11.06.2010 17:44
Έπεσε η κυβέρνηση στο Κιργιστάν, με τίμημα 65 νεκρούς Θανάσης Αυγερινός

Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε, ο πρόεδρος διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση και η αντιπολίτευση ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Κιργιστάν την Τετάρτη, εν μέσω βίαιων συγκρούσεων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων Ασφαλείας, που κόστισαν τη ζωή σε πολλά άτομα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 65 και οι τραυματίες τους 400, ωστόσο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς. .

 

Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενταθεί καθώς σήμερα το πρωί αναμένεται νέων κύμα διαδηλώσεων.

Ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Daniyar Usenov υπέγραψε επιστολή παραίτησής του και ότι ήδη σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών Rosa Otunbayeva. Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA αναφέρουν ότι και ο πρόεδρος Kurmanbek Bakiyev έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν, Moldomus Kongantiyevο, στην πόλη Talassk, απ' όπου ξεκίνησαν οι ταραχές σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο υπουργός ήταν όμηρος των διαδηλωτών, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.

Οι διαδηλωτές φέρονται να κρατάνε όμηρο τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Akylbek Zhaparov, και να έχουν καταλάβει έδρα της τηλεόρασης του Κιργιστάν καθώς όλα τα κανάλια έπαψαν να εκπέμπουν αμέσως μετά την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης της χώρας. Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι υπάρχει «πολύ αίμα χυμένο» στους δρόμους.

Οι ταραχές ξεκίνησαν την Τρίτη, στην πόλη Talassk στα βορειοδυτικά, όταν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το τοπικό κυβερνητικό κτίριο ενώ μια άλλη ομάδα περικύκλωσε το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας σημειώνονται και στις πόλεις Tokmak και Naryn.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Temir Sariyev ανέφερε ότι η αντιπολίτευση εισέβαλε και κατέλαβε τα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της Bishkek.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο της χώρας, ενώ το ισόγειο της γενικής εισαγγελίας της χώρας τυλίχθηκε στις φλόγες, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου. Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της χώρας. Διαδηλωτές μπήκαν στο σπίτι του προέδρου Kurmanbek Bakiyev και άρχισαν να αφαιρούν αντικείμενα, σύμφωνα με το Interfax. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

 

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Κιργιστάν,Κοινοπολιτεία,νεκροί,διαδηλωτές