01.02.2014 08:58
Επιστροφή στα οδοφράγματα Θανάσης Αυγερινός

Η αντιπολίτευση απορρίπτει τους όρους της αμνηστίας και ετοιμάζει προσφυγές κατά του νέου νόμου που δίνει προθεσμία 15 ημερών.

 

Στα οδοφράγματα μεταφέρεται και πάλι η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, καθώς η αντιπολίτευση απορρίπτει κατηγορηματικά την αμνηστία που ψήφισαν χθες στη Βουλή το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, οι κομμουνιστές και μεγάλο μέρος των ανεξάρτητων βουλευτών, δηλαδή 232 από τους 416 παρόντες. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καλούν τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις και ετοιμάζουν δικαστικές και κοινοβουλευτικές προσφυγές κατά του νέου νόμου, τον οποίο χαρακτηρίζουν «προϊόν απάτης και εκβιασμών».

 

Στη νομική διάταξη του βουλευτή των Περιφερειών, Γιούρι Μιροσνιτσένκο, ως προϋπόθεση της αμνήστευσης θεωρείται ο τερματισμός των καταλήψεων διοικητικών κτιρίων, οδικών αρτηριών και πλατειών από τους διαδηλωτές, με εξαίρεση τους χώρους που παραχωρούνται στις ειρηνικές διαδηλώσεις, που διοργανώνονται σε συνεννόηση με τις Αρχές, προοπτική που δεν ικανοποίησε κανένα από τα τρία βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, που απαιτούν αμνηστία χωρίς προκαταρκτικούς όρους.

 

Οδοφράγματα

 

Σχεδόν ομόφωνα οι συνελεύσεις των διαδηλωτών και οι κομματικές συνεδριάσεις της αντιπολίτευσης κατέληξαν σε αποφάσεις παράτασης των καταλήψεων της ιστορικής πλέον πλατείας της Ανεξαρτησίας και πολλών κυβερνητικών κτιρίων, τόσο στο Κίεβο όσο και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, που χρησιμοποιούν για να διανυκτερεύουν και να ζεσταίνονται τις πιο κρύες ώρες της ημέρας, αλλά και ως συντονιστικά κέντρα του αγώνα τους. Επομένως, είναι αβέβαιο αυτήν τη στιγμή εάν και πώς θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την αμνηστία, που δίνει προθεσμία 15 ημερών στους καταληψίες να αποχωρήσουν.

 

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Βουλής, Βλαντίμιρ Ριμπάκ, οι διαδηλωτές δεν υποχρεούνται να εγκαταλείψουν χώρους όπως η πλατεία της Ανεξαρτησίας ή το Μέγαρο των Συνδικάτων και μερικούς ακόμη, όπου βρίσκονται νομίμως και χωρίς να παρεμποδίζουν τη λειτουργία της κυβέρνησης και της πόλης του Κιέβου.

 

Ο λεγόμενος «διοικητής» της πλατείας της Ανεξαρτησίας, Αντρέι Παρούμπι, δήλωσε μιλώντας στο «Επιτελείο Εθνικής Αντίστασης», ότι τα οδοφράγματα στην οδό Γκρουσέφσκι του Κιέβου «είναι πολύ καλά, καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για να τα στήσουμε και έχουν πάνω τους τις φωτογραφίες των νεκρών παλικαριών», ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανακοίνωνε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε τις δεσμεύσεις της, ενώ η αντιπολίτευση «επιδιώκει όξυνση της κατάστασης και εξυπηρέτηση αποκλειστικά στενών συμφερόντων της».

 

Μια νέα παράμετρος στις πολιτικές ίντριγκες είναι και η ασθένεια του προέδρου Γιανουκόβιτς, ο οποίος φέρεται να πάσχει από σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, που εκδηλώθηκε μετά την ξαφνική νυχτερινή επίσκεψή του στη Βουλή, όπου «πίεσε» στασιαστές βουλευτές του Κόμματός του να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο της κοινής κυβερνητικής «γραμμής». Εκτοτε δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως και κατά τις επίσημες ανακοινώσεις «αναρρώνει», αν και πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση και οι φημολογίες στα ΜΜΕ της τον θέλουν να πάσχει από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, αλλά και να έχει υποστεί τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Με ψήφισμά της, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που εγκρίθηκε με ψήφους 114 έναντι 34 και 12 λευκά, απειλεί την ουκρανική αντιπροσωπεία ότι θα της αφαιρέσει το δικαίωμα λόγου τον Απρίλιο σε περίπτωση βίαιης αντιμετώπισης των διαδηλωτών και αποδίδει όλη την ευθύνη για την πολιτική κρίση και την όξυνση της κατάστασης στην εν ενεργεία κυβέρνηση, αλλά εν μέρει και στη Μόσχα, που κατηγορείται για «πολιτικό εκβιασμό της Ουκρανίας».

 

Η ρωσική αντιπροσωπεία αντέδρασε με σφοδρότητα στο ψήφισμα, μιλώντας για «μονομερή και επιφανειακή απόφαση», που μοιάζει να την συνέταξαν οι δυτικοί πολιτικοί, οι οποίοι ενεπλάκησαν ενεργά στα εσωτερικά της Ουκρανίας, «μοίραζαν μάλιστα πιροσκί στις πλατείες», όπως έπραξαν σε διάφορες φάσεις των διαδηλώσεων οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. Πάτρικ Κοξ και Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Νταλί Γκριμπαουσκάιτε, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, αλλά και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που μοίραζε μπισκότα, ψωμί και τσουρεκάκια στις συγκεντρώσεις. Θορυβώδεις ήταν και οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΚΣΣΕ, που δεν άφησαν τον βουλευτή της Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι να ολοκληρώσει τον λόγο του, αποδοκιμάζοντάς τον.

 

Οι κυβερνήσεις Πολωνίας, Τσεχίας και Λιθουανίας προσφέρθηκαν να νοσηλεύσουν σε νοσοκομεία των χωρών τους «βαριά ασθενούντες ή τραυματισθέντες», που δεν επιθυμούν να καταφύγουν σε ουκρανικά νοσοκομεία, όπου έχουν καταγγελθεί συλλήψεις διαδηλωτών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Αρχών, έχουν από την έναρξη των διαδηλώσεων έως τώρα σκοτωθεί με βίαιο τρόπο 4 άτομα, εκ των οποίων 2 αστυνομικοί, προσήχθησαν συνολικά σε αστυνομικά τμήματα 234 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 140 και χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια 1.231 άτομα, εκ των οποίων νοσηλεύθηκαν 681 και συνεχίζουν να νοσηλεύονται 63.

 

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση εγκλημάτων, όπως οι εξαφανίσεις και δολοφονίες διαδηλωτών και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

avgerinos@ellada-russia.gr

 

Πηγή: efsyn.gr

 

Λέξεις Κλειδιά: αμνηστία,Ουκρανία,αντιπολίτευση ,οδοφράγματα