25.01.2014 19:26
Κίνδυνος διάσπασης;

Θερμό Σαββατοκύριακο αναμένει την Ουκρανία. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές χωρίς προοπτικές άμβλυνσης των διαφορών. Η αντιπολίτευση εμμένει στην παραίτηση της κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Πώς προδιαγράφεται το μέλλον στην Ουκρανία; Οι οιωνοί προμηνύουν κλιμάκωση. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των τριών επικεφαλής της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα χωρίς αποτέλεσμα. Και οι τρεις εμφανίστηκαν στην πλατεία Μαϊντάν, στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου παρά τις πολικές θερμοκρασίες τους περίμεναν χιλιάδες διαδηλωτές.

 

 

 

Βία και εξευτελισμός

 

Τα μαντάτα που τους μετέφεραν δεν ήταν καλά. Το κεντρικό αίτημά τους για παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Αντ΄αυτού ο Ουκρανός πρόεδρος έδειξε διατεθειμένος να αφήσει ελεύθερους τους περίπου 30 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σε περίπτωση που σταματήσουν οι βίαιες διαδηλώσεις και συμφώνησε στην έκτακτη σύνοδο της ουκρανικής βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

 

Ωστόσο, αυτό δεν ικανοποίησε τη μάζα των διαδηλωτών, η οποία γιουχάισε τον αντιπολιτευόμενο Βιτάλι Κλιτσκό, καθώς πολλοί θεωρούν ότι παίζει παιγνίδι με την προεδρία. Αντίθετα, επικρότησαν την πρόταση του ακραίου εθνικιστή Ολεγκ Τιαγκνιμπόκ, για διακοπή των διμερών συναντήσεων και άμεση απαίτηση για παραίτηση τουλάχιστον της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι ο Κλιτσκό, ο οποίος γίνεται ολοφάνερο ότι δεν συμφωνεί με τις φασιστοειδείς πράξεις του πιο σκληρού πυρήνα των διαδηλωτών, έσπευσε σήμερα να δηλώσει ότι ο ίδιος θα ηγηθεί μιας φιλελεύθερης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

 

Πάντως, οι έξαλλες ομάδες των εθνικιστών και όσων παρασύρονται από αυτούς, κατέλαβαν το πρωί ένα ακόμα δημόσιο κτήριο, αυτή τη φορά το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, δίπλα σχεδόν από το δημαρχείο και το μέγαρο των συνδικάτων, τα οποία κατέχουν από το περασμένο Σάββατο. Αυτά χρησιμοποιούνται για τροφοδοσία, ζέσταμα, ξεκούραση αλλά και ορμητήριο για τις πολύ καλά οργανωμένες ορδές των ερχομένων από τις δυτικές περιοχές και επιδοτούμενων διαδηλωτών.

 

Οι αρχές επιβεβαίωσαν και τρίτο νεκρό, ενώ η χρήση βίας και ο εξευτελισμός διαδηλωτών από τα σώματα ασφαλείας έχει καταγραφεί σε ένα βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου. Πάνοπλοι αστυνομικοί ανάγκασαν έναν διαδηλωτή να φωτογραφηθεί γυμνός και με χτυπημένο το σώμα του κρατώντας ένα τσεκούρι στο χέρι. Το πρωί ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο για να μεταφέρει στο Κίεβο την αγανάκτηση της Γερμανίας για τη υπερβολική χρήση βίας. Νωρίτερα το νούμερο ένα της γερμανικής διπλωματίας δήλωνε από το Νταβός ότι δεν αποτελεί λύση η βία. «Καταλαβαίνω την καταπίεση της αντιπολίτευσης, η οποία εδώ και μέρες και εβδομάδες βλέπει ότι δεν κινείται τίποτα. Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη, η βία δεν αποτελεί λύση, κι αυτό το λέω προς τις δύο πλευρές».

 

 

 

Ευθύνες στον Πούτιν

Ποιος όμως μπορεί να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση; Τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα και προς το παρόν δεν καταγράφονται κάποιες πρωτοβουλίες. Η καγκελάριος Μέρκελ καταδίκασε, χθες βράδυ σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Γιανουκόβιτς, τη χρήση βίας και ζήτησε να τεθούν εκτός ισχύος οι νόμοι που απαγορεύουν την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα συνάθροισης.

 

Ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιστεύει ότι για την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας έχει βάλει το χεράκι της η Ρωσία. «Νομίζω μάλιστα ότι για τη συγγραφή αυτής της αντιδημοκρατικής νομοθεσίας δόθηκε συγκεκριμένη βοήθεια. Νομίζω ότι ο Πούτιν φέρει μεγάλο μέρος ευθύνης και υπό το πρίσμα των πολιτικών του στόχων για επανίδρυση της παλαιάς Ρωσία μαζί με την Ουκρανία».

 

Για την ώρα αυτή η εκδοχή βοηθάει ελάχιστα τους διαδηλωτές που ταμπουρώνονται στο κέντρο του Κιέβου για να δώσουν την επόμενη μεγάλη μάχη κατά της κυβέρνησης.

 

Ο κίνδυνος διάσπασης της χώρας είναι κάτι παραπάνω από ορατός, αφού σε πλειάδα πόλεων και περιοχών της δυτικής Ουκρανίας, όπως το Λβόβ, Ιβανοφρανκόφσκ, Ρόβνο, Λουτσκ, Τσερκάσι όπου διαδηλωτές καθοδηγούμενοι από οργανωμένες ομάδες εθνικιστών καταλαμβάνουν δημόσια κτήρια, πετάνε έξω τους υπαλλήλους και αναγκάζουν τους τοπικούς άρχοντες σε παραίτηση. Ουσιαστικά πρόκειται για κατάλυση εξουσίας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιά θα είναι η εικόνα της χώρας την Τρίτη, όταν καλείται να συνεδριάσει εκτάκτως η Βουλή.

 

Πηγή: capital.gr

Λέξεις Κλειδιά: Ουκρανία,Ρωσία,διάσπαση,διαδηλωτές,Γιανουκόβιτς,Πούτιν