28.12.2013 19:14
Τσάρος στη μεγαλοψυχία Θανάσης Αυγερινός

Μετά την αμνήστευση των Pussy Riot και των μελών της Greenpeace, ο Πούτιν απένειμε χάρη για ανθρωπιστικούς λόγους και στον επί 10ετία φυλακισμένο μεγιστάνα Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

 

H μεγάλη είδηση της χθεσινής, ένατης κατά σειρά, ετήσιας αναλυτικής συνέντευξης του Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθε μετά το τέλος της και δεν ήταν άλλη από τη δήλωσή του ότι έλαβε σχετικό αίτημα και αποφάσισε αμέσως να απονείμει χάρη στον φυλακισμένο μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

 

«Εμεινε έγκλειστος περισσότερα από 10 χρόνια, είναι μια σοβαρή ποινή και τώρα νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε την απόφαση», είπε αποχωρώντας μετά την τετράωρη και πλέον συνέντευξη ο Β. Πούτιν, σημειώνοντας ότι η μητέρα του Χανταρκόφσκι είναι άρρωστη και ο ίδιος δέχθηκε να συντάξει την προβλεπόμενη από τον νόμο επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο. Η σχετική αίτηση αποτελεί αναγνώριση της ενοχής του εγκλείστου, αλλά είναι απαραίτητη για να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα της χάρης και μάλιστα πριν από την Πρωτοχρονιά. Επιφυλακτικοί για την είδηση ήταν οι δικηγόροι του Χανταρκόφσκι, που έδειχναν να μη γνωρίζουν τίποτα για τις εξελίξεις, αν όχι να τις διαψεύδουν, ενώ και ο γιος του, Πάβελ, που ζει στις ΗΠΑ, μίλησε για «ευτυχές» γεγονός, αποφεύγοντας όμως κάθε σχόλιο πριν συνομιλήσει με τον πατέρα του. «Παγωμένοι από την αγωνία» δήλωσαν οι γονείς του Χανταρκόφσκι, ο οποίος θα αποφυλακιζόταν κανονικά τον ερχόμενο Αύγουστο.

 

Ηταν ημέρα σχετικής εορταστικής μεγαλοψυχίας η χθεσινή για τον Πούτιν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι βάσει της αμνηστίας των 20 χρόνων του ρωσικού Συντάγματος, αναμένεται σύντομα να απελευθερωθούν και τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ρωσική ηγεσία αναθεώρησε κάτι από τις απόψεις της. «Δεν λυπάμαι τα κορίτσια γιατί φυλακίστηκαν, που κι αυτό είναι κακό, αλλά γιατί έφτασαν στο σημείο της σκανδαλώδους επίδειξης, που μειώνει κατά την άποψή μου την αξιοπρέπεια των γυναικών συνολικά», σχολίασε ο Πούτιν, που έγινε για άλλη μια φορά αποδέκτης τόσο εγκωμιαστικών σχολίων όσο και επιθετικής κριτικής, ακόμη και «πλατωνικού έρωτα» από Ρώσους δημοσιογράφους.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ουκρανία, ο Ρώσος ηγέτης επιχείρησε να διαχωρίσει την οικονομική βοήθεια που αποφάσισε η Μόσχα από τις διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι η χώρα του έπρεπε να υπερασπιστεί την οικονομία της και να κλείσει τις ορθάνοιχτες πόρτες με την Ουκρανία, αν αυτή αποφασίσει να τις ανοίξει και για την Ε.Ε. Ειρωνευόμενος τους υποστηρικτές της συμφωνίας σύνδεσης, που αρνήθηκε να υπογράψει ο Ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς, ο Πούτιν είπε ότι ουδείς έχει διαβάσει προσεκτικά το υπό υπογραφή κείμενο, επομένως δεν έχει ανακαλύψει ότι «δεν υπάρχουν εκεί χρήματα, μόνο υποχρέωση να ακολουθηθούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί», δηλαδή να κλείσουν μια σειρά ουκρανικές βιομηχανίες, που μπορούν να αναζωογονηθούν σε συνεργασία με τη Ρωσία.

 

Ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε ότι ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι «ενδιαφέρων» άνθρωπος, αλλά δεν έχει συναντηθεί μαζί του και η Ρωσία δεν έχει «δουλέψει μαζί του», προσπάθησε μάλιστα να μειώσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις παρακολουθήσεις λέγοντας ότι κατανοεί πως αυτές έγιναν από τις ΗΠΑ κυρίως για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δήλωσε πάντως ειρωνικά ότι «ζηλεύει τον Μπαράκ Ομπάμα διότι και έκανε όσα έκανε και δεν πρόκειται να έχει καμία συνέπεια». «Ενάρετο», αλλά «δύσκολο» χαρακτήρισε τον Σνόουντεν, εξηγώντας ότι είναι αμιγώς δική του απόφαση πού και πώς θα ζήσει περαιτέρω.

 

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, η απόδοση της κυβέρνησης Μεντβιέντεφ κρίνεται «ικανοποιητική», αφού πέτυχε και αύξηση του ρωσικού ΑΠΕ κατά 1,4 %. Πάντως ο Πούτιν απέφυγε να ονομάσει τον πολιτικό Νο 2 μετά τον ίδιο ή τον πιθανό διάδοχό του και προειδοποίησε την αντιπολίτευση «να έχει κάτι να δείξει αν της πέσουν τα σώβρακα» και να μη διχάζει την κοινωνία.

 

avgerinos@ellada-russia.gr

 

 

Πηγή: efsyn.gr

 

Λέξεις Κλειδιά: Pussy Riot,Greenpeace,Πούτιν,συνέντευξη,Χανταρκόφσκι