31.01.2014 02:21
Με αλεξίσφαιρα γιλέκα στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο

Στην έκτακτη σύνοδο της Τρίτης, δύο βουλευτίνες της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν στην Ολομέλεια φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, για να υπενθυμίσουν ότι έξω από το κτίριο οι αστυνομικοί πυροβολούν τους διαδηλωτές με αληθινές σφαίρες.

 

Ο Κραβτσούκ, πρόεδρος της χώρας από το 1991 έως το 1994, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους βουλευτές να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση. «Πρόκειται για επανάσταση. Είναι μία δραματική κατάσταση και οφείλουμε να ενεργήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

 

Η ομιλία του έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα από τους βουλευτές. Παρόντες στο κοινοβούλιο ήσαν και οι άλλοι δύο πρώην πρόεδροι της χώρας, ο Λεονίντ Κούτσμα και ο Βίκτορ Γιούσενκο.

 

Ο Λεονίντ Κραβτσούκ έλαβε τον λόγο κατά την έναρξη νέας συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου που είναι αφιερωμένη στην διευθέτηση της κρίσης που προκάλεσε το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει εδώ και δύο μήνες την Ουκρανία και έχει πάρει την τελευταία εβδομάδα βίαιη τροπή.

 

Το κοινοβούλιο συνήλθε την Τρίτη σε έκτακτη σύνοδο. Κατά την πρώτη συνεδρίαση, οι βουλευτές ενέκριναν την αναίρεση των νόμων που περιόριζαν το δικαίωμα στην συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίοι ψηφίσθηκαν στις 16 Ιανουαρίου και προκάλεσαν την ριζοσπαστικοποίηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

 

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης προγραμματίστηκε να συζητηθεί το θέμα της αμνήστευσης των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία.

 

Το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών απαιτεί σε αντάλλαγμα τον τερματισμό της κατάληψης του κέντρου του Κιέβου και των κτιρίων των τοπικών διοικήσεων σε άλλες πόλεις της χώρας.

 

Ωστόσο την Τετάρτη σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαφόρων ομάδων της αντιπολίτευσης. Η μετριοπαθής πτέρυγα επιχείρησε να διώξει από το κτίριο του υπουργείου Γεωργίας τους σκληροπυρηνικούς καταληψίες με αποτέλεσμα να υπάρξουν τουλάχιστον δύο τραυματίες. Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν και στα οδοφράγματα του Κιέβου, με τους μετριοπαθείς να τα εγκαταλείπουν ενώ οι πιο ριζοσπάστες παρέμειναν στις θέσεις τους αψηφώντας το δριμύ ψύχος.

 

 

Στάση αναμονής από τη Μόσχα

Στο μεταξύ αναγνωρίζοντας την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Μικόλα Αζάροφ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας για να εφαρμόσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο για την παροχή ενός δανείου ύψους 15 δισ. δολαρίων στο Κίεβο.

 

«Ας περιμένουμε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης», είπε ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο Ria Novosti, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εργασίας με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

 

Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση στον Μεντβέντεφ ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες προτού να γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

 

«Οσον αφορά την ανάγκη να εφαρμόσουμε όλες τις συμφωνίες, θα πρέπει να το κάνουμε με περίσκεψη και δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρά μόνο όταν θα ξέρουμε ποια θα είναι η καινούρια κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αρχές της», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Στην ίδια συνάντηση ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης το θέμα του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αγοράσει και το οποίο ανέρχεται, όπως είπε, στα 2,7 δισ. δολάρια. Η Ουκρανία «ζητά και πάλι περιθώριο» για να αποπληρώσει το χρέος και «δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς» μολονότι η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 33% τον Δεκέμβριο, υπογράμμισε. «Αυτό αλλάζει την κατάσταση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ka-business.gr

Λέξεις Κλειδιά: Κραβτσούκ,Ουκρανία,Μεντβέντεφ,διαδηλωτές,Κίεβο,επανάσταση,δάνειο