25.01.2014 16:24
Επεκτείνεται η ρωσική επιρροή στο Άγιο Όρος

Το φιλορωσικό πνεύμα που επαν-αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα (και ως αντίδραση στις πολιτικές ΗΠΑ και Γερμανίας, από τις οποίες δεν είδαμε κάτι καλό στη χώρα μας) καλό θα είναι να μας επιτρέψει να δούμε και κάποιες αρνητικές πλευρές που υπάρχουν. Αναφέρομαι ειδικά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο Άγιο Όρος.

 

Όταν θα «κρυώσει» το θέμα του «σκανδάλου Βατοπεδίου» και έρθουν στο φως συμβάντα του παρασκηνίου, τότε θα αποκαλυφθεί μεταξύ των άλλων και η προσπάθεια που έγινε -από ισχυρά κέντρα- για αποτροπή της επιρροής που ασκούσε η Ρωσία στο ισχυρότερο μοναστήρι του Αγίου Όρους. Και φυσικά ο ελληνικός λαός δεν πληροφορήθηκε επαρκώς ότι υπήρξαν μέχρι στιγμής πλήθος αθωωτικών αποφάσεων των τότε κατηγορουμένων. Έμεινε όμως η σκιά των κατηγοριών, όπως συνήθως συμβαίνει.

 

Φαίνεται όμως, ότι θα έχουμε προσεχώς και νέα επεισόδια, αυτή τη φορά με την Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να διαθέσει το υπέρογκο ποσό των 30 εκατ. δολαρίων για την αποκατάσταση της Μονής.

 

Τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti και μετέφερε στα ελληνικά η romfea.gr. Μάλιστα ο πρωθυπουργός θα επιβλέπει ο ίδιος την επισκευή των μοναστηριακών κτιρίων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Ενώ όλες οι εργασίες προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2016, όταν και θα εορταστούν τα 1.000 χρόνια από την ίδρυσής της Μονής.

 

Άξια προσοχής είναι και η δήλωση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Όμως εκτός από τα κτίσματα αυτά τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, πρέπει να μιλήσουμε και για τα κτίρια που στο μέλλον πρέπει να αναπαλαιωθούν και να ανακαινιστούν. Επειδή υπάρχουν αρκετά ωραία θρησκευτικά και μη κτίρια τα οποία έχουν ιστορική σημασία ακόμα και από την άποψη της ιστορίας της προόδου της επιστήμης», επισήμανε ο Πατριάρχης.

 

Ποια είναι τα άλλα «θρησκευτικά και μη» κτήρια, που η Ρωσική Εκκλησία θεωρεί ότι έχει επ’ αυτών αρμοδιότητα; Μεταφέρω σχόλια που έκανε σε άλλη εκκλησιαστική ιστοσελίδα (christianvivliografia) ο κ. Παναγιώτης Τελέβαντος, προς αντίκρουση του ρωσικού ενδιαφέροντος. Γράφει μεταξύ άλλων:
«Οι Ρώσοι μιλούν για ρωσικό μοναστήρι. Ουδέν τούτου ανακριβέστερον. Ελληνικό μοναστήρι είναι, στο οποίο εγκαταβιώνουν μοναχοί ρωσικής καταγωγής, το οποίο -όπως και όλες οι άλλες μονές του Αγίου Όρους- ανήκουν στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
» Προσέξτε, ότι στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται άμεσα ή έμμεσα οι Μονές των Ιβήρων και η Μονή Βατοπαιδίου. Η μεν πρώτη ως κτίσμα δήθεν των Ρώσων.

 

Μπορούμε να μάθουμε γιατί η Ιβηρία ανήκει στην Αγία Ρωσία; Εμείς ξέρουμε ότι Ίβηρες είναι οι Γεωργιανοί. Εποφθαλμιούν ξεκάθαρα την κυριαρχία της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα που ανήκει στη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία έμμεσα πλην σαφώς κατηγορείται για την απώλεια των θησαυρών που δώρισαν οι Τσάροι στο Σεράι»! Και κλείνει: «Άγιοι πατέρες του Άθωνα: Σαν πολύ δεν επεκτείνεται το έδαφος της Αγίας Ρωσίας στο Άγιον Όρος;».

 

Από ρωσικής πλευράς, πριν από την επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, είχε δηλώσει, καθησυχαστικά: «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει οποιαδήποτε επεκτατικά σχέδια στο Άγιο Όρος και επιδιώκει την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού διαβουλεύσεων ο οποίος θα απέτρεπε τις συγκρούσεις με το Φανάρι.
» Θέλουμε απλώς εκείνοι οι μοναχοί, που το επιθυμούν, να μπορούν να ζήσουν στα μοναστήρια του Άθω με την ευλογία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και να κοινωνούν τη μακραίωνη πνευματική παράδοση, η οποία συνεχίζει να υπάρχει στο Άγιο Όρος και η οποία επί αιώνες ασκούσε ευνοϊκή επίδραση και στο ρωσικό μοναχισμό».

 

Αυτά εν ολίγοις. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να τεθούν όλες οι διαστάσεις του σε ένα σημείωμα, και που προφανώς θα αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα από την ελληνική πολιτεία (ή μήπως, όχι;).

 

Πηγή: voria.gr

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,Άγιο Όρος,Μεντβέντεφ,Πατριάρχης,μοναστήρι