17.01.2014 01:25
Το... έπος του South Stream συνεχίζεται

Του Dimitar Bechev

 

 

Στο τέλος του Ιανουαρίου θα δούμε άλλη μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας και οι εντάσεις, ήδη, αυξάνονται. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Vladimir Chizhov, πρεσβευτής της Μόσχας στην ΕΕ,  υποστήριξε χωρίς περιστροφές ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν από έξι κράτη-μέλη συν την Σερβία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream δεν τίθενται προς αναθεώρηση. Οι Βρυξέλλες ήταν που έπρεπε να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους σύμφωνα με τις διακυβερνητικές συμφωνίες (IGAs) και όχι το αντίστροφο. Αυτή είναι μια ευθεία πρόκληση για τον Επίτροπο Ενέργειας Günther Oettinger.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Oettinger δήλωσε πως οι εν λόγω συμφωνίες παραβιάζουν  τη νομοθεσία της ΕΕ (η οποία ισχύει, επίσης, για τη Σερβία, χάρη στη Συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα ) και απείλησε με διαδικασίες επί παραβάσει. Στη συνέχεια κάλεσε τους υπουργούς από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και τη Σερβία, και τους έδωσε εντολή να επαναδιαπραγματευθούν τις IGAs σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Αυτό περιλαμβάνει, κατά πρώτο και κύριο λόγο, την πρόσβαση τρίτων στο South Stream, αλλά και τις δημόσιες συμβάσεις και συμβάσεις υπεργολαβίας σε σχέση με την κατασκευή. Η κατηγορηματικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο των μελών της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η οποία όχι μόνο είχε προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην ίδρυση μιας κοινής εταιρείας , αλλά ήταν επίσης πρόθυμη να ξεκινήσει τις εργασίες για το έργο. Αλλά τώρα φαίνεται ότι το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να αγωνιστεί  για λογαριασμό της Gazprom. Το επόμενο επεισόδιο στο έπος θα διαδραματιστεί την Παρασκευή, όταν ο Oettinger θα συναντηθεί με τον υπουργό ενέργειας της Ρωσίας Alexander Novak.

Ενώ η Ρωσία βγάζει πολεμικές ιαχές, στην πραγματικότητα οι προοπτικές του South Stream εξαρτώνται πάρα πολύ από την πορεία δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτός αν υπάρξει κάποιο είδος παρέκκλισης από τις Βρυξέλλες για την χορήγηση πρόσβασης στον αγωγό σε τρίτους, η Gazprom θα έχει ελάχιστα κίνητρα για να επενδύσει σε μια τόσο δαπανηρή επιχείρηση. Ωστόσο, όπως έδειξε ο αγωγός Opal, η Επιτροπή είναι απίθανο να διευκολύνει το ρωσικό γίγαντα. Ειδικά σε καιρούς που η ζήτηση σε μερικές από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές είναι σχετικά χαμηλή, η Gazprom θα πρέπει να αποδεχτεί την ιδέα πως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πλήρη όγκο των ακριβών υποδομών που εγκαθιστά.

Ας μην ξεχνάμε την δίωξη με βάση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία που έχει κινηθεί εναντίον της Gazprom, και βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2011, σχετικά με την εικαζόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (το μπλοκάρισμα των ανταγωνιστών προμηθευτών, την αποτροπή της επανεξαγωγής του φυσικού της αερίου και την υπερτιμολόγηση των πελατών της). Αντιμετωπίζοντας πρόστιμο ύψους μέχρι 10 δισ. ευρώ, η εταιρεία ακολούθησε μια πολύ πιο διαλλακτική γραμμή τουλάχιστον σε σύγκριση με τον πολεμοχαρή τόνο του Chizhov. Τον Δεκέμβριο η Gazprom υπέβαλε επίσης μια πρόταση διακανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή πλέον εξετάζει, αν η προσφορά είναι αποδεκτή ή εάν θα πρέπει να συνεχιστεί η νομική διαδικασία.

Η δήλωση Chizhov θα μπορούσε να είναι καθαρή μπλόφα και σίγουρα θα ακουστεί καλά στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αλλά είναι σαφές ότι η κοινή ενεργειακή αστυνομία της ΕΕ έχει προχωρήσει από εκεί που βρισκόταν πριν από 5 ή 10 χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδίως ο Oettinger και ο Almunia γνωρίζουν ότι οι ενέργειές τους μετράνε, ακόμη και αν το Κρεμλίνο προσποιείται πως η πολιτική ισχύος υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου.


Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/blog/entry/the_south_stream_saga_continues


Πηγή: capital.gr

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,ΕΕ,Βρυξέλλες,Gazprom,South Stream,αγωγός,φυσικό αέριο