10.01.2014 01:07
Ολυμπιακή αν-ασφάλεια

Εν όψει των Χειμερινών Αγώνων στο Σότσι, η μικρή πόλη των 400.000 κατοίκων θα βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας και έχει ήδη σχεδόν σφραγιστεί για τον έξω κόσμο.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει ότι η ασφαλής διεξαγωγή των Χειμερινών Αγώνων, που αρχίζουν στις 7 Φεβρουαρίου στο θέρετρο του Σότσι, θα είναι ένα από τα ορόσημα της προεδρίας του και οι πρόσφατες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ αλλά και οι απειλές των εξτρεμιστών ισλαμιστών από την περιοχή του Βόρειου Καυκάσου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια λάθους.

Από χθες λοιπόν και μέχρι τις 21 Μαρτίου η μικρή πόλη των 400.000 κατοίκων θα βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας και έχει ήδη σχεδόν σφραγιστεί για τον έξω κόσμο. Ανάμεσα στα άλλα μέτρα ασφαλείας προβλέπονται:

● Ανάπτυξη 37.000 αστυνομικών, αντρών των υπηρεσιών ασφαλείας και ελίτ μονάδων του στρατού.

● Απόσπαση τουλάχιστον 23.000 αντρών του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και άγνωστου αριθμού αντρών των μυστικών υπηρεσιών.

● Περιπολίες σκαφών και υποβρυχίων κοντά στις ακτές και μαχητικών και μη επανδρωμένων στον εναέριο χώρο.

● Εγκατάσταση συστοιχιών πυραύλων S-400.

● Καθιέρωση δυο ζωνών ασφαλείας: μιας «ελεγχόμενης διέλευσης» και μιας «απαγορευμένης», όπως στην περιοχή κοντά στα νότια σύνορα της Ρωσίας με την Αμπχαζία.

● Απαγόρευση στη μετακίνηση οχημάτων και ανθρώπων χωρίς ειδικές διαπιστεύσεις.

● Απαγόρευση των διαδηλώσεων που δεν έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς.

● Απαγόρευση στις πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών.

Η επιχείρηση για την ασφάλεια των Αγώνων -που για πολλούς είναι η μεγαλύτερη που οργάνωσε ποτέ η Ρωσία μετά τους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980- αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και εφιάλτη για την κρατική μηχανή: το Σότσι απλώνεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, σε μήκος 100 χιλιομέτρων.

Το Ολυμπιακό Στάδιο, το κέντρο Τύπου, η πίστα του χόκεϊ επί πάγου και το παγοδρόμιο βρίσκονται στα παράλια. Αλλά το ένα από τα δύο Ολυμπιακά Χωριά καθώς και οι πίστες για τους αγώνες σκι και τα ξενοδοχεία πολυτελείας βρίσκονται στο βουνό, στο τέρμα μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής εξπρές μήκους 71 χιλιομέτρων.

«Το Σότσι είναι ο απόλυτος στόχος για τους ισλαμιστές και η τρομοκρατία στο Βόλγκογκραντ πιθανότατα είναι μόνο η αρχή» λέει στο «Spiegel» ο συνταγματάρχης Αλεξάντερ Μιχαΐλοφ, που ανήκε στους Spetsnaz, δηλαδή στην αφρόκρεμα των ελίτ αντρών των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας (FSB). Ο Μιχαΐλοφ είναι ο ίδιος άνθρωπος που ως επικεφαλής της ομάδας των κομάντος συμμετείχε στην επιχείρηση-φιάσκο, πριν από 11,5 χρόνια, για την απελευθέρωση 900 ομήρων από τα χέρια Τσετσένων ανταρτών σε θέατρο της Μόσχας. Τέτοια λάθη δεν πρόκειται να ξανασυμβούν, λέει τώρα ο Μιχαΐλοφ, η περίφημη μονάδα του οποίου- η μονάδα «Alpha»- βρίσκεται ήδη εδώ και έξι μήνες στο Σότσι.

Βασική αποστολή της είναι ο εντοπισμός ισλαμιστών από τις επαρχίες του Καυκάσου. Το υπουργείο Εσωτερικών στη Μόσχα εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 600 μαχητές εξτρεμιστές στην περιοχή, οργανωμένοι σε 40 ομάδες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι άλλα 400 άτομα από τον Καύκασο βρίσκονται στη Συρία και μάχονται στο πλευρό των ισλαμιστών κατά του Ασαντ και ότι παρακολουθούν τις κινήσεις τους για να εμποδίσουν την επιστροφή τους στην «πατρίδα».

Ετοιμοι για τα «δύσκολα»

Πώς προετοιμάζονται αυτές οι ομάδες για την προστασία των Αγώνων είναι επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο εικάζεται ότι θα αναλάβουν τα «δύσκολα», όπως για παράδειγμα τα ορεινά περάσματα πάνω και γύρω από το Σότσι.

Και πάλι όμως το Κρεμλίνο δεν φαίνεται να νιώθει σιγουριά. Παρά το μάτσο προφίλ που προβάλλει ο Πούτιν, πολλοί Spetsnaz δεν νιώθουν γι’ αυτόν τον προσήκοντα σεβασμό. Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη Ρωσία γι’ αυτούς τους άντρες είναι «πολύ ήπιος» για τα γούστα τους και κυρίως, υπερβολικά «φιλελεύθερος».

«Θέλουμε κάποιον σαν τον Στάλιν» λέει ο Μιχαΐλοφ αντανακλώντας την άποψη της πλειοψηφίας των Spetsnaz, που νοσταλγούν τις εποχές της Σοβιετικής Ενωσης και νιώθουν πικρία απέναντι στη σύγχρονη Ρωσία, η οποία από τη μια μεριά τούς αναθέτει τις πιο επικίνδυνες αποστολές και από την άλλη τους ανταμείβει με μικρό μισθό και συντάξεις πείνας, της τάξης των 125 ευρώ.

Για να προλάβει λοιπόν πιθανά «ελλείμματα» στην αφοσίωση των αντρών αυτών, ο Πούτιν ανέθεσε τη συνολική εποπτεία της ασφάλειας του Σότσι στα χέρια του ανθρώπου ο οποίος στη Μόσχα αποκαλείται «η σκιά του προέδρου», στον στρατηγό Βίκτορ Ζολότοφ.

Ο Ζολότοφ ως επικεφαλής της προεδρικής Υπηρεσίας Ασφάλειας δεν έχει λείψει ούτε στιγμή από το πλευρό του Πούτιν τα τελευταία χρόνια και από τον Ιούλιο έχει αναλάβει την επιχείρηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οχι τυχαία η πρώτη του απόφαση ήταν να αυξήσει τους μισθούς για τις επίλεκτες μονάδες της FSB.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

Λέξεις Κλειδιά: Σότσι,Πούτιν,ασφάλεια