08.02.2014 23:23
Η Τουρκία φρεγάτα, η Ρωσία αεροπλανοφόρο

Λευκωσία: Σε δύο μεγάλα τμήματα του FIR Λευκωσίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας που δέσμευσε η Ρωσία, διεξάγονται από προχθές Πέμπτη αεροναυτικές ασκήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνετσώφ» και μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-33 και ελικοπτέρων Κa-27. Στην περιοχή βρίσκονται και άλλα «επίλεκτα» σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το μεγαλύτερο τμήμα του FIR που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις βρίσκεται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου, φτάνει μέχρι τα όρια του FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών και το FIR Καϊρου και μέρος της περιοχής συμπίπτει με την περιοχή που δεσμεύτηκε για σεισμογραφικές έρευνες («τεμάχιο 10») για λογαριασμό της Total.

 

Το δεύτερο τμήμα του FIR Λευκωσίας που δεσμεύτηκε για τις ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις, βρίσκεται νότια της Κύπρου  και εκτείνεται μέχρι τα όρια του FIR Λευκωσίας με το FIR Τελ Αβιβ και το FIR Βυρητού.

 

Οι αεροναυτικές ασκήσεις με ουσιαστική συμμετοχή των μαχητκών αεροσκαφών που μεταφέρει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσώφ», διεξάγονται καθημερινά από την Πέμπτη και θα συνεχιστούν για 15 μέρες – περίοδος ιδιαίτερα μακρά για τέτοιες ασκήσεις.

 

Σύμφωνα με το ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατίας, οι ασκήσεις θα διεξάγονται από τις 6 έως και τις 20 Φεβρουαρίου, από τις 5.00 το πρωί έως τις 3.00 το απόγευμα καθημερινά.

 

Οι αεροπορικές ασκήσεις θα διεξάγονται σε ύψη μεταξύ 18.000 και 22.000 ποδών και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα διεξαχθούν και ασκήσεις καταστροφής εναέριων στόχων.

 

Στο αεροπλανοφόρο, προβλεπόταν να μεταφερθούν και τα τελευταίου τύπου MiG-29K και MiG-29KUB, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν τέτοια αεροσκάφη βρίσκονται επί του «Ναύαρχος Κουζνετσώφ» και συμμετέχουν στις ασκήσεις.

Σε δήλωση ανώτατου αξιωματικού του αεροπλανοφόρου που αναφέρεται σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, γίνεται λόγος ότι στις 80 ώρες των τελευταίων ασκήσεων πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 110 πτήσεις των ρωσικών μαχητικών.

 

Το «Ναύαρχος Κουσνετσώφ», συνοδεύουν σειρά άλλων πλοίων του Βόρειου Στόλου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Να σημειωθεί ότι σε διεθνή ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται και συνεργαζόμενα ρωσικά και πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην διαδικασία απομάκρυνσης των χημικών από την Συρία.

 

Πρόκειται για το ρωσικό πυρηνινοκίνητο καταδρομικό «Μεγάλος Πέτρος» και τη κινεζική φρεγάτα «Γιαν Τσενγκ» (που είχε ελιμενιστεί πρόσφατα στη Λεμεσό), που ήδη εκπλήρωσαν μία αποστολή, κατά την οποία συνόδευσαν και διασφάλισαν τον ασφαλή διάπλου του ειδικού σκάφους «Ark Futura» της Δανίας, που μετέφερε συριακά χημικά όπλα, από το λιμάνι της Λατάκειας μέχρι τις ακτές της Ιταλίας.

 

Μετά επέστρεψαν στις καθορισμένες τους θέσεις, ενώ η συγκεκριμένη ρωσο-κινεζική συνεργασία των πολεμικών ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο προσοχής σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο για τις προοπτικές συνεργασίας που διαμορφώνει.

 

Μάλιστα γίνεται λόγος για διοργάνωση κοινών ναυτικών ασκήσεων «για καταπολέμηση της τρομοκρατίας» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, στην περιοχή μας.

 

«Τα ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην διεθνή επιχείρηση για την ασφαλή μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας, σύντομα θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις διαλειτουργικότητας στην Μεσόγειο Θάλασσα», αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σε πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του.
 

 

Επεξήγηση Χάρτη (ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΟ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ)


 

1 και 1a: Ρωσική αεροναυτική άσκηση (από 6 έως 20 Φεβρουαρίου).
2. Περιοχή σεισμογραφικών ερευνών του «Princess» για λογαριασμό TOTAL, στο 10 έως 10 Μαρτίου
3. Παράνομες σεισμογραφικές έρευνες του «Barbaros» για λογαριασμό της ΤΡΑΟ, έως Μάιο.
4. Διήμερες ασκήσεις χθες και προχθές με πραγματικά πυρά του τουρκικού κατοχικού στρατού.
5. Διήμερες ασκήσεις με πραγματικά πυρά χθες και προχθές εκτός χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
(Με βάση τα δεδομένα και τον χάρτη του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας)

 

Πηγή: philenews.com

Λέξεις Κλειδιά: Λευκωσία,Ρωσία,φρεγάτα,αεροπλανοφόρο,Τουρκία,πλοία,FIR,ΑΟΖ,ΝΟΤΑΜ