22.08.2013 23:43
Η εφορευτική επιτροπή απειλεί να ακυρώσει την υποψηφιότητα του Αλεξέι Ναβάλνι

Η εφορευτική επιτροπή της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να ακυρώσει την υποψηφιότητα του Αλεξέι Ναβάλνι για τις δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν την 8η Σεπτεμβρίου στη ρωσική πρωτεύουσα, γεγονός που —κατά τη γνώμη του κύριου πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν— δείχνει τους φόβους των αρχών.

 

Ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής στην πρωτεύουσα Βαλεντίν Γκορμπούνοφ ανακοίνωσε πως το σώμα θα συνεδριάσει «προσεχώς», προκειμένου να εξετάσει και να αξιολογήσει τις παραβάσεις που έχουν σημειωθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

«Εάν κι εφόσον οι παραβάσεις αυτές έχουν ξεπεράσει τους κανόνες που έχει θεσπίσει η σχετική νομοθεσία, τότε θα τεθεί σαφώς το θέμα της ακύρωσης της εγγραφής του υποψηφίου Ναβάλνι», δήλωσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της επιτροπής ενημέρωσε πως έχει γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων, κυρίως όσον αφορά τη διάθεση παράνομου υλικού, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ναβάλνι, σε μήνυμά του στο Twitter, υποστήριξε πως οι αρχές φοβούνται πως θα καταγράψει ένα σημαντικό ποσοστό κατά την εκλογική αναμέτρηση: « Η εφορευτική επιτροπή της Μόσχας διατείνεται πως θα ακυρώσει την υποψηφιότητά μου. Ο δεύτερος γύρος έχει γίνει αναπόφευκτος και έξαφνα...», έγραψε στο μήνυμα.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, δήλωσε πως δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για να ακυρωθεί η υποψηφιότητά του: «Τόσο εγώ, όσο και η ομάδα μου δρούμε εντός των πλαισίων της νομιμότητας, όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη διάθεση προεκλογικού υλικού».

Ο ίδιος τόνισε πως οι σχετικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο τυπογραφείο που τυπώνονταν τα φυλλάδια της προεκλογικής του εκστρατείας. Μετά την κατάσχεση του υλικού, η επιτροπή κατηγόρησε τον Ναβάλνι για «ανέντιμες διαδικασίες».

Ο απερχόμενος δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν —εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος— φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη νίκη στις εκλογές και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία. Όμως κατά τις τελευταίες ημέρες, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κι η ομάδα του έχουν αποδυθεί σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την τάση αυτή, με δουλειά στο δρόμο και άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του φιλοκυβερνητικού ινστιτούτου Βιτσιόμ, η οποία δημοσιεύθηκε στα μέσα Αυγούστου, ο Ναβάλνι θα καταταγόταν στη δεύτερη θέση, με 13%, στις εκλογές, έναντι 67% του Σομπιάνιν, ενώ σύμφωνα με άλλη σφυγμομέτρηση της Comcon, την ίδια περίοδο, τα αντίστοιχα ποσοστά θα ήσαν 19,9% για τον Ναβάλνι και 63,5% για τον Σομπιάνιν.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι είχε υποβάλλει ένσταση κατά του Σομπιάνιν για κατάθεση ελλιπών δικαιολογητικών για την υποψηφιότητά του—προσφυγή που είχε απορρίψει η εφορευτική επιτροπή.

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, είναι μάλλον απίθανο να ακυρωθεί η υποψηφιότητα του Ναβάλνι, καθώς ο ίδιος θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυρισθεί ότι του έκλεψαν τη νίκη. Όπως δήλωσε εμφατικά και ο πολιτικός επιστήμων Γκλεμπ Παβλόφσκι, οι αρχές βρίσκονται ενώπιον ενός τεραστίου διλήμματος: «το να εμποδίσουν τον Ναβάλνι να κατέλθει στις εκλογές θα ήταν σκανδαλώδες. Όμως και να του επιτρέψουν να συμμετάσχει θα ήταν εξίσου δυσάρεστο».


Πηγή:www.capital.gr

Λέξεις Κλειδιά: εφορευτική επιτροπή,Μόσχα,Αλεξέι Ναβάλνι,Βλαντίμιρ Πούτιν