16.08.2013 21:33
Θερμοκρασίες Σιβηρίας μεταξύ Αθήνας-Μόσχας Θανάσης Αυγερινός

Με ψυχρότητα αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι το αίτημα Σαμαρά για μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, αφού οι διμερείς σχέσεις περνούν μια περίοδο δοκιμασίας.Στον αέρα η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα μετά τις εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ. Γιατί θεωρείται απίθανη η επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα.
          

 

Ουδεμία προς το παρόν ένδειξη υπάρχει από πλευράς Κρεμλίνου σχετικά με την απάντηση του προέδρου Πούτιν στο αίτημα του πρωθυπουργού να μειωθεί και προς την Ελλάδα η τιμή του φυσικού αερίου που μας προμηθεύει η ρωσική «Γκαζπρόμ».

 

Μετά το προχθεσινό σχόλιο Ρώσου αξιωματούχου ότι «ο πρόεδρος Πούτιν δεν επικοινωνεί με τους ηγέτες ξένων χωρών μέσω του Τύπου και απαντά επιμελώς στις επιστολές που του απευθύνονται» –δείγμα ορισμένης ενόχλησης της ρωσικής διπλωματίας από την όλη διαδικασία–, διπλωματικές πηγές επισήμαναν στην «Εφ.Συν.» μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

 

Η επιστολή Σαμαρά

 

Οπως για παράδειγμα ότι η επιστολή Σαμαρά απεστάλη περί τα τέλη Ιουλίου, αλλά «διέρρευσε» από το μέγαρο Μαξίμου για ευνόητους επικοινωνιακούς λόγους μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουάσινγκτον, αλλά και ότι η πρωθυπουργική επιστολή αποτελεί αναβαθμισμένη επανάληψη αντίστοιχου αιτήματος που έχει διατυπώσει γραπτώς από τον περασμένο Φεβρουάριο (!) ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, προς τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, χωρίς να λάβει ουδεμία απάντηση.

 

Η επιστολή Σαμαρά απεστάλη επομένως στο Κρεμλίνο την εποχή που, σύμφωνα με προηγούμενες αισιόδοξες προβλέψεις επιτελών της κυβέρνησης –οι οποίες διαψεύστηκαν η μία μετά την άλλη–, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να επισκέπτεται τη Μόσχα, προοπτική που υποχώρησε χρονικά μετά την απογοητευτική κατάληξη της υπόθεσης της ρωσικής συμμετοχής στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Η αρνητική εξέλιξη γύρω από τη ΔΕΠΑ αποτέλεσε ορισμένο σοκ όχι μόνο για την ελληνική πλευρά, αλλά και για τη «μεσαία κλίμακα» στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και του ρωσικού κολοσσού της «Γκαζπρόμ», που είχαν υποστηρίξει ενθέρμως την προοπτική αυτή και μιλούν τώρα για «εκνευρισμό σε επίπεδο εταιρικής και κρατικής ηγεσίας και προσπάθεια κάποιων ελληνικών κύκλων να μας παγιδεύσουν».

 

Ο «πάγος» της ρωσικής ηγεσίας και προφανώς εντέλει του ίδιου του Β. Πούτιν στην εξαγορά της ΔΕΠΑ ανέδειξε και ένα από τα κύρια προβλήματα των ελληνορωσικών σχέσεων: την έλλειψη οποιουδήποτε μεγάλου έργου, προγράμματος ή άξονα συνεργασίας, την απουσία ενός πραγματικού «στρατηγικού σκελετού», ο οποίος υποκαθίσταται από πολλά και κουραστικά επαναλαμβανόμενα μεγάλα λόγια και «δευτερεύουσες» κατευθύνσεις συνεργασίας. Μία εξ αυτών, το κοντά ένα εκατομμύριο Ρώσων τουριστών, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με σοβαρούς γνώστες της κατάστασης, θα έπρεπε και θα μπορούσε κανονικά να είναι σήμερα διπλάσιος και τριπλάσιος και να κατανέμεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε περισσότερους προορισμούς ανά τη χώρα, αν υπήρχε σοβαρή και πολυετής μελετημένη πολιτική για την επίτευξη του στόχου αυτού, αντί των κλασικών αυτοσχεδιασμών των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων και των «συγκρούσεων συμφερόντων» μεταξύ των διαφορετικών αρμόδιων υπουργείων μας.

 

Η επίσκεψη, λοιπόν, Σαμαρά στη Μόσχα μοιάζει απίθανο να μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του 2013, καθώς πέραν των άλλων λείπει και οποιοδήποτε «βαρυσήμαντο περιεχόμενο» που θα μπορούσε να τη συνοδεύει, ενώ επίσης αναβλητική είναι και η αντιμετώπιση του ρωσικού ΥΠΕΞ ως προς το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ώς το τέλος της χρονιάς την Ελλάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μια επίσκεψη που επίσης είχε αναγγελθεί ως πιθανή την περασμένη άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι που φεύγει.

 

Σχέσεις 185 ετών

 

Τη χρονιά των 185 ετών σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, οι διμερείς σχέσεις φαίνεται πως κινούνται πλέον σε ρυθμούς σοβαρής υποβάθμισης, σε βαθμό που δημιουργείται η εντύπωση ότι η μόνη ζωντανή είναι η «χαμηλή» διπλωματία μεταξύ πολιτών, μετά από πολλά χρόνια υπερφίαλων διακηρύξεων, υποσχέσεων και συνωμοτικών ιστοριών για υπερατλαντικές παρεμβάσεις, που υποδεικνύουν στις ελληνικές ηγεσίες τη θέση τους και τα όρια της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας υπό κηδεμονία.

 

Γι’ αυτό και ο «εορτασμός» των 185 χρόνων αναμένεται επισήμως να γίνει με την εν πολλοίς συμβολική επίσκεψη της προέδρου της ρωσικής Ανω Βουλής και πρώην πρέσβειρας στην Ελλάδα, Βαλεντίνας Ματβιένκο, εντός του Σεπτεμβρίου, ελλείψει προς το παρόν άλλων ενδιαφερομένων.

 

πηγή:efsyn.gr 

Λέξεις Κλειδιά: Σαμαράς,Μόσχα,ΔΕΠΑ,Κρεμλίνο,Γκαζπρόμ,Πούτιν