28.07.2013 19:57
Ορθόδοξοι και εορτάζοντες Θανάσης Αυγερινός

Mε εντυπωσιακές εκδηλώσεις Κρεμλίνο και Ρωσική Εκκλησία εορτάζουν την 1.025η επέτειο του εκχριστιανισμού της Ρωσίας, φιλοξενώντας έναν πρωτοφανή αριθμό ορθοδόξων αρχιερέων και προκαθημένων τοπικών ορθόδοξων Εκκλησιών, αλλά και τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου από την Πάτρα. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, οι πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β” και Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κ.ά.

 

Οι αρχιερείς συλλειτούργησαν χθες στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, σήμερα συναντώνται σχεδόν κεκλεισμένων των θυρών με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο και εν συνεχεία θα συνοδεύσουν τον πατριάρχη Κύριλλο σε Κίεβο και Μινσκ, στο πλαίσιο της εδραίωσης της εκκλησιαστικής κυριαρχίας του στις μετασοβιετικές Δημοκρατίες και δύο από τους τρεις πυλώνες της «τρισυπόστατης» (Μεγάλης, ΜικρήΚς και Λευκής) Ρωσίας.

 

Χαιρετίζοντας τον συμβολισμό του εορτασμού της ιστορικής επιλογής του ισαπόστολου πρίγκιπα (κνιαζ) Βλαδίμηρου να επιλέξει την ορθοδοξία ως θρησκεία του έθνους του, ο πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι το παλαιό ρωσικό κράτος, «το Αγιον Ρους, είναι ζωντανό εφόσον παραμένει πιστό στην επιλογή εκείνη, εφόσον διατηρεί την πνευματική του ενότητα, θυμάται και τιμά διά της προσευχής τούς κοινούς μας αγίους».

 

Μιλώντας επανειλημμένως για το θέμα με τρόπο «πρακτικό και προσγειωμένο», ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει τον θαυμασμό του στους «λευκούς» στρατηγούς, που πολέμησαν τον μπολσεβικισμό, αλλά δεν διανοήθηκαν ποτέ να θέσουν θέμα απόσχισης της Ουκρανίας ή της Λευκορωσίας από τον κορμό της ενιαίας Ρωσίας. Και σε ό,τι αφορά τον σημερινό ρόλο της ορθοδοξίας στο κρατικό σύστημα της χώρας, ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να την περιγράψει πρωτίστως ως κάλυψη του ηθικού και ιδεολογικού κενού μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

 

Ο Β. Πούτιν ήταν ένας από τους συνομιλητές του μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, στο ντοκιμαντέρ του «Η δεύτερη βάπτιση της Ρωσίας», που πρόβαλε η ρωσική τηλεόραση και αναφέρεται στην αναγέννηση της ορθοδοξίας στη Ρωσία την τελευταία 25ετία. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα χτίστηκαν και αναστυλώθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εντός και εκτός Ρωσίας 25.000 ναοί, δηλαδή χίλιοι ναοί ετησίως, ή σχεδόν τρεις ναοί ημερησίως.

 

Ο Ρώσος ηγέτης θυμήθηκε τη δική του βάπτιση από τη μητέρα του, «κάπως κρυφά από τον πατέρα του», ο οποίος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και χαμηλόβαθμο στέλεχος σε εργοστασιακή οργάνωση, και σημειώνει ότι η γενιά του θυμάται τον «Κώδικα των Οικοδόμων του Κομμουνισμού», μια ουσιαστικά «απλοποιημένη υπενθύμιση των θρησκευτικών-ηθικών αρχών όλων σχεδόν των σύγχρονων παραδοσιακών θρησκειών». Οταν αυτή η έστω απλοποιημένη μορφή έπαψε να υπάρχει, εμφανίστηκε ένα ηθικό κενό, «το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί μόνον με έναν τρόπο – με την επιστροφή στις πραγματικές, αληθινές αξίες», λέει ο Β. Πούτιν, χωρίς να αμφιβάλλει ούτε στιγμή για το ενδεδειγμένο του πράγματος.

 

avgerinos@ellada-russia.gr

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Λέξεις Κλειδιά: Κρεμλίνο,Ρωσική Εκκλησία,κχριστιανισμός της Ρωσίας,πατριάρχης Κύριλλος,Κίεβο,Μίνσκ,Βλαντίμιρ Πούτιν