγοντας την ανάγκη πραγματοποίησης πολύ μεγάλων επενδύσεων.
·     Το βασικό εξαγώγιμο προϊόν από Ελλάδα προς Ρωσία είναι τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία είναι ευπαθή και κατ’ επέκταση η απαιτούμενη χρονική διάρκεια για τη μεταφορά τους είναι περιορισμένη (έως και πέντε ημέρες).Το καθοριστικό αυτό στοιχείο επιβάλλει την δημιουργία κατάλληλων αλυσίδων μεταφοράς που να διασφαλίζουν τις απαιτήσεις χρόνου, κόστους, ποιότητας.
·     Η διατροπική σύνδεση Ελλάδας – Ρωσίας για τη μεταφορά αγαθών και κυρίως αγροτικών προϊόντων είναι εφικτή, εφόσον ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα και δυσκολίες που σχετίζονται με θέματα, όπως οι τελωνειακές διαδικασίες, η είσοδος της Ελλάδας στις αγορές της Ρωσίας, η ύπαρξη μονοπωλίων, η έλλειψη κατάλληλων υποδομών και άλλα.
·     Οι εμπλεκόμενοι φορείς των επαγγελματιών καθώς επίσης και οι αρμόδιοι φορείς των εμπλεκόμενων χωρών θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να εξασφαλισθεί η ασφαλής, γρήγορη και οικονομική μεταφορά αγαθών προς τη Ρωσία με σκοπό την κατοχύρωση της Ελληνικής παρουσίας στην αναδυόμενη αυτή αγορά.

πηγή:  agelioforos.gr 

Λέξεις Κλειδιά: μεταφορές ,Ελλάδα, Ρωσία