02.02.2014 12:55
Θα γίνει της... Κριμαίας Αχιλλέας Πατσούκας

Το ημερολόγιο έγραφε 8 Αυγούστου 2008, όταν -τη στιγμή που σχεδόν όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου- ο Γεωργιανός στρατός εισέβαλε στη Ν. Οσετία, προκαλώντας αιματοκύλισμα, το οποίο στη συνέχεια είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.

 

Η Μόσχα διαμηνύει πως δεν θα άρει τις κυρώσεις αν η Ουκρανία δεν αποφασίσει οριστικά για το αν θα υπογράψει ή όχι την εμπορική της σύνδεση με την Ε.Ε. Το μήνυμα αυτό του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πολλούς αποδέκτες.


Περίπου πεντέμισι χρόνια μετά και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, η αγωνία της Μόσχας είναι αν ο άτυπος εμφύλιος που έχει ήδη ξεκινήσει στην Ουκρανία, θα κλιμακωθεί, σε μια προσπάθεια της Δύσης να ρίξει ένα ακόμα χτύπημα κάτω από τη ζώνη στο Κρεμλίνο ή αν η ολυμπιακή εκεχειρία θα δώσει μια ύστατη ελπίδα, προκειμένου να επιτευχθεί ανακωχή στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία μετρά ήδη δύο μήνες αναταραχών.

Την περασμένη εβδομάδα, είδαμε την πιο ουσιαστική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης από την ημέρα που ξεκίνησε η ουκρανική κρίση, με τον πρόεδρο της χώρας να παραιτεί την κυβέρνησή του και να πετάει το γάντι στην αντιπολίτευση, καλώντας την ουσιαστικά να αναλάβει εκείνη το βάρος της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. και ταυτόχρονα να επιλύσει τον οικονομικό γόρδιο δεσμό της χώρας.

 

Η παραπάνω πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς εμμένουν στο βασικό τους αίτημα, που δεν είναι άλλο από την παραίτηση του προέδρου της χώρας. Ο τελευταίος, σε μια αιφνιδιαστική και πρωτοφανή κίνηση, το πρωί της Πέμπτης -με ανακοίνωσή του- ενημέρωσε πως, εξαιτίας ενός μικρού προβλήματος υγείας, θα πάρει άδεια για μερικές μέρες από τα καθήκοντά του. Μια εξέλιξη που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και στην παραίτησή του, η οποία θα σημάνει αυτόματα και την προσφυγή στις κάλπες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία, είναι πως την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη είχαμε συγκρούσεις, όχι ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, αλλά σε διαδηλωτές διαφορετικών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο ενός υπό κατάληψη υπουργείου. Οπως καταγγέλλει το Κίεβο, αλλά και η Μόσχα, η πλειονότητα των οπαδών που λαμβάνουν μέρος στις συγκρούσεις και στο κάψιμο του Κίεβου, κάτω από τις ευλογίες και τη χορηγία της Δύσης, είναι φασίστες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί από την πόλη Λβοβλ της Ουκρανίας, των οποίων μάλιστα τα συνθήματα αλλά και η δράση δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τη... Χρυσή Αυγή.

 

Εκτός από την πίεση που δέχεται ο Γιανουκόβιτς από την αντιπολίτευση, αλλά και από τη Δύση, από την περασμένη Τετάρτη ήλθε να προστεθεί ένας ακόμα πονοκέφαλος στον Ουκρανό πρόεδρο. Αυτή τη φορά ρωσικός. Η Μόσχα κατέστησε σαφές πως, αν δεν δει ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ουκρανία, η χρηματική βοήθεια ύψους 15 δισ. δολ. που προσέφερε στο Κίεβο θα παγώσει, ενώ θα επαναφέρει επιτακτικά και το ζήτημα της καταβολής του χρέους για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ρωσική πίεση δεν σταματά εδώ, καθώς συνεχίζεται στα ρωσικά σύνορα ο αποκλεισμός των ουκρανικών εμπορευμάτων, απόφαση η οποία έχει βουλιάξει χιλιάδες μικρές βιομηχανίες. Η Μόσχα διαμηνύει πως, ούτε σε αυτό θα κάνει πίσω, αν η Ουκρανία δεν αποφασίσει οριστικά για το αν θα υπογράψει ή όχι την εμπορική της σύνδεση με την Ε.Ε. Το μήνυμα αυτό του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πολλούς αποδέκτες.

 

* Ο πρώτος είναι προς τη φιλοδυτική αντιπολίτευση πως, αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, πρέπει, πρώτον να εξηγήσει στους οπαδούς της πού θα βρεθούν τα χρήματα, προκειμένου η χώρα να μη χρεοκοπήσει και το κυριότερο πως η πίεση από τα ρωσικά μέτρα είναι πιθανόν να βγάλει στους δρόμους και τους ρωσόφωνους Ουκρανούς από το ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο ουσιαστικά στηρίζει την οικονομία όλης της χώρας.

 

* Ο έτερος αποδέκτης είναι η Δύση, η οποία αντίκρισε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες τον οργισμένο Πούτιν να λέει στους ηγέτες της Ε.Ε. πως και η Ρωσία διαθέτει πολύ περισσότερα όπλα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιήσει στον «ουκρανικό πόλεμο». Οπως είχε γράψει η «Κ.Ε.» στο προηγούμενό της φύλλο, πριν δηλαδή το δηλώσουν δημόσια ακόμα και οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολιτικοί, πως η χώρα δηλαδή βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου, σήμερα θα δώσει ένα επιπλέον στοιχείο για το πώς μπορεί να ξεκινήσει αυτός ο εμφύλιος.

Αν -για παράδειγμα- οι φασίστες της δυτικής Ουκρανίας αποπειραθούν να μεταφέρουν τα επεισόδια και στην Κριμαία, στην αυτόνομη δηλαδή περιοχή, όπου-πέραν του γεγονότος πως το 92% του πληθυσμού είναι Ρώσοι πολίτες- υπάρχει και ο ιστορικός ρωσικός ναύσταθμος της Σεβαστούπολης, είναι βέβαιο πως η Μόσχα δεν θα ζητήσει την άδεια ούτε από τον Γιανουκόβιτς, αλλά ούτε και από κανέναν άλλο, για να προστατεύσει «το έδαφός της»...

πηγή:enet.gr

Λέξεις Κλειδιά: Ολυμπιακοί Αγώνες,Ν.Οσετία,Ρωσία,Γεωργία,Ουκρανία,Ε.Ε.,Σότσι,Μόσχα,Κρεμλίνο,Χρυσή Αυγή,Γιανουκόβιτς,Βλαντίμιρ Πούτιν,Κίεβο,Κριμαία,Σεβαστούπολη