09.02.2014 11:58
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ

Μυθιστόρημα του Ρώσου λογοτέχνη Βαλεντίνου Πίκουλ (1928 - 1990) για τον Λάμπρο Κατσώνη

 

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, πως αρκετοί ιστορικοί στη Ρωσία ασχολήθηκαν με την προσωπικότητα του Λάμπρου Κατσώνη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη Ρωσία έχουν γραφτεί πολλά για τον Κατσώνη, λίγα όμως έγιναν γνωστά, λόγω της δυσκολίας σχετικών δημοσιεύσεων, όσο υπήρχε το Σοβιετικό καθεστώς. Σήμερα, λοιπόν, έρχονται στη δημοσιότητα γραπτά, που ήσαν άγνωστα ακόμα και στο ευρύ Ρωσικό αναγνωστικό κοινό.


Πέραν όμως των επιστημονικών εργασιών, εγράφησαν και λογοτεχνικά έργα (περίοδος 1900-1940), που είχαν ως κεντρικό ήρωα τον Λάμπρο Κατσώνη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι, ο θρύλος που είχε γεννηθεί από τα κατορθώματά του ήταν το ίδιο ζωντανός και ζωηρός στη φαντασία του κόσμου, ώστε αποτελούσε το ερέθισμα των συγγραφέων για να γράφουν σχετικά μυθιστορήματα.


Δύο από τα έργα που ήλθαν τώρα στο φως της δημοσιότητας (των Κουπρίν και Πίκουλ) ήσαν εκείνα που 'ήθελαν' τον Λάμπρο να έχει σχέση με τους Λαιστρυγόνες της Οδύσσειας! Από τότε "οι Λαιστρυγόνες" μπήκαν στην παράδοση της Μπαλακλάβας, μιας πανέμορφης και πολύ τουριστικής τώρα πόλης στη Νοτιοδυτική Κριμαία. Μπορεί λοιπόν να δει κανείς σήμερα εκεί αρκετά ξενοδοχεία, εστιατόρια ή καφέ να φέρουν την ονομασία αυτή.


Δεν είναι εντυπωσιακό ένας Έλληνας ήρωας να γεννά θρύλους στη Ρωσία και να δημιουργεί παράδοση με τη δράση του στην Κριμαία, ενώ στην Ελλάδα να είναι σχεδόν λησμονημένος;...


Για τον Λ. Κατσώνη τον πρόδρομο του '21, το πιο κάτω κομμάτι της Ρωσικής λογοτεχνίας προσφέρεται για την φετινή 25η Μαρτίου με σεβασμό στην ιστορία μας!

Διαβάστε το μυθιστόρημα, εδώ

 

Πηγή: sa-snd.gr

Λέξεις Κλειδιά: Λαιστρυγόνες,Ρωσία,Κατσώνης,λογοτεχνία,Κριμαία