22.03.2014 10:09
Και επίσημα μέρος της Ρωσίας η Κριμαία

Παρότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. άρχισαν κιόλας να γίνονται αισθητές στη ρωσική οικονομία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες τη συνταγματική αναθεώρηση που ενσωματώνει την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη στη Ρωσική Ομοσπονδία, ολοκληρώνοντας μέσα σε τρία μόλις 24ωρα τη διαδικασία της προσάρτησης. Είχε προηγηθεί η επικύρωση της σχετικής συνθήκης από την Ανω Δούμα.

 

Ο Ρώσος ηγέτης υποδέχθηκε με τον γνωστό, ψυχρό σαρκασμό του τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε στενούς συνεργάτες του, οι περισσότεροι των οποίων ήταν παρόντες στην τελετή της υπογραφής. «Πρέπει να αποφεύγω τέτοιους ανθρώπους που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή θέση της χώρας», δήλωσε υπομειδιώντας. Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι σκοπεύει να ανοίξει λογαριασμό μισθοδοσίας στη ρωσική τράπεζα Rossiya, που αποτελεί στόχο των αμερικανικών κυρώσεων.

 

Πέραν των επικοινωνιακών τεχνασμάτων, όμως, ο Πούτιν φαίνεται να ανησυχεί για τις δυνητικές επιπτώσεις των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Μία ημέρα νωρίτερα, σε συνάντησή του με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας του, απηύθυνε έκκληση επαναπατρισμού των ρωσικών offshore εταιρειών, ώστε να ενισχυθεί η κρίσιμη «εθνική προσπάθεια» που ξεκίνησε με την προσάρτηση της Κριμαίας και να αναπληρωθούν οι αναμενόμενες απώλειες δημοσίων εσόδων.

 

Τις ανησυχίες του Κρεμλίνου ενίσχυσε και η προειδοποίηση των οίκων αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor’s ότι ενδέχεται να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, κάτι που, όπως αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι εταιρείες Visa και Mastercard διέκοψαν τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών στους πελάτες της ρωσικής τράπεζας SMP, οι ιδιοκτήτες της οποίας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων. Ο γενικός δείκτης του ρωσικού χρηματιστηρίου υποχώρησε χθες κατά 2%, ενώ από την αρχή της ουκρανικής κρίσης έχει υποχωρήσει κατά 10%.

 

Κατά τα λοιπά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε απρόθυμος να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του με τη Δύση, δηλώνοντας ενδεικτικά ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα επισκευής αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, παρά την απόφαση της Συμμαχίας να παγώσει τη στρατιωτική συνεργασία με τη χώρα του. Επιπλέον, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα σπεύσει να επιβάλει καθεστώς βίζας στην Ουκρανία.

 

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Dortmunder Rurh Nachrichten δημοσίευε συνέντευξη του επικεφαλής της Ενωσης Εξαγωγικών Εταιρειών της Γερμανίας, Αντον Μπέρνερ, που προειδοποιούσε ότι «οι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές για 6.200 γερμανικές επιχειρήσεις», οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Εκτίμησε ότι εάν διαρκέσει η κρίση στην Ουκρανία, ενδέχεται να αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι το Βερολίνο αναστέλλει την εξαγωγή κάθε είδους προϊόντων που συνδέονται με την πολεμική βιομηχανία στη Ρωσία, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ ΦρανκΒάλτερ Σταϊνμάγερ ταξιδεύει σήμερα στην Ουκρανία, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας.

 

Η Ρωσία εμφανίζεται αποφασισμένη να παίξει κι αυτή το χαρτί των οικονομικών κυρώσεων, σε μια προσπάθεια άσκησης πολιτικής πίεσης στο Κίεβο. Ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι θα ζητήσει πίσω τα τρία δισ. δολάρια που είχε δανείσει στην κυβέρνηση του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, ενώ ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία περί τα 16 δισ. δολάρια. Εξ αυτών, τα 11 δισ. αφορούν το «νοίκι» που είχε προκαταβάλει η Μόσχα στο Κίεβο για τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης. Βαρύ πλήγμα στην ουκρανική οικονομία θα αποτελέσει και η αναμενόμενη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

 

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει η μεταφορά των Ουκρανών στρατιωτών που εξακολουθούσαν και χθες να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε βάσεις της Κριμαίας, περιμένοντας εντολές. Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει δηλώσει ότι θα τους αποσύρει στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι το προσωπικό 72 ουκρανικών βάσεων προσχώρησε στον ρωσικό στρατό. Τέλος, αντιθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Κιέβου προκάλεσε η διαταγή του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ προς τις ένοπλες ομάδες πολιτοφυλακών να διαλυθούν ή να ενσωματωθούν στον τακτικό στρατό της χώρας.

 

Αργά το απόγευμα η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε και κρατεί τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz, Γέβγεν Μπακούλιν, ως ύποπτο για υπεξαίρεση 2,9 εκατ. ευρώ επί προεδρίας Γιανουκόβιτς. Ελεύθερος αφέθη ο Ουκρανός ολιγάρχης Ντμιτρό Φιρτάς, που εκρατείτο στην Αυστρία, αφού κατέβαλε εγγύηση 125 εκατ. ευρώ. Είχε συλληφθεί στη Βιέννη στις 12 Μαρτίου κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

 

Πηγή:  kathimerini.gr 

Λέξεις Κλειδιά: κυρώσεις,ΗΠΑ,Κριμαία