16.09.2013 07:26
Ρωσία: Δηλώσεις της προέδρου της ρωσικής Άνω Βουλής Βαλεντίνας Ματβιένκο ενόψει της επίσκεψής της στην Ελλάδα Θανάσης Αυγερινός

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της ρωσικής Άνω Βουλής, με επικεφαλής την πρόεδρό του Βαλεντίνα Ματβιένκο, πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α.Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλο, τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, άλλους αξιωματούχους και επιχειρηματικούς παράγοντες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Συμβουλίου.
 

«Σχεδιάζουμε να συζητήσουμε στην Αθήνα ένα ευρύ κύκλο θεμάτων της διμερούς ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών ενεργοποίησης των διακοινοβουλευτικών επαφών, τη διεύρυνση και τη νομοθετική υποστήριξη της νομικής-συμβασιακής βάσης των διακρατικών μας σχέσεων. Επίσης θα εξετάσουμε τις δυνατότητες για την ανάπτυξη της διαπεριφερειακής συνεργασίας», ανέφερε πριν την αναχώρησή της η κα Ματβιένκο, η οποία μεταξύ άλλων ήταν πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα και κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και σήμερα κατέχει το τρίτο κατά σειρά κρατικό αξίωμα στη συνταγματική ιεραρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Θα συζητήσουμε πώς να διαφοροποιήσουμε το διμερές εμπόριο, να εξασφαλίσουμε τη ροή επενδύσεων, υπολογίζοντας ότι πολλές ρωσικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς, πρωτίστως στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών», σημείωσε η Β.Ματβιένκο, αναφερόμενη σε θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας, «που θα τεθούν κατά τις επαφές με την ελληνική ηγεσία».
Από τις διμερείς διαβουλεύσεις δεν θα λείψουν τα επίκαιρα διεθνή ζητήματα, όπως η Συρία και η κατάσταση στη Μ.Ανατολή, καθώς η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής υπογράμμισε «την εγγύτητα και συχνά την ταύτιση των θέσεων Ρωσίας και Ελλάδας σε θεμελιώδη ζητήματα της διεθνούς ημερήσιας διάταξης», αλλά και υπενθύμισε στις δηλώσεις της την επικείμενη προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, γεγονός, που θα επιτρέψει να συζητηθούν και ζητήματα ανάπτυξης των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ, μεταξύ των οποίων και οι προοπτικές κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για τις σύντομες επισκέψεις πολιτών της μίας πλευράς στην άλλη.
Η κα Ματβιένκο θα χαιρετίσει και τις εργασίες του 3ου Ελληνορωσικού Φόρουμ με συμμετοχή οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, που διοργανώνεται με αφορμή την 185η επέτειο των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων, μια επέτειος, «που υπογραμμίζει με πειστικό τρόπο τον ιδιαίτερο, φιλικό, εμπιστευτικό χαρακτήρα» των σχέσεων αυτών. «Είμαστε ορθόδοξοι λαοί και διαθέτουμε κοινότητα πολιτισμών, ανεπτυγμένες ανθρωπιστικές επαφές, γι' αυτό και οι διακρατικές μας σχέσεις είναι σταθερές και μακρόχρονες. Τιμούμε ιδιαιτέρως αυτό το γεγονός και είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους», καταλήγει το Δελτίο Τύπου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.
Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της επίσκεψης, η κα Ματβιένκο θα έχει επίσης συναντήσεις με την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και συνεισηγήτρια σε θέματα Ρωσίας Ντ.Μπακογιάννη, με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ.Μίχαλο και θα τιμηθεί με το Χρυσό μετάλλιο της ελληνικής Βουλής «για την προσφορά της στην ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού» και το Χρυσό μετάλλιο «Ιωάννης Καποδίστριας» από το ομώνυμο Κέντρο Ευρωπαϊκών Ερευνών.

Λέξεις Κλειδιά: Συμβούλιο της Ομοσπονδίας,Άνω Βουλή,Βαλεντίνα Ματβιένκο,Β. Μεϊμαράκη,Α. Σαμαρά,Ευ. Βενιζέλο