02.02.2014 00:21
ΣΥΡΙΑ: Αδιέξοδο στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης...

ΓΕΝΕΥΗ.--
Ολοκληρώθηκε, χτες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη η πρώτη φάση της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για τη Συρία γνωστή ως «Γενεύη ΙΙ», δίχως βεβαίως να καταστεί δυνατή η επίτευξη μίας βασικής συμφωνίας εκεχειρίας ή και ανταλλαγής αιχμαλώτων, πέραν ίσως από την επανέναρξη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο προάστιο Γιαρμούκ της Δαμασκού, όπου έχουν εγκλωβιστεί εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

 

Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης, του αντιπολιτευόμενου συριακού Εθνικού Συνασπισμού και του διεθνούς μεσολαβητή Λακχντάρ Μπραχίμι ολοκληρώθηκε χτες το πρωί, με τον τελευταίο να παραδέχεται την αποτυχία της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε στις 22 Γενάρη, λέγοντας ωστόσο ότι υπήρξαν «έντονες αλλά και πολλά υποσχόμενες στιγμές».

 

Οι εκπρόσωποι των δύο αντιπροσωπειών και ο μεσολαβητής Μπραχίμι είχαν αργότερα χτες το απόγευμα προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ανακοινώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φλεβάρη, υπό τις επιφυλάξεις της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, που ανακοίνωσε πως προτιμά προτού δώσει την τελική απάντηση να επιστρέψει για συνεννόηση στη Δαμασκό. Ο Μπραχίμι παραδέχθηκε ότι οι διαφορές των δύο πλευρών παρέμειναν «πλατιές», εκτιμώντας ωστόσο ότι έγινε μία «λογική αρχή» που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την οικοδόμηση ειρήνης...

 

Μερικές ώρες πριν τη συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη το συριακό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε ότι κατά το διάστημα της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη σκοτώθηκαν στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας σχεδόν 1.900 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 498 πολίτες, 646 Σύροι αντικαθεστωτικοί ένοπλοι, 208 ισλαμιστές εξτρεμιστές μισθοφόροι και 515 στρατιώτες.

 

Τέλος, χτες, Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι η προθεσμία της 30ής Ιούνη για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου βάσει της διεθνούς συμφωνίας παραμένει «εντελώς ρεαλιστική» παρά τις καθυστερήσεις. Μάλιστα, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ (επικεφαλής της διεύθυνσης ασφάλειας και αφοπλισμού του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών) σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε προβλήματα ασφαλείας στο οδικό δίκτυο προς το λιμάνι της Λατάκειας και την «ανεπαρκή» τεχνική υποστήριξη από μέρους της διεθνούς κοινότητας...

 

Πηγή: rizospastis.gr

Λέξεις Κλειδιά: Συρία,Ρώσοι,μισθοφόροι,Σύροι,Δαμασκός,ειρήνη