29.11.2013 08:18
Η συμφωνία σύνδεσης παραμένει στο τραπέζι, λέει η ΕΕ στην Ουκρανία

Βίλνιους, Λιθουανίας
 

Στη σκιά της ψυχρολουσίας που επιφύλαξε η Ουκρανία στην ΕΕ, κάνοντας στροφή προς τη Ρωσία και υπαναχωρώντας στο παρά πέντε από την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ένωση, ήλθαν ενώπιος ενωπίω το βράδυ της Πέμπτης οι «28» με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Εν μέσω της διπλωματικής διελκυστίνδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει προς τον Ουκρανό πρόεδρο πως η πρότασή της παραμένει στο τραπέζι.

«Θα ξεκαθαρίσουμε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχθεί την Ουκρανία ως συνδεδεμένο μέλος, να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη σύνοδο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που συνεχίζεται την Παρασκευή.

 

«Δεν έχω καμία ελπίδα ότι θα το πετύχουμε αυτή τη φορά, αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο συναντήθηκαν με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς πριν την έναρξη της συνόδου, αλλά και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Γιανουκόβιτς, όταν ρωτήθηκε για την διάθεσή του προσερχόμενος στο δείπνο στο οποίο συμμετέχουν οι ηγέτες των χωρών, απάντησε «φυσιολογική».

Μιλώντας νωρίτερα σε φόρουμ επιχειρηματιών στο Βίλνιους, ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε είχε επίσης αναφέρει πως παραμένει σε ισχύ η ευρωπαϊκή πρόταση προς το Κίεβο, προειδοποιώντας παράλληλα πως η απόφαση της Ουκρανίας να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της.

«Η ουκρανική οικονομία χρειάζεται πολύ μεγάλες επενδύσεις [που] αντοιστοιχούν σε  μελλοντικό εισόδημα, μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ευημερία» επισήμανε ο Στέφαν Φούλε.

Στη σύνοδο του Βίλνιους επρόκειτο να επιστεγαστεί η πολυετής διαπραγμάτευση μεταξύ Κιέβου και ΕΕ με την υπογραφή συμφωνίας πολιτικής σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, η οποία τελικώς και προσέκρουσε στις ισχυρές πιέσεις που άσκησε η Μόσχα στο Κίεβο.

Ορισμένες πλευρές εξέφρασε, πάντως, αντίθετα με την Άνγκελα Μέρκελ μία αχνή αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει προσέγγιση.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Διατηρώ ακόμη μια αχνή ελπίδα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σήμερα, δεν το αποκλείω. Όμως θα πρέπει να δούμε υπό ποιους όρους μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ και εμπλέκεται ενεργά στην ενσωμάτωση των πρώην χωρών της ΕΣΣΔ, φάνηκε αισιόδοξη. Οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν μέχρι τελευταία στιγμή. Θα συνεχιστούν πριν το δείπνο, στη διάρκεια του δείπνου και πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει στη διάρκεια της νύχτας» είπε η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Ο αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Σεργκέι Αρμπούζοφ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι ο στόχος παραμένει «η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση», επισημαίνοντας ότι «η Ουκρανία χρειάζεται την Ευρώπη».

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές που είναι αντίθετοι στην απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου την ώρα που ο Γιανουκόβιτς έφτανε στο Βίλνιους.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το χώρο που διεξάγεται η σύνοδος στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας κρατώντας πανό που έγραφαν: «Γιανουκόβιτς μην κλέβεις το μέλλον», και «Είμαστε Ευρωπαίοι».

Η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε σε χθεσινό της μήνυμα ότι η συμφωνία σύνδεσης θα μπορούσε να είναι «μια μηχανή του χρόνου που θα μας ωθήσει από το παρελθόν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την οικογένεια των ελεύθερων κοινωνιών».

πηγή: In.gr

Λέξεις Κλειδιά: Ουκρανία,ΕΕ,Ρωσία,Βίκτορ Γιανούκοβιτς,Χέρμαν βαν Ρομπάι,Άνγκελα Μέρκελ