07.08.2013 20:42
Σε ρωσικά και ουκρανικά χέρια κυρίως η BOC

Πέτρα Αργυρού

 

Σε ρωσικά και ουκρανικά χέρια κατά κύριο πέρασε το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου. Αυτό προκύπτει από τη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων.


Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο, διαμορφώνεται γύρω στα 5 δις, με τους Κύπριους, φυσικά και νομικά πρόσωπα να κατέχουν το 29%. Τους ξένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να κατέχουν το 41%, τα δικηγορικά γραφεία το 12%. Τα ποσοστά αυτά αρθροιστικά φτάνουν το 82% και απομένει το 18%, το οποίο κατέχει η "κακή" Λαϊκή.

 

Οι ξένοι είναι κατά κύριο λόγο Ρώσοι και Ουκρανοί, ενώ ακολούθούν Πολωνοί, άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και Κινέζοι και Ινδοί. Eπισημάνουμε ότι στις κυπριακές εταιρείες, δυνατόν να συμπεριλαμβάνονται ξένοι δικαιούχοι, των οποίων οι μετοχές κρατούνται από Κύπριους εμπιστευματοδόχους.

Επίσης, τα δικηγορικά γραφεία, εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο ρωσικά και ουκρανικά συμφέροντα. Σημειώτεον, ότι ο αριθμός των νέων μετόχων, φυσικών και νομικών προσώπων, ξεπερνά τις 22,000. Tα στοιχεία είναι ανά καταθέτη και όχι λογαριασμό. Δηλαδή ένας καταθέτης, μπορεί να διατηρεί πέραν του ενός λογαριασμού.

Σε ότι αφορά την σύνθεση των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής που έχουν λόγο για το 18%, οι ισορροπίες είναι διαφορετικές:

Κύπριοι 45% (φυσικά και νομικά πρόσωπα)
Ξένοι 43% (φυσικά και νομικά πρόσωπα)
Δικηγορικά γραφεία 12%
Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής, οι οποίοι πλησιάζουν τις 12,000, προς το παρόν δεν θεωρούνται μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, διότι η Λαϊκή υπάρχει ακόμη ως οντότητα και το 18% των μετοχών ελέγχεται από τη διαχειρίστρια.

H ηγεσία του Συνδέσμου των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής, είχε το απόγευμα της Τετάρτης συνάντηση αναγνωριστικού χαρακτήρα με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στις 20 Αυγούστου.

Το ζήτούμενο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, είναι οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής να έχουν το λόγο και το ρόλο που τους αναλογεί. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, πρόσθεσε, να γίνει αυτό και αυτοί είναι που συζητήθηκαν προκαταρκτικά σήμερα.

Παρόν στη σημερινή συνάντηση ήταν και ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Αλέκος Μαρκίδης ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να υπάρξει κοινό σχήμα, που να εκπροσωπεί άπαντες.

πηγή: SigmaLive

 

Λέξεις Κλειδιά: Τράπεζα Κύπρου,Eurogroup,Ρώσοι,Ουκρανοί,μετοχικό κεφάλαιο