13.02.2014 14:44
Οι Ρώσοι μιλούν πάλι για συμφωνία στο αέριο, η Αθήνα λέει όχι ακόμα Θανάσης Αυγερινός

ΔΕΠΑ και «Γκαζπρόμ» συμφώνησαν τη μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου στο ύψος των 398-399,5 δολαρίων ΗΠΑ ανά χίλια κυβικά μέτρα αερίου και μείωση του συνολικού όγκου αερίου, που προμηθεύεται η Ελλάδα υπό όρους «take or pay» (ελάχιστης κατανάλωσης) στα 2 δισ. κυβικά μέτρα από 2,4 δισ., που ήταν έως σήμερα, σύμφωνα με ανταπόκριση του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι από την Αθήνα, η οποία επικαλείται δύο πηγές εμπλεκόμενες στις διαπραγματεύσεις.


Όμως στέλεχος εταιρείας, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της «Γκαζπρόμ» στην Αθήνα, υποστήριξε, μιλώντας στον ανταποκριτή του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ότι «η ΔΕΠΑ καθυστερεί (σ.σ. να το επιβεβαιώσει αυτό επισήμως), διότι θέλει να πετύχει μεγαλύτερη έκπτωση», αλλά και ότι «πέραν αυτού τα αποτελέσματα των συνομιλιών πρέπει να εγκριθούν από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών».


Οι πηγές του πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι επικαλέστηκαν διαφορετικές τιμές, η ελληνική ανέφερε τη χαμηλότερη των 398 δολαρίων, ενώ η ρωσική τα 399,5 δολάρια, ύψος, που σε κάθε περίπτωση ικανοποιεί την απαίτηση της ελληνικής πλευράς να κινείται αυτή κάτω των 400 δολαρίων, αλλά απέχει από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που διεκδικούσε η Αθήνα κατά τις εκτιμήσεις, περί τα 380 δολάρια.


«Είναι μια πολύ καλή έκπτωση, περισσότερο από 60 δολάρια», ανέφερε η ρωσική πηγή στο ΡΙΑ-Νόβοστι, που εκτιμά ότι οι νέοι όροι θα πρέπει τώρα να εγκριθούν σε υψηλότερο επίπεδο.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, λόγω της ύφεσης στην ελληνική οικονομία μειώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Έτσι από τα 2,9 δισ. κυβικά μέτρα το 2011 σημειώθηκε πτώση στα 2,3 δισ. το 2012 και η πτώση αυτή συνεχίστηκε.
Το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, που είχε τεθεί για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά κατά τις τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών στη Μόσχα τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2012, ήταν ένα από τα ζητήματα, που επανέθεσαν ο Πρωθυπουργός Α.Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις πρόσφατες διαδοχικές συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες και στο Σότσι.


Στο τηλεγράφημά του το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ υπενθυμίζει ότι «στις 31 Ιανουαρίου η ΔΕΠΑ και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας διέψευσαν την ανακοίνωση της “Γκαζπρόμ-Έξπορτ” ότι η “Γκαζπρόμ” πέτυχε καταρχήν συμφωνία με την ελληνική πλευρά για τη μείωση της τιμής του προμηθευόμενου φυσικού αερίου».
Το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ επίσης αναφέρεται και στην πρόσφατη παραίτηση του επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χρήστου Σαχίνη και την επίκληση του επιχειρήματος ότι «οι συνομιλίες (σ.σ. με την Γκαζπρόμ) ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν, ωστόσο πλησιάζουν προς το τέλος τους, εκτός αυτού μετακινήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο».


ΔΕΠΑ και υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως επιμένουν ότι εωσότου υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

 

 

Λέξεις Κλειδιά: ΔΕΠΑ,Γκαζπρόμ,συμφωνία,Αθήνα,τιμές