30.06.2009 15:38
Οταν η κάθαρση «βολεύει» σε καιρούς κρίσης Θανάσης Αυγερινός

Ο Τέλμαν Ιζμάιλοφ είναι Αζέρος στην καταγωγή, από τους πιο γνωστούς «ολιγάρχες» της σημερινής Ρωσίας.
Προφανώς επειδή ο μπαμπάς του ήταν κομμουνιστής και το φαινόμενο ήταν πολλά χρόνια μόδα στη Σοβιετική Ενωση, όταν τον γέννησε τού έδωσε για όνομα το επίθετο του ιστορικού αντιφασίστα και ηγέτη των Γερμανών κομμουνιστών.

 

Τελευταίο καμάρι του ομίλου εταιρειών του κ. Ιζμάιλοφ ήταν το υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Mardan Palace», που εγκαινίασε τον περασμένο Μάιο στην Αττάλεια της Τουρκίας, το τουρκικό θέρετρο που αναπτύχθηκε ξέφρενα χάρη στους Ρώσους τουρίστες της τελευταίας δεκαετίας. Η κατασκευή κόστισε κοντά 1 δισ. δολάρια, στα εγκαίνια κουβαλήθηκαν με ειδική πτήση 110 κιλά χαβιαριού από οξύρυγχο πρώτης ποιότητας (μπελούγκα), κι ας λένε οι ειδικοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι υπάρχει αυστηρή απαγόρευση λόγω απειλής εξαφάνισης του είδους. Αμα είσαι ένας Τέλμαν Ιζμάιλοφ, όλα τα σφάζεις κι όλα τα μαχαιρώνεις. Μπορείς να φέρεις, για παράδειγμα, στα εγκαίνιά σου όλη την αφρόκρεμα των ρωσικών μπίζνες, αλλά και πολιτικούς του επιπέδου του κυβερνήτη της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ και της συζύγου του, επίσης επιχειρηματία στον κλάδο των κατασκευών και της τσιμεντοβιομηχανίας Γιλένα Μπατούρινα. Μπορείς επίσης να προσκαλέσεις, αρκεί να πληρώσεις καλά, από την Πάρις Χίλτον ώς τη Σάρον Στόουν και τον Ρίτσαρντ Γκιρ, οι οποίοι σιγά μην αντιδράσουν με πόνο για τα παιδάκια της Αφρικής ή του Θιβέτ ή την όποια δική τους αισθητική, όταν ξαφνικά εκεί που κατεβαίνουν στην πλαζ αρχίζει να πέφτει βροχή από εκατοδόλαρα. Το συγκεκριμένο τρικ-βίτσιο του κ. Ιζμάιλοφ με τα εκατοδόλαρα κόστισε, λένε, περί τα 61 εκατομμύρια δολάρια και ήταν το κερασάκι στην τούρτα από κιτς ακρότητες.
Μετά απ' αυτά τα εγκαίνια άρχισε και η κάτω βόλτα για τον κ. Ιζμάιλοφ, ο οποίος στη Μόσχα ήταν μεταξύ άλλων γνωστός και για τον έλεγχο μιας από τις μεγαλύτερες υπαίθριες σταθερές αγορές, το διαβόητο «Τσερκίζοφσκι ρίνακ». Το σύνθημα φαίνεται πως το έδωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απαίτησε από αστυνομία, υπηρεσίες ασφαλείας και εισαγγελία να ασχοληθούν με το λαθρεμπόριο και τις παράνομες παραγωγικές δραστηριότητες που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη αγορά, φημισμένη για το ότι αποτελεί κράτος εν κράτει, όπου δεν τολμά να πατήσει το πόδι του κανείς από τις επίσημες αρχές, παρά μόνο πιθανώς για να εισπράξουν ποσοστά και μίζες. Η πρωθυπουργική κριτική συνοδεύτηκε με επιχείρηση-«σκούπα» που αποκάλυψε περί τα 6.000 βαγόνια-κοντέινερ με λαθραία προϊόντα συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων, πολλά από τα οποία κρίθηκαν επικίνδυνα για την υγεία, ακόμη και όταν επρόκειτο για παιδικά ρούχα και παπούτσια. Η συζήτηση της υπόθεσης συνοδεύτηκε με μπαράζ τηλεοπτικών και λοιπών ρεπορτάζ για το «χάλι» της αγοράς, η οποία σφραγίστηκε χθες και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Λουσκόφ, που αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον προσωπικό του φίλο, ίσως και να κλείσει οριστικά ώς το τέλος του έτους. Γνωστός για τους ελιγμούς του ο κ. Λουσκόφ, όχι μόνο συμπαραστάθηκε στις αποφάσεις των υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά τις ξεπέρασε κιόλας, ίσως γιατί πολλοί εκτιμούν ότι στο Κρεμλίνο χτύπησε η «βαριά καμπάνα» και για τον ίδιο τον πανίσχυρο κάποτε Γ. Λουσκόφ, που δοκίμασε αρκετές φορές τα όρια της υπομονής της κεντρικής ρωσικής εξουσίας. Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο για την απομάκρυνση Λουσκόφ έχει ξαναπαίξει, ωστόσο πολλοί επιμένουν ότι οι πολιτικές ημέρες του δεν φθάνουν πέρα από το φθινόπωρο. Σε καιρούς κρίσης, το Κρεμλίνο χρειάζεται καμπάνιες κάθαρσης και αποκαθήλωσης διεφθαρμένων ηγετών και από υποψήφιους να φάν' κι οι κότες...
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=58844
 

Λέξεις Κλειδιά: Ιζμάιλοφ,Αζέρος,ολιγάρχες,ξενοδοχείο,κατασκευή,εγκαίνια,. Λουσκόφ