24.02.2014 10:41
Σαφές μήνυμα ΗΠΑ προς Ρωσία για την Ουκρανία

Μήνυμα στη Ρωσία πως θα ήταν μεγάλο λάθος αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας έστειλε η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτό θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται» είπε η Ράις απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ρωσικής ενέργειας, στην εκπομπή Meet the Press του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.

 

 

Λαβρόφ: Η ουκρανική αντιπολίτευση παραβιάζει τη συμφωνία

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ σε νέα επικοινωνία του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι τόνισε ότι οι αντίπαλοι του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν τήρησαν τη συμφωνία για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης που υπέγραψαν την Παρασκευή και κατέλαβαν την εξουσία.

 

Ανέφερε ακόμη ότι «το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να φροντίσουμε για την πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας, κατηγορώντας την ουκρανική αντιπολίτευση ότι την παραβιάζει, «έχοντας στην πράξη καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο, αρνούμενη να αφοπλιστεί και συνεχίζοντας να βασίζεται στη βία».

 

 

Στην Ουκρανία τη Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως στην Ουκρανία μεταβαίνει αύριο Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

 

Όπως ανακοίνωσε η Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα θα συζητήσει μέτρα για την στήριξη της ουκρανικής οικονομίας.

 

Η Ε.Ε. έχει τονίσει πως είναι διατεθειμένη να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, θέτει όμως ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με το ΔΝΤ.

 


Ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του το Κίεβο

Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα στην Ουκρανία. Σήμερα το πρωί, το κέντρο του Κιέβου, που έως χθες είχε μεταμορφωθεί σε εμπόλεμη ζώνη ύστερα από τρεις μήνες οξείας πολιτικής κρίσης, έδειχνε να ανακτά τους κανονικούς του ρυθμούς.

Στη Μαϊντάν, την εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας, ήταν διάχυτη η αίσθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης και της περισυλλογής. Νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί πλατεία τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Άλλοι περιφέρονταν, με λουλούδια στα χέρια ή φωτογράφιζαν τα οδοφράγματα και τους κρανοφόρους διαδηλωτές που έπιναν τσάι γύρω από τα μαγκάλια.

Δίπλα τα καταστήματα, που παρέμεναν κλειστά τις τελευταίες ημέρες, άνοιξαν ξανά σήμερα.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο 82 ανθρώπων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με έναν τελευταίο επίσημο απολογισμό -ένα πρωτοφανές επίπεδο βίας σε αυτή τη νέα χώρα, πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Παρότι η ακραία ένταση των τελευταίων ημερών καταλάγιασε, οι ανησυχίες για την τύχη της χώρας αυτής των 46 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένουν μεγάλες, καθώς δείχνει ταυτόχρονα βαθιά διχασμένη και στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε σαφώς τους φόβους της μήπως η κρίση μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή που αποτελεί την πλειοψηφία και την ουκρανόφωνη και εθνικιστική Δύση.

 

Πηγή: sigmalive.com
 

Λέξεις Κλειδιά: Ουκρανία,ΗΠΑ,Ρωσία,Μόσχα,Κίεβο,Ε.Ε.,ένταση,ΔΝΤ,χάσμα,Ράις