06.12.2013 19:54
Τελεσίγραφα… εκατέρωθεν Θανάσης Αυγερινός

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ τα δικαστήρια τους έδωσαν ολιγοήμερη προθεσμία για να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια. 

 

Τα δικαστήρια του Κιέβου ανήγγειλαν στους διαδηλωτές ολιγοήμερες προθεσμίες για να εγκαταλείψουν το δημαρχείο και τις προσβάσεις στο μέγαρο της κυβέρνησης που έχουν καταλάβει, ενώ όσο πέφτουν οι τόνοι στους δρόμους, ανεβαίνουν στους διαδρόμους, όπου άρχισαν τις προγραμματισμένες διαβουλεύσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΣΕ. Οι διαδηλωτές ύψωσαν τη σημαία της Ε.Ε. στο δημαρχείο του Κιέβου και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους κάθε άλλο παρά αυξάνεται, δηλώνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν να κατασκηνώνουν για να εξαναγκάσουν σε παραίτηση την κυβέρνηση. Επιδιώκοντας προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμπόδισαν και χθες το Κοινοβούλιο της χώρας να συνεδριάσει, μπλοκάροντας το προεδρείο και τις υπηρεσίες του, ενέργειες που κατά τον πρωθυπουργό της χώρας, Αζάροφ, δεν διευκολύνουν την εκτόνωση της κατάστασης και δυσχεραίνουν την προετοιμασία των διαβουλεύσεων με την Ε.Ε. για την προώθηση της συμφωνίας σύνδεσης.

 

Ο Αζάροφ κάλεσε σε απομόνωση των εξτρεμιστών, που χρησιμοποιούν τις διαμαρτυρίες για να ανατρέψουν τη νόμιμη εξουσία στη χώρα, ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών, Λεονίντ Κοζάρα, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να μην ενθαρρύνουν τους διαδηλωτές σε αδιαλλαξία και ακραία συνθήματα, όπως η άμεση διοργάνωση εκλογών.

 

Οι διαμαρτυρόμενοι κατασκηνωτές έχουν οργανώσει τη ζωή τους με συσσίτια και ζητούν οικονομική ενίσχυση για τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης δείχνει απορροφημένο με την «τιμωρία» του υπουργού Εσωτερικών, Βιτάλι Ζαχάρτσενκο, ο οποίος θεωρείται ένοχος για τη βίαιη διάλυση των διαδηλώσεων, αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί. Τους διαδηλωτές και την ηγεσία της αντιπολίτευσης, που ζητούν απελευθέρωση των συλληφθέντων συντρόφων τους και καταγγέλλουν βασανιστήρια από την αστυνομία, επισκέφθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Καναδά, Κροατίας και Πολωνίας, Τζον Μπερντ, Βέσνα Πούσιτς και Ράντοσλαβ Σίκορσκι.

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, και της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αστυνομική βία και ζήτησαν σεβασμό του δικαιώματος της διαμαρτυρίας, για να εισπράξουν ως απάντηση από τον Ουκρανό πρωθυπουργό ότι «ναζί, εξτρεμιστές και εγκληματίες δεν μπορούν να είναι με κανέναν τρόπο εταίροι μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

 

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ανέβασε τους τόνους μιλώντας για «χάος και βία», που απειλεί την Ουκρανία αν η ηγεσία της δεν εισακούσει τη θέληση του λαού της, για να δεχτεί το σχόλιο του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι οι δυτικές αντιδράσεις στην επιλογή της Ουκρανίας δηλώνουν «υστερία», αλλά και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, ότι οι ΗΠΑ εκβιάζουν με την απειλή του χάους.

 

Η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο ζήτησε από τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Γιανουκόβιτς, ενώ ο πυγμάχος Βιτάλι Κλιτσκό θεωρεί ότι η συμφωνία σύνδεσης θα υπογραφεί μόνο από τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας. Επαρκώς ήσυχος για την εξουσία του, ο Β. Γιανουκόβιτς επιστρέφει από το Πεκίνο με πολιτική στήριξη στην επιλογή του και συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας που θα φτάσουν τα 8 δισ. δολάρια σε επενδύσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ουκρανική οικονομία χρειάζεται περί τα 17 δισ. την επόμενη χρονιά για να καλύψει τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και να προμηθευτεί φυσικό αέριο, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να έχει υποχρεωθεί δύο φορές την εβδομάδα αυτή να στηρίξει το εθνικό νόμισμα της χώρας πουλώντας πολύτιμο συνάλλαγμα.

 

avgerinos@ellada-russia.gr

 

Πηγή: efsyn.gr

 

Λέξεις Κλειδιά: Ουκρανία,Τιμοσένκο,κυρώσεις,Γιανουκόβιτς