04.07.2009 08:20
Χορός : Μια Ελληνίδα στα Μπαλέτα Μαριίνσκι. Η Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη θα χορέψει στο Ηρώδειο στις 6 και 7 Ιουλίου τη «Λίμνη των Κύκνων» Αχιλλέας Πατσούκας

Ηταν 26 Μαΐου όταν η μπαλαρίνα του Μαριίνσκι Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά της περνούσαν το κατώφλι του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη. Ο λόγος; Υστερα από μακρόχρονες διαδικασίες, ως είθισται στη χώρα μας, η Αλεξάνδρα ορκιζόταν και επίσημα Ελληνίδα.

 

Ρωσία - Ελλάδα

Λίγες ημέρες μετά το σπουδαίο αυτό γεγονός και παραμονή της άφιξής της στην Αθήνα, όπου θα χορέψει στις 6 & 7 Ιουλίου στο Ηρώδειο για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη «Λίμνη των Κύκνων», σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες συναντήσαμε την Αλεξάνδρα σε ένα καφέ δίπλα από ένα υπέροχο κανάλι της Αγίας Πετρούπολης.

Με συγκίνηση μας μίλησε για τα παράξενα παιχνίδια της μοίρας, καθώς ενθυμούμενη την ιστορία της οικογένειάς της με τους παππούδες της αρχικά να εγκαταλείπουν την Τραπεζούντα, να περνούν στην Κριμαία, μετά στην Τασκένδη και από εκεί στην Αγία Πετρούπολη, «σήμερα» –μέσω της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, αλλά και με τις δύο εμφανίσεις της στο Ηρώδειο– η ίδια θεωρεί πως ολοκληρώνεται ένας κύκλος τριών γενεών.

Η κουβέντα μοιραία μεταφέρθηκε στο μπαλέτο, όπου η Αλεξάνδρα με χαρά μάς μίλησε για τις επιτυχίες της, καθώς τη χρονιά που διανύουμε έδωσε ως πρωταγωνίστρια πολλές παραστάσεις σε μερικά από τα σπουδαιότερα θέατρα της Ιταλίας, της Αμερικής και άλλων χωρών.

Χωρίς ίχνος μεμψιμοιρίας, η Αλεξάνδρα διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να είναι μπαλαρίνα του Μαριίνσκι, που θεωρείται ίσως το κορυφαίο θέατρο μπαλέτου στον κόσμο, συνεχώς να προσκαλείται από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου να χορέψει, πλην μιας. Της Ελλάδας. Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η συζήτησή μας.

 

Πρόσκληση στο κοινό
Η Αλεξάνδρα, με τα αρχαιοελληνικά χαρακτηριστικά και το υπέροχο χαμόγελο, σηκώθηκε από το τραπέζι θυμίζοντάς μου για μία ακόμα φορά πόσο ψηλή (1,78) είναι. Φορώντας το σακίδιό της στους ώμους της και λίγο πριν χαθεί στα στενά της Αγίας Πετρούπολης, μέσω της εφημερίδας μας έστειλε την αγάπη της στη χώρα μας και την πρόσκληση στο αθηναϊκό κοινό να πάει στο Ηρώδειο για να δει την παράσταση, αλλά και την ίδια, στη «Λίμνη των Κύκνων».

Μπαλέτα Μαριίνσκι, «Λίμνη των Κύκνων», Φεστιβάλ Αθηνών, Ηρώδειο, Δευτέρα 6 & Τρίτη 7 Ιουλίου.

 

πηγή: Η Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: Ιωσηφίδη,Ηρώδειο`,Λίμνη,Ηρώδειο,Μπαλέτα,Μαριίνσκι