10.02.2014 12:14
Απόβαση Ρώσων επενδυτών στη Χαλκιδική

Η αξιοποίηση οικοπέδων - «φιλέτων» σ' έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, με το ενδιαφέρον των επενδυτών, Ελλήνων αλλά επίσης Ρώσων και Βούλγαρων, να «χτυπάει κόκκινο», δείχνει ότι η φετινή σεζόν, τόσο σε αφίξεις ξένων τουριστών όσο και σε επενδύσεις, θα είναι ιδιαίτερα δραστήρια.

 

Ηδη, τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι εργασίες μιας μεγάλης επένδυσης στη θέση Θέρμες Κάνιστρο, στο Παλιούρι Κασσάνδρας. Η επένδυση, που θα αξιοποιηθεί από εταιρία ελληνικών συμφερόντων, με τη συμμετοχή Ρώσων μετόχων, αφορά τη δημιουργία συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει πεντάστερο ξενοδοχείο 640 κλινών, ένα χωριό με παραθεριστικές κατοικίες και μια μαρίνα 90 θέσεων.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΑτΚ», η επένδυση θα ξεκινήσει, αρχικά, με την κατασκευή μόνο του ξενοδοχείου, ενώ προβλέπεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2016. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο στο οποίο θα γίνει η επένδυση, όπου στο οικόπεδο έχουν εντοπιστεί θερμά νερά. Γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να τα αξιοποιήσουν, φτιάχνοντας ακόμη και θερμαλιστικό κέντρο.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος της επένδυσης, αυτό κυμαίνεται στα 150 εκατ. ευρώ.

 

Για βίλες

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη γη και τα ακίνητα της Χαλκιδικής αφορούν τον τουρισμό. Παρ' όλα αυτά, έντονη είναι η κινητικότητα και για την αγορά εξοχικών κατοικιών.

 

Ετσι, τουλάχιστον 70 εξοχικές κατοικίες έχουν αλλάξει χέρια, κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013, εκ των οποίων οι περισσότερες κατέληξαν σε Ρώσους και Βούλγαρους. Το 80% από αυτές τις αγοραπωλησίες έχουν πραγματοποιηθεί στην πρώτη χερσόνησο της Χαλκιδικής, την Κασσάνδρα.

 

Εχθρός ο φόρος υπεραξίας

Σε ό,τι αφορά τρέχουσες αγοραπωλησίες ακινήτων, τουλάχιστον δέκα συμβόλαια κινδυνεύουν να χαλάσουν. Από αυτά έξι αφορούν Ελληνες αγοραστές και τα υπόλοιπα τέσσερα αλλοδαπούς.

 

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος κτηματομεσιτών Χαλκιδικής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης, «ο πρόσφατος φόρος υπεραξίας που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών κινδυνεύει να «χαλάσει» όλα τα συμβόλαια» και συμπληρώνει ότι «θα χαθούν χρήματα για όλους». Οπως εξηγεί, «οι συμβολαιογράφοι πρέπει να βγάλουν τιμή κτήσης, σε πολλές περιπτώσεις όμως δεν έχουμε αξία».

 

Ξενοδοχεία «στο σφυρί»

Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχειακό τοπίο, στις χρυσές ακτές της Χαλκιδικής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βγει «στο σφυρί» τουλάχιστον 25 - 30 ξενοδοχεία.

 

«Αλλα πωλούνται, άλλα νοικιάζονται, το θέμα είναι τι ζητάει ο καθένας», αναφέρουν στον «ΑτΚ» πηγές του χώρου, επισημαίνοντας ότι η τιμή του ακινήτου κινείται 30% κάτω από αυτήν που θέλει ο πωλητής. Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες του «ΑτΚ», για τη φετινή αλλά και την επόμενη σεζόν έχουν νοικιαστεί 4-5 ξενοδοχεία στην περιοχή της Σιθωνίας από Ρώσους, τα οποία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους την περίοδο του Πάσχα.

 

Στη λίστα με αγοραπωλησίες ξενοδοχείων συμπεριλαμβάνεται η εταιρία Cronwell Hotels & Resorts, η οποία δραστηριοποιείται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Ρωσία, από το 1995. Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη εταιρία έχει στην κατοχή της τρία ξενοδοχεία, ένα στη Ν. Σκιώνη, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ένα στον Πλαταμώνα της Πιερίας και ένα στα Ψακούδια στη Σιθωνία. Τα δυο πρώτα βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ το τρίτο, λόγω νομικών κωλυμάτων, δεν έχει ξεκινήσει την ανακατασκευή του, η οποία, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει σύντομα.

 

Ολοκληρώνεται το deal!

Αναφορικά με το «φιλέτο» του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Gerakina Beach» στον οικισμό Γερακινή, στον Πολύγυρο, σύμφωνα με τις τελευταίες έγκυρες πληροφορίες του «ΑτΚ», το deal έχει ολοκληρωθεί.

 

Στο δυναμικότητας 503 δωματίων ξενοδοχείο, που βρίσκεται μέσα σ' ένα οικόπεδο έκτασης 86 στρ., είναι αμερικανικό fund, ενώ εμπλέκονται και Ελληνες επιχειρηματίες.

 

Να σημειώσουμε ότι το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό από το 2012, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί από την Εθνική Τράπεζα δυο διαγωνισμοί για την πώλησή του, οι οποίοι κατέστησαν άγονοι. Η ελάχιστη τιμή προσφοράς ήταν τα 17 εκατ. ευρώ.

 

Υψηλή τεχνολογία

Στις εξελίξεις των τουριστικών επενδύσεων στη Χαλκιδική συμπεριλαμβάνεται και μία πλήρως ανακαινισμένη πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα, ήδη από την περασμένη σεζόν, με έναρξη λειτουργίας της, την 1η Ιουνίου 2013.

Σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη αλλά και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», κοντά στη διώρυγα της Ποτίδαιας, η επένδυση, η οποία ανήκει σε Ρώσους κατά 100%, έχει ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά την ανακαίνισή της, «χώρια τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά», αναφέρει γνώστης του χώρου.

Αυτό δε που ξεχωρίζει στη συγκεκριμένη μονάδα, εκτός της πολυτέλειας και του εξοπλισμού των δωματίων υψηλής τεχνολογίας, είναι το 1.600 τ.μ. κέντρο χαλάρωσης και ευεξίας (spa), το οποίο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Στις πολυτέλειες της εισόδου του πεντάστερου, έρχεται να προστεθεί η κατασκευή εντυπωσιακού σιντριβανιού, με προδιαγραφές τύπου Bellagio του Λας Βέγκας (σ.σ. διάσημα σιντριβάνια στα οποία το νερό «χορεύει»).

 

Τα ακίνητα σε Αϊ-Γιάννη και Παλιούρι

Δύο ακίνητα της Χαλκιδικής, τα οποία ανήκαν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, διαγράφουν, μέχρι στιγμής, διαφορετική πορεία.

 

Το μεν ακίνητο στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας έλαβε το «πράσινο φως» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για την αξιοποίησή του, το δε ακίνητο στο Παλιούρι, με τις εγκαταλειμμένες -εδώ και πολλά έτη- ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του ΞΕΝΙΑ και του κάμπινγκ Παλιουρίου, έχει σκαλώσει.

 

Σε ό,τι αφορά τον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποδέχτηκε ομόφωνα τη βελτιωμένη προσφορά των Ιωάννη και Γεώργιου Μεντεκίδη, ύψους 9,61 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας περίπου 253 στρ. του ακινήτου, ολοκληρώνοντας έτσι τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, «η αξιοποίηση θα έχει σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη, αφού αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας».

Να σημειώσουμε ότι η παραπάνω εταιρία είναι κατασκευαστική και δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας.

 

Σε ό,τι αφορά το ακίνητο στο Παλιούρι, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχτηκε την προσφορά της εταιρίας του Ιβάν Σαββίδη, ύψους 14 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση των 210 στρεμμάτων, το Ελεγκτικό Συνέδριο την απέρριψε.

 

«Στο προσεχές διάστημα περιμένουμε την απόφαση για να ''κλείσει'' το θέμα», αναφέρει στον «ΑτΚ» στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με την εξέλιξη της παραπάνω προσφοράς.

 

Έντονο ενδιαφέρον για Σπαλαθρονήσι - Φιδονήσι

Στο παιχνίδι των αγοραπωλησιών συμμετέχουν και δυο νησιά, το Σπαλαθρονήσι στον Τορωναίο κόλπο και το Φιδονήσι ανοιχτά της Καβάλας.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «ΑτΚ», το ενδιαφέρον για τα δύο νησιά είναι έντονο, εκείνο το οποίο επιδιώκει, όμως, ο οίκος δημοπρασιών που έχει αναλάβει τη διαδικασία πώλησής τους, είναι να διασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, έτσι ώστε οι μελλοντικοί αγοραστές να μπορούν να χτίσουν εκτός από βίλες και ξενοδοχεία.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες για το χτίσιμο ξενοδοχείου, και όχι μόνο για βίλες», αναφέρει στον «ΑτΚ» εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών.

 

Σύμφωνα με τους κύκλους της αγοράς, η κατασκευή ξενοδοχείων στα παραπάνω νησιά αφενός θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, αφετέρου θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.

«Εμείς θέλουμε επενδυτές που μένουν εδώ, γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια επένδυση», επισημαίνουν πηγές του χώρου, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- και το όνομα του επιχειρηματία Ρώσου ομογενή Ιβάν Σαββίδη.

 

Να σημειώσουμε ότι το Σπαλαθρονήσι ανήκει στην οικογένεια Φιλιππίδη, το δε εμβαδόν του είναι 104 στρ., ενώ το Φιδονήσι έχει συνολική επιφάνεια 160 στρ. και απέχει 1,5 μίλι από την ακτή της Ηρακλείτσας, στην Καβάλα.

 

Νέα «κύμα» Ρώσων τουριστών

Την περσινή χρονιά φαίνεται να διαδέχεται μια εξίσου πολύ καλή σεζόν, με τις αφίξεις τουριστών από Ρωσία στη χώρα μας να χτυπούν «κόκκινο», καθώς το 1 εκατ. Ρώσων τουριστών της πέρσι αναμένεται να αυξηθεί το 2014.

 

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι, πέρα από το κλασικό «ήλιος - θάλασσα», ενδιαφέρονται και για άλλα είδη τουρισμού, όπως ο προσκυνηματικός, ο ιατρικός και ο ιαματικός τουρισμός. Μάλιστα, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Τουρισμού Ελλάδας και Ρωσίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των ειδικών μορφών τουρισμού.

 

Σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις από τη ρωσική αγορά, κινούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό. Σύμφωνα με στελέχη μεγάλου ομίλου που διακινεί ρεύμα τουριστών από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, για το 2013 ο αριθμός των πελατών τους ξεπέρασε τις 400.000. Οι δε προβλέψεις για το 2014 δείχνουν να φτάνει τους 550.000 Ρώσους τουρίστες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έως τώρα προκρατήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν σημειώνουν αύξηση 300%! Αυτό δείχνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες κλείνουν από νωρίς τα καλοκαιρινά τους πακέτα, κάτι που δε συνήθιζαν να κάνουν παλαιότερα.

 

Επιπροσθέτως, αύξηση στις αφίξεις Ρώσων τουριστών παρουσιάζουν και τα στοιχεία της ΥΠΑ του αεροδρομίου «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, για το 2013 σημειώθηκε αύξηση 17,5% από Ρωσία, σε σχέση με το 2012, με 208.614 αφίξεις έναντι 177.563 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από Ουκρανία υπήρξε αύξηση 77%, με 51.071 αφίξεις έναντι 28.790 πέρυσι, ενώ από Λευκορωσία σημειώθηκαν 20.633 αφίξεις έναντι 13.623 το 2012 (+51,5%).

 

Νέα αεροπορική εταιρία στα σκαριά

Στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έρχεται να συμβάλει και η ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρίας.

 

Η εταιρία με την ονομασία Ellinair θα έχει κύριες αγορές προέλευσης τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα δε με ανακοίνωση της εταιρίας, «οι επισκέπτες που αναμένεται να διακινηθούν το 2014 από τον όμιλο προβλέπεται να ξεπεράσουν τις 500.000».

 

Σχετικά με την αεροπορική, να σημειωθεί ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν από την ΥΠΑ οι προβλεπόμενες διαδικασίες και η εταιρία είναι πλέον κάτοχος τεχνικής άδειας (AOC) και εμπορικής άδειας εκμετάλλευσης και εκτέλεσης πτήσεων.

 

Στην ιδιοκτησία της έχει δύο αεροσκάφη τύπου RJ85, με δυνατότητα συνεχούς πτήσεως μέχρι τέσσερις ώρες και χωρητικότητα 96 θέσεων δερμάτινων καθισμάτων.

 

Το πρώτο αεροσκάφος θα διατεθεί για δρομολόγια μετά τις 5 Φεβρουαρίου και το δεύτερο τον ερχόμενο Απρίλιο.

 

Πηγή: agelioforos.gr

Λέξεις Κλειδιά: ξενοδοχεία,Χαλκιδική,Ρώσοι,επενδυτές,Κασσάνδρα,Ελλάδα,ΤΑΙΠΕΔ,αεροπορική,ακίνητα