08.08.2009 11:11
Ένα χρόνο από τη Γεωργιανή εισβολή στη Ν.Οσετία και τα γεωπολιτικά παιχνίδια συνεχίζονται κάνοντας τη φωτιά του πολέμου να αναζωπυρώνεται. Τα πολλά ψέματα του Σαακασβίλι. Θανάσης Αυγερινός

Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά ταραγμένα 24ωρα και ξενύχτια με ανταλλαγές πυρών και κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων, οι περισσότεροι κάτοικοι της Νοτίου Οσετίας είχαν πέρυσι πέσει ήσυχοι για ύπνο τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου.


Μνημόσυνο για τα θύματα της γεωργιανής εισβολής στο Τσχινβάλι. Για κάποιον «περίεργο» λόγο, τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν μόνο φωτογρφίες από τη ρωσική απάντηση στη Γεωργία και όχι από την αρχή της σύρραξης, ακυρώνοντας τις έννοιες του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου (ΕΡΑ/Yuri Kochetkov)Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, είχε απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα και τους είχε διαβεβαιώσει ότι «έκανε την καρδιά του πέτρα» και απαγόρευσε στον γεωργιανό στρατό να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επιχείρηση στο έδαφος της Οσετίας. Η επιδίωξη της γεωργιανής ηγεσίας να αλλάξει το πάνω από 15ετία status quo με την de facto απόσχιση της αυτόνομης Δημοκρατίας της Ν. Οσετίας από τη Γεωργία, ως αποτέλεσμα αιματηρής σύρραξης, υποτίθεται ότι αναβαλλόταν.
Ξημέρωνε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Πεκίνου και όντως πολλοί πίστεψαν ότι θα τηρηθεί η παράδοση της εκεχειρίας. Δεν υπολόγιζαν ότι η επιχείρηση της Τιφλίδας για «αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας» ήταν σχεδιασμένη ακριβώς για να εκμεταλλευτεί τη φυσική αδράνεια του καλοκαιριού, αλλά και τη συγκέντρωση της παγκόσμιας προσοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους μεταξύ άλλων παρακολουθούσε και ο απών από τη Μόσχα Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στις 23.20 το βράδυ το γεωργιανό πυροβολικό με συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών «Γκραντ» (=χαλάζι, μετεξέλιξη των γνωστών Κατιούσα) άρχισε να βάλλει εναντίον της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας, Τσχινβάλι, το οποίο μέσα σε λίγες ώρες έμοιαζε κυριολεκτικά ισοπεδωμένο. Τη «βρώμικη δουλειά» της επίθεσης σε ένα αστικό κέντρο, που κοιμάται ουσιαστικά ανυπεράσπιστο, ολοκλήρωσαν ώς τα ξημερώματα τα γεωργιανά τεθωρακισμένα, περνώντας άνετα τα «σύνορα» Γεωργίας και Ν. Οσετίας, εν πολλοίς υποτυπώδη, όπως και οι στρατιωτικές δυνάμεις, κυρίως εθνοφύλακες και ένοπλος λαός, από την πλευρά του Τσχινβάλι. Εκείνη η εφιαλτική νύχτα θα μείνει αξέχαστη σε όσους την έζησαν, τόσο στους άμαχους όσο και στους Ρώσους κυανόκρανους, οι οποίοι στάθμευαν στην περιοχή και είχαν τα πρώτα θύματα, όταν είδαν τους Γεωργιανούς συναδέλφους τους να δηλώνουν ότι αποχωρούν από τη μικτή τους διοίκηση και να στρέφουν βαριά όπλα εναντίον τους.
Το πολυαγαπημένο παιδί της δυτικής διπλωματίας, ο αλλόκοτος τακτικός συνομιλητής των μεγαλύτερων παγκόσμιων δικτύων ενημέρωσης Μ. Σαακασβίλι είχε κάνει πάλι το θαύμα του. Με διαφορά περίπου μισής ημέρας η Ρωσία σήκωσε το γάντι και απάντησε πολεμικά στην επίθεση εναντίον πολιτών της και προπαντός στην προκλητική αμφισβήτηση της θέσης της στον Καύκασο.


Από το 2004
Συντετριμμένος ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλ, στις 12 Αυγούστου. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει... (ΑΡ/Shakh Aivozov)Εν όψει της μαύρης επετείου, η οποία αντιμετωπίζεται με πολυήμερες εκδηλώσεις μνήμης ως τραγωδία τόσο σε Ν. Οσετία και Ρωσία όσο και στην ίδια τη Γεωργία, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν, κατά τη ρωσική πλευρά, ότι η γεωργιανή επιχείρηση ετοιμαζόταν συστηματικά από το 2004 ακόμη. Για τον λόγο αυτό και ο πρωτοφανής εξοπλισμός του γεωργιανού στρατού από χώρες του ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), αλλά και η εκπαίδευσή του από Αμερικανούς ειδικούς. Για πολύχρονη υπονόμευση της ανεξαρτησίας της από τη Μόσχα κάνει λόγο και η επίσημη Τιφλίδα, η οποία χαρακτηρίζει «τους αυτονομιστές της Ν. Οσετίας, ρωσικό υποχείριο» εναντίον της.
Η αλήθεια είναι ότι το 90 % σχεδόν των κατοίκων της Ν. Οσετίας, όπως και αντίστοιχος αριθμός στην επίσης αποσχισμένη από τη Γεωργία Αμπχαζία διέθεταν οικειοθελώς ρωσικά διαβατήρια πολύ πριν από τη σύγκρουση και οι δύο Δημοκρατίες ήταν και παραμένουν ουσιαστικά «προσδεδεμένες» στη Ρωσία, απρόθυμες να επιστρέψουν σε οποιαδήποτε μορφή γεωργιανής δικαιοδοσίας. Η επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από το Κρεμλίνο ήταν απλώς η τυπική επιβεβαίωση των πραγματικών αλλαγών, που είχαν ήδη συμβεί και η ιδανική ευκαιρία δόθηκε από το καθεστώς Σαακασβίλι, καθώς η Μόσχα απέφευγε συστηματικά επί χρόνια να ικανοποιήσει το αίτημα των τοπικών ηγεσιών, που ζητούσαν ακόμη και προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Με δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα ούτε που συζητά τις δυτικές εκκλήσεις να αναθεωρήσει την πολιτική της, αντιθέτως φαίνεται πως ισχυροποιεί τις θέσεις της στην περιοχή του Καυκάσου με ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων, προειδοποιήσεις ότι δεν θα επιτρέψει «δεύτερο Τσχινβάλι» και προώθηση των προετοιμασιών για εγκατάσταση οργανωμένων στρατιωτικών βάσεων.
«Είναι οδυνηρό που για πρώτη φορά οδηγήθηκαν τα πράγματα σε εμπόλεμη σύρραξη της Ρωσίας με κάποια από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, τυπικά ακόμη μέλος της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών», δηλώνουν Ρώσοι διπλωμάτες, υπογραμμίζοντας ότι «είναι διπλά οδυνηρό, που τα υπάρχοντα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στις συγκρούσεις ενεπλάκησαν ενεργά τόσο πιλότοι όσο και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας». Η ουκρανική ηγεσία απορρίπτει κατηγορηματικά τις ρωσικές κατηγορίες, οι οποίες αποτελούν κατά κάποιες εκτιμήσεις «προετοιμασία του εδάφους για μελλοντικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών και με την προβληματική γα τη Μόσχα ηγεσία του Κιέβου».


«Διάλογος»
«Είχαν πείσει τον Σαακασβίλι ότι η Ρωσία δεν θα εμπλακεί και αν το πράξει θα ηττηθεί, όμως όλοι γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη», δήλωσε πρόσφατα η Νινό Μπουρτζανάντζε, πρώην σύμμαχος του Γεωργιανού προέδρου και ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Αργά ή γρήγορα ο διάλογος με τη Μόσχα είναι αναπόφευκτος, ο λαός μας δεν τρέφει αντιρωσικά αισθήματα», δηλώνει ο Νταβίντ Γκαμκρελίντζε, άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης, που αγωνίζεται να ανατρέψει έναν αμφιλεγόμενο πρόεδρο, ο οποίος ωστόσο επιδεικνύει εκπληκτικές πολιτικές αντοχές, στηριζόμενος με όλα τα μέσα από την αμερικανική διπλωματία.
«Θυμηθείτε πώς έγινε η κάλυψη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα πρώτα 24ωρα του τυχοδιωκτισμού», λέει ο Γκαμκρελίντζε, αναφερόμενος στο πρωτοφανές μπαράζ στήριξης στον Σαακασβίλι από μεγάλα διεθνή μέσα, που φαίνεται πως ακολούθησαν τυφλά τις οδηγίες των διπλωματών και των υπουργείων των Εξωτερικών τους.
«Είχαμε οδηγίες να κατευθυνθούμε μόνο στην Τιφλίδα και πουθενά αλλού», ομολογεί σήμερα στέλεχος του Γραφείου Μόσχας της EBU, τηρώντας την ανωνυμία του. Προσανατολισμό, που κατά έναν περίεργο τρόπο ακολούθησαν τα περισσότερα μεγάλα ξένα μέσα, αποφεύγοντας τα πρώτα 24ωρα την ίδια τη Ν.Οσετία, όπου βρισκόταν και το θέατρο των επιχειρήσεων.
«Η εικόνα του βομβαρδισμένου και καταγκρεμισμένου Τσχινβάλι έλειψε για πολλές ημέρες από τις εικόνες των τηλεοπτικών δικτύων και τις φωτογραφίες των πρακτορείων», λέει στην «Ιζβέστια» ο Πολωνός δημοσιογράφος Βίκτωρ Μπάτερ, ο οποίος καταγγέλλει ότι απολύθηκε από το κρατικό δίκτυο TVP για τις ανταποκρίσεις του, «επειδή προσπάθησα να καλύψω τις εξελίξεις στη Ν. Οσετία από όλες τις απόψεις, όχι μόνο από τις θέσεις του Μ. Σαακασβίλι, όπως έκαναν τα περισσότερα πολωνικά ΜΜΕ».
Το σκηνικό που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της περσινής σύγκρουσης κάθε άλλο παρά δείχνει εκτόνωση της κρίσης και η φωτιά του πολέμου, κατά τη γνώμη πολλών σχολιαστών θα μπορούσε να ξεσπάσει ξανά. Αλλωστε οι προσπάθειες για γεωπολιτικά παιχνίδια με σκοπό τον έλεγχο του Καυκάσου δεν εγκαταλείπονται και το Κρεμλίνο δείχνει πλέον διατεθειμένο να απαντά στις κινήσεις που θεωρεί εχθρικές για τα συμφέροντά του.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Σαακασβίλι,ψέματα,μνημόσυνο,status quo,εκδηλώσεις,Λαβρόφ,Διάλογος