19.01.2014 06:26
Έκθεση Βάλια Σεμερτζίδη στο Τελλόγλειο

"Η ζωγραφική, η μεγάλη ζωγραφική, είναι μια βαθιά καθαρή σκέψη. Είναι αποτέλεσμα μεγάλης ταραχής, που με σταθερή ηρεμία γίνεται σχήμα, χρώμα, γραμμή" (Βάλιας Σεμερτζίδης 1945).

 

Γεννημένος στο Κρασνοντάρ του Καυκάσου (από Ελληνοπόντιο πατέρα και Ρωσίδα μητέρα) στα 1911, ο ζωγράφος Βαλεντίνος (Βάλιας) Σεμερτζίδης βρέθηκε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1923.

Ο Βάλιας εισήχθη στην Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και σπούδασε στο εργαστήριο του Κωνσταντίνου Παρθένη. Στη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Μετά τον πόλεμο, ο Βάλιας Σεμερτζίδης ασχολήθηκε συστηματικά και με τη χαρακτική.

 

Μετά το 1957, ο ζωγράφος στράφηκε σταδιακά στον ηρωισμό της καθημερινής ζωής, Από το 1964 ως το θάνατό του, το 1983, έζησε μεγάλα διαστήματα στη Ρόδο και φιλοτέχνησε έργα εμπνευσμένα από το τοπίο της.

Έργα του (κυρίως ζωγραφικά αλλά και χαρακτικά) εκτίθενται στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Κάιρο, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Μόσχα, τη Νορβηγία, τη Δανία και το 1967 (χωρίς τη δική του παρουσία, την οποία απαγόρευσε το νεότευκτο ελληνικό χουντικό καθεστώς τον Απρίλιο του 1967) σε 25 πόλεις της αχανούς- τότε -Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Ελλάδα παραμένει μάλλον άγνωστος στο ευρύ φιλότεχνο κοινό παρά την τεράστια καλλιτεχνική του παραγωγή [έργα του Σεμερτζίδη βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και κρατικές συλλογές και ιδρύματα, όπως: Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου (Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου), Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Παιδείας, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών και Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Ελλάδος, ξένες Συλλογές. Πινακοθήκη Λιβόρνο, Πινακοθήκη Φερράρας. Στη Ρωσία, έργα του αγοράσθηκαν για το "Ερμιτάζ"- Λένινγκραντ, Μουσείο Πούσκιν Μόσχας, Πινακοθήκη της Τασκένδης και για άλλα Μουσεία της Ρωσίας. Έργα του υπάρχουν ακόμα στην Κίνα, Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία και αλλού].

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του γίνεται στην Εθνική Πινακοθήκη μετά την ανατροπή της δικτατορίας (στα 1977) και ο καλλιτέχνης επανέρχεται στη δημόσια εικαστική ζωή σχεδόν 20 χρονιά μετά τον απόλυτο "αποκλεισμό" του.

Οι ελάχιστοι, σε σχέση με το μέγεθος του έργου του μελετητές του, τον χαρακτήρισαν ως "μάστορα των μνημειακών μορφών" συνδεόντάς τον με τους Μεξικανούς τοιχογράφους ως "έναν από τους μεγαλύτερους ρεαλιστές της δημοκρατικής τέχνης", αλλά και ως εκφραστή τού "σοσιαλιστικού ρεαλισμού" στην Ελλάδα- παρότι ο ίδιος αντιδρούσε ιδιαίτερα στον χαρακτηρισμό δηλώνοντας πως ... "τι θα πει, πώς θα εκφραστεί η τέχνη με... σοσιαλιστικό ρεαλισμό σε μια χώρα όπου δεν υπήρξε ποτέ σοσιαλισμός;".

Ο Βάλιας Σεμερτζίδης πέθανε στη Ρόδο, όπου ζούσε από τη δεκαετία του '60, το 1983.

Έκτοτε μόλις πριν από δύο χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα "επέστρεψε" με μια μεγάλη έκθεση έργων του (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2012).

 

Συνολικά έχουν καταγραφεί (σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία κ.α) περί τα 800 έργα του Bάλια Σεμερτζίδη.

Περί τα 120 από αυτά προερχόμενα από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, τη συλλογή του Τελλογλείου, από την οικογένεια Σεμερτζίδη και από ιδιώτες συλλέκτες (ελαιογραφίες, κάρβουνα, σχέδια με μολύβι, παστέλ κ.ά.) εκτίθενται από σήμερα το βράδυ - για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη -στο Τελλόγλειο Ίδρυμα σε επιμέλεια (όπως και στην περσινή έκθεσή του στο μουσείο Μπενάκη των Αθηνών) του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Χατζηνικολάου και αρχιτεκτονική επιμέλεια Λένας Κατσανίκα-Στεφάνου.

 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ (Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00) με γενική είσοδο 5 ευρώ, ως τις 2 Μαρτίου.

 

Πηγή: nooz.gr

Λέξεις Κλειδιά: Έκθεση,Σεμερτζίδης,Ελληνοπόντιος,Ρωσία,Μπενάκη,ζωγράφος,Κρασνοντάρ