25.08.2013 22:32
Ρωσία σε ΗΠΑ: Μην επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος

Καθώς μπαίνουν στο τραπέζι σχέδια στρατιωτικής δράσης στη Συρία, η Ρωσία δείχνει» το Ιράκ και προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος, λέγοντας ότι μονομερής δράση θα είχε καταστροφικές συνέπειες στη Μέση Ανατολή. Το ίδιο το καθεστώς Άσαντ προειδοποιεί με γενικευμένη ανάφλεξη σε περίπτωση επέμβασης, ενώ το Ιράν απειλεί τον Λευκό Οίκο με αντίποινα.

 

Κινητικότητα επικρατεί σε επίπεδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, καθώς η Δύση έχει πλέον ελάχιστες έως καθόλου αμφιβολίες ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων κατά του συριακού λαού -στη φονικότερη επίθεση με χημικά όπλα εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή προειδοποιώντας τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση στη Συρία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες ειρήνευσης και θα έχει «καταστροφικές συνέπειες»  στην κατάσταση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενο στη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πως οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα επηρεάσει τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία.

«Για μία ακόμη φορά απευθύνουμε και πάλι αποφασιστική έκκληση [στις ΗΠΑ] μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και να μην επιτρέψουν ενέργειες που αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση και θα επηρεάσει την ήδη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πλέον καταστροφικό τρόπο» αναφέρει η Μόσχα.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της κάλεσε τις ΗΠΑ να μην «περάσουν την κόκκινη γραμμή» στη Συρία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» για τον Λευκό Οίκο, ενώ το ίδιο το καθεστώς Άσαντ απείλησε διά του υπουργού Πληροφοριών Ομράν Ζοαμπί με χάος και γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η συζήτηση περί στρατιωτικής δράσης στη Συρία φούντωσε μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας Ομπάμα-Κάμερον, και η οποία ανέφερε ότι «η απάντηση προς το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων, εάν χρειαστεί, θα είναι πολύ σκληρή».

Η Βρετανία και η Γαλλία θεωρούν το καθεστώς Άσαντ υπαίτιο για τη χρήση χημικών όπλων, ενώ και για τις ΗΠΑ υπάρχουν πλέον ελάχιστες αμφιβολίες ότι ο Σύρος πρόεδρος επιτέθηκε με χημικά όπλα κατά αμάχων, όπως δήλωσε την Κυριακή ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Παράλληλα, από αμερικανικής πλευράς αναφέρθηκε ότι ήλθε «πολύ αργά» η έγκριση της Δαμασκού για την πρόσβαση της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ στο σημείο της καταγγελλόμενης επίθεσης, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν καταστραφεί σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας των βομβαρδισμών στην περιοχή το τελευταίο πενθήμερο.

Το επιτελείο του Πενταγώνου και οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ έχουν ενημερώσει ήδη τον Μπαράκ Ομπάμα επί των διαθέσιμων στρατιωτικών επιλογών, εφόσον ο Ομπάμα αποφασίσει να κάνει πράξη τη δήλωσή του ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Κυριακή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και μεταξύ των Ντέιβιντ Κάμερον και Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συμφώνησαν πως «ότι μία επίθεση με χημικά όπλα κατά του συριακού λαού στην κλίμακα που αποκαλύπτεται απαιτεί σκληρή απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα. «Αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μιλώντας για την κατάσταση την Κυριακή, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο για αυτή την αχαρακτήριστη ενέργεια» -για να ακολουθήσει λίγο αργότερα δήλωση-προειδοποίηση της Ρωσίας κατά βεβιασμένης απόδοσης ευθυνών για τη χρήση χημικών όπλων.

Το καθεστώς Άσαντ κατηγορεί την ίδια τη συριακή αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων, μιλώντας για προπαγάνδα των αντικαθεστωτικών προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση τη στιγμή που βρίσκονταν στη χώρα οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος πρόκειται, εν τω μεταξύ, να συνέλθει εκτάκτως την Τρίτη υπό το βάρος των εξελίξεων. Ο επικεφαλής διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε το τελευταίο 24ωρο τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, καθώς και την Τουρκία, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του καθεστώς Άσαντ καταγγέλλοντας τη Δύση για αδράνεια μπροστά στην αιματοχυσία.
 

Λέξεις Κλειδιά: Συρία,Ρωσία,Ιράκ,Μέση Ανατολή,Άσαντ,Λευκός Οίκος,ρωσικό υπουργείο εξωτερικών