16.03.2014 14:33
Βέτο της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Το Σάββατο, βέτο άσκησε η Ρωσία στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που δηλώνει πως το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για το καθεστώς της περιοχής της Κριμαίας της Ουκρανίας «δεν έχει κύρος» και προτρέπει τα έθνη, αλλά και διεθνείς οργανισμούς να μην το αναγνωρίσουν.

 

«Αυτή είναι μια θλιβερή και αξιομνημόνευτη στιγμή», είπε η Σαμάνθα Πάουερ, η Αμερικανή πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Το ρωσικό βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος , που καταρτίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες , ήταν αναμενόμενο. Η Μόσχα, η οποία έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία, στηρίζεται στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο αναμένεται να μεταφέρει τον έλεγχο της περιοχής από την Ουκρανία στη Ρωσία.

 

Δεκατρείς χώρες από τις συνολικά 15 ψήφισαν υπέρ, ενώ Ρωσία και Κίνα απείχαν. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας είπε πως «αυτή η προσάρτηση πηγαίνει πέρα από την Ουκρανία, μας αφορά όλους». «Αυτό το βέτο πρέπει να θεωρηθεί ως ήττα μόνο για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Αυτό το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία ισχύ και δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης της Κριμαίας», αποφάσισε ο ΟΗΕ, καλώντας «όλα τα κράτη, τους διεθνείς οργανισμούς και τους εξειδικευμένους οργανισμούς να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης της Κριμαίας στη βάση αυτού του δημοψηφίσματος».

 

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου: «Δεν αναμένουμε εκπλήξεις σε αυτή την ψηφοφορία».

 

Το δημοψήφισμα της Κυριακής, χαρακτηρίστηκε από το Κίεβο ως παράνομο και προκάλεσε τη χειρότερη κρίση Ανατολής-Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ η ένταση πέρασε από τον χώρο της Κριμαίας και στην ανατολική Ουκρανία, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής.

 

Πηγή: defencenet.gr

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,Ουκρανία,πρεσβευτής,βέτο,ΟΗΕ,Κριμαία,Γαλλία,Μόσχα