17.03.2014 23:03
Η Ρωσία αναγνώρισε την Κριμαία

Οι ΗΠΑ εξετάζουν αίτημα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια- αλλά όχι για την ώρα

 

Ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, αναγνώρισε την Κριμαία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρουν διεθνή μέσα. Από το BBC η πληροφορία αποδίδεται σε πηγές από το περιβάλλον του προέδρου Πούτιν. Το διάταγμα ισχύει από την ημέρα της υπογραφής του, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
 

 

Με διάταγμα που ισχύει από την ημέρα της υπογραφής του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγνώρισε τη Δευτέρα την Κριμαία, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία. Η κίνηση αυτή ακολούθησε το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.

 

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ, όπως και το Κίεβο, απορρίπτουν το δημοψήφισμα, ως παράνομο.

Πάντως οι κυρώσεις για πάγωμα κεφαλαίων, άργησαν στις ΗΠΑ και δεν πρόλαβαν να συγκρατήσουν 105 δις δολάρια από ρωσικά κεφάλαια, -όπως εκτιμάται- που διέφυγαν από τις ΗΠΑ, μέχρι την Παρασκευή.

 

Το ρωσικό προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε « λαμβάνοντας υπόψη την έκφραση της βούλησης του λαού της Κριμαίας στη γενικό δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 16 Μαρτίου 2014», αναφέρει το απόσπασμα του διατάγματος, σύμφωνα με το BBC.

 

 

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα για στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα του Κιέβου, για χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, αλλά προς το παρόν θα περιοριστούν στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, δήλωσε τη Δευτέρα, από τις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Ο ίδιος σε ερώτηση δημοσιογράφου, δεν απέκλεισε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ή σε βάρος άλλων Ρώσων αξιωματούχων, μετά τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

Ειδικότερα, από τα ΑΠΕ, μεταδίδονται και τα εξής:

«Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβληθούν μελλοντικά περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της «εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ερωτηθείς εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να στοχοθετηθεί από τις κυρώσεις μελλοντικά.

«Μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε διάφορα πρόσωπα και σε διάφορες οντότητες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. «Δεν πρόκειται να αποκλείσουμε (την επιβολή κυρώσεων σε) πρόσωπα, ή να αποκλείσουμε ενέργειες» εκ των προτέρων, τόνισε.

 

Το όνομα του Πούτιν δεν συμπεριλαμβανόταν στην ομάδα των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και πολλοί σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου, σε βάρος των οποίων ανακοινώθηκε σήμερα η επιβολή κυρώσεων».

 

 

Δε συνηθίζονται οι κυρώσεις σε βάρος ηγετών κρατών

Στο ίδιο ρεπορτάζ, το ΑΠΕ, μεταδίδει και τα εξής: «Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που δεν κατονομάστηκε, δήλωσε ότι θα αποτελούσε ένα ασυνήθιστο μέτρο η επιβολή κυρώσεων σε έναν αρχηγό κράτους.

«Οι άνθρωποι γύρω του. . . ασκούν μεγάλη επιρροή στη Ρωσία και τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Κάρνεϊ.

 

Ακόμη ο Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα της Ουκρανίας για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ωστόσο επέμεινε ότι προς το παρόν η Ουάσιγκτον θα περιοριστεί στη χορήγηση οικονομικής στήριξης, καθώς επιδιώκει να εξευρεθεί μία διπλωματική οδός με τη Ρωσία.

«Εξετάζουμε τα αιτήματα της κυβέρνησης και του στρατού της Ουκρανίας», σημείωσε ο Κάρνεϊ. Όμως «η προσοχή μας είναι στραμμένη στα βήματα που μπορεί να κάνει η Ρωσία για την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

 

Αντδράσεις της Μόσχας, στος κυρώσεις του Λευκού Οίκου

Στο μεταξύ το ΑΠΕ μεταδίδει, πως «η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας καταδίκασε σήμερα, κάνοντας λόγο για έναν «πολιτικό εκβιασμό», τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος εναντίον της ιδίας και 10 ακόμη Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων με αφορμή την επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία. «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση. Κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Πρόσθεσε, ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν προσωπικά αφού όπως υποστήριξε δεν διατηρεί «κανένα τραπεζικό λογαριασμό ή περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό».

 

Η Ματβιένκο, 64 ετών, αποτελεί την τρίτη τη τάξει ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας - της Άνω Βουλής.

 

Η ίδια, είναι η πρώτη Ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους Ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας.

 

Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.

 

Πηγή: enet.gr

Λέξεις Κλειδιά: Ματβιένκο,κυρώσεις,Μόσχα,Κριμαία,Ουκρανία,ΗΠΑ,Πούτιν,Κίεβο,διάταγμα,δημοψήφισμα,κεφάλαια,Λευκός Οίκος