18.07.2013 12:23
Κόκκινη γραμμή Πούτιν για την υπόθεση Σνόουντεν

Οι διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με την υπόθεση Σνόουντεν, ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέες δηλώσεις του για το θέμα που έχει προκύψει με τον 29χρονο πρώην εργαζόμενο της CIA που βρίσκεται παγιδευμένος στο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας.


Παρότι, όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, ο Σνόουντεν κατέθεσε επίσημο αίτημα στη Ρωσία για τη χορήγηση προσωρινού ασύλου, ο πρόεδρος της χώρας, απαντώντας εμμέσως στις νέες πιέσεις για έκδοση του Αμερικανού που άσκησε τη Τρίτη ο Λευκός Οίκος, τόνισε:
«Κατά τη γνώμη μου οι σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι πολύ πιο σημαντικές από τους καβγάδες γύρω από τις δραστηριότητες των ειδικών υπηρεσιών. Εχουμε προειδοποιήσει τον Σνόουντεν ότι οποιαδήποτε ενέργειά του η οποία μπορεί να βλάψει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι αποδεκτή».
Αν και ο Πούτιν δεν σχολίασε το εάν οι Αρχές τις χώρας του σκοπεύουν ή όχι να δώσουν άσυλο στον 29χρονο Αμερικανό που αποκάλυψε τη χρήση του προγράμματος παρακολούθησης PRISM από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και άλλων κρατών, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι η χορήγηση ακόμα και προσωρινού ασύλου από τη Ρωσία θεωρείται δεδομένο ότι θα εξοργίσει την Ουάσιγκτον.
Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για τη διαφορά ανάμεσα στις αντιαμερικανικές ενέργειες και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας όμως:
«Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημαίνει ορισμένους κινδύνους για εκείνους που ασχολούνται με αυτήν. Εάν μια τέτοια δραστηριότητα τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, τα πράγματα είναι εύκολα. Από τη στιγμή όμως που κάποιος επικρίνει τις ΗΠΑ, τότε τα πράγματα περιπλέκονται».
Σημειώνεται εδώ ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από τη Δύση για την καταστολή των πορειών και των συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης αλλά και για τη σκληρή του στάση απέναντι στις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
Ευκαιρία για... ρεβάνς
Οπως σημειώνει το Ρόιτερς, η παρουσία του Σνόουντεν στη Ρωσία και οι αποκαλύψεις του πρώην εργαζόμενου της CIA αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Ρώσου προέδρου για να επικρίνει με τη σειρά του τις ΗΠΑ για τα δικά τους πεπραγμένα χωρίς όμως να διαταράξει περαιτέρω τις σχέσεις του Κρεμλίνου με την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο Πούτιν θέλει η συνάντηση με τον Ομπάμα τον Σεπτέμβριο αλλά και η σύνοδος των G20 στην Αγία Πετρούπολη που θα ακολουθήσει να κυλήσουν ομαλά, ενώ δεν θέλει με κανέναν τρόπο να ρισκάρει να μποϊκοτάρουν οι ΗΠΑ τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι το 2014.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσερένα, τόνισε ότι ο πελάτης του δεν έχει σκοπό να φύγει από τη Ρωσία για μια από τις τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Βενεζουέλα και Νικαράγουα) μέχρι οι ΗΠΑ να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις στους συμμάχους τους να του κλείσουν τον δρόμο, ενώ συμπλήρωσε ότι θεωρεί εξαιρετικά πιθανό ο Σνόουντεν να φύγει από το τράνζιτ του αεροδρομίου μέσα στην επόμενη εβδομάδα με το που θα βγει η απόφαση της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας που εξετάζει το αίτημά του.

 

πηγή:  yahoo.com 

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν ,Σνόουντεν,ΗΠΑ ,σχέσεις