17.01.2014 00:52
O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε

Σαν εισαγωγή και προτού διαβάσετε αυτή τη συνέντευξη πρέπει να δείτε τι ακριβώς συνέβη στη Ζιμπάμπουε πριν μια εβδομάδα όπως το παρουσιάζει ο θρασύς αλλά θαρραλέος Ρώσος καλλιτέχνης Petro Wodkins μέσα από την ιστοσελίδα του >>> * Στο τέλος θα σας ζητηθεί να απαντήσετε με ένα YES or No. Eννοείται θα απαντήσετε NAI αλλά θα πρέπει να ξαναδοκιμάσετε και σαν εναλλακτική απάντηση το ΟΧΙ για να δείτε αν πραγματικά σας ενδιαφέρει όλο αυτό που ακολουθεί.

 

O Petro είχε μια πολύ δραστήρια χρονιά. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να γίνει θέμα στα media. Mέσα στο 2013 το όνομά του ταυτίστηκε με σειρά προβοκατόρικων έργων και δράσεων που καυτηρίασαν και ενόχλησαν. Tον περασμένο Μάϊο ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες:

 

 Mέσα στο καλοκαίρι κατάφερε να πείσει δεκάδες μέσα πως ο Οίκος Αρμάνι είχε κυκλοφορήσει κατάμαυρες πάνες για μωρά που τις πουλούσε αποκλειστικά στη Ρωσία και κόστιζαν 23 ευρώ η κάθε μια. Τα περισσότερα site είχαν τότε μπει στον πειρασμό να το προβάλλουν σαν είδηση αν και κρατούσαν επιφυλάξεις. Ο Petro είχε όχι μόνο καταφέρει να δημοσιεύσει σε περιοδικό διαφημιστική καταχώριση με τις μαύρες Αρμάνι πάνες αλλά είχε στήσει και site το οποίο τις προωθούσε και ήταν αρκετά προσεγμένο ώστε μόνο κάποιος έμπειρος να αντιλαμβάνονταν πως πρόκειται για φάρσα. Λίγο αργότερα ο Οίκος Αρμάνι αναγκάστηκε να στείλει ανακοίνωση και να διαψεύσει την είδηση ενώ μέσω των νομικών του κατήγγειλε τον καλλιτέχνη και το www.ArmaniRussia.ru "έπεσε".

 

 To Φθινόπωρο σειρά είχαν οι γκαλερί και το εμπόριο σύγχρονης τέχνης. Για τρεις μήνες προσέγγισε διάσημες γκαλερί και οίκους πώλησης έργων τέχνης, υποδυόμενος τον Petr Fomin. Ο Ρώσος έπαιζε το ρόλο ενός μυστικού απεσταλμένου του αμφιλεγόμενου προέδρου Ιμομάλι Ραμόν του Τατζικιστάν. Συναντήθηκε και παζάρευε έργα τέχνης των Damien Hirst, Ai Weiwei, και Anish Kapoor. Ένας [fake] ειδήμονας που είχε προσληφθεί από τον πρόεδρο και ήθελε να προχωρήσει σε αγορές με παράνομο κρατικό χρήμα μέσω offshore για έργα που υποτίθεται ο Ραμόν ήθελε να κάνει δώρο στην κόρη του. Είχε προετοιμάσει τόσο καλά το σχέδιο του, προσφέροντας επενδυτικό κεφάλαιο αγορών 5 εκατ. ευρώ ενώ κατάφερνε να γίνει πειστικός έχοντας πλαστά έγγραφα και ομάδα συνεργατών που είχε αναλάβει να κάνει το προφίλ του αξιόπιστο. Όλα τα κατέγραφε και λίγο μετά ετοίμασε ένα μικρό φιλμάκι το οποίο δυσανασχέτησε αρκετούς...

 

Αυτό είναι περίπου το βιογραφικό του Petro Wodkins. Toν έχουν αναφέρει ως ότι πιο ανατρεπτικό έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα. Του έχουν αποδώσει τον τίτλο του Ρώσου Banksy και έχει εκθέσει τα έργα του σε γκαλερί στη Μόσχα, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αμερική. Το παρελθόν του είναι σχεδόν άγνωστο όπως και η ημερομηνία γέννησης του. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως γεννήθηκε την Άνοιξη του 2013 και πως ο Θεός του έχει αναθέσει μια εντολή που όμως είναι ασαφής και μπερδεμένη ακόμη και για τον ίδιο. Ένας αναρχικός της Τέχνης που μόλις κατάφερε να "ξεφύγει" από τη σύλληψη στη Χαράρε, πέταξε στο Μαϊάμι και (αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μιλούσες μαζί του) έδωσε αποκλειστικά στo Lifo.gr την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, όσο τα πρόσφατα κατορθώματά του αρχίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

 

Πηγή: www.lifo.gr

Λέξεις Κλειδιά: Αρμάνι,Petro,Μουγκάμπε