09.08.2014 15:35
Mοναδικός κερδισμένος στη γειτονιά μας η Τουρκία! Θανάσης Αυγερινός

Φαίνεται πως κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά για την εξωτερική μας (ας γελάσουμε) πολιτική.

Όμως ο Καβάφης το έχει πει από το 1913: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις». Κι η συμβουλή μοιάζει να ισχύει ειδικά στις μέρες μας, που όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε την πιο περιορισμένη κυριαρχία από ποτέ.


Γιατί θα έπρεπε, δηλαδή, να εξευτελιστεί κάθε έννοια εξωτερικής πολιτικής με τα συνεχή παραμύθια ότι «γίνονται διαπραγματεύσεις» με τη ρωσική πλευρά για τη μείωση των συνεπειών του εμπάργκο;
Πού, με ποιον και για ποιο θέμα γίνονται οι διαβουλεύσεις; Πότε και πώς έθεσε η Ελλάδα θέμα αναθεώρησης της απόφασης του Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με τις απαγορεύσεις;
Αφού η μόνη επαφή με τη ρωσική πλευρά (τον νέο πρέσβη στην Αθήνα Α. Μάσλοφ) έγινε προ των αποφάσεων Πούτιν, ενώ η Πρεσβεία μας στη Μόσχα άκουσε τους Ρώσους να της ακυρώνουν τη μοναδική (χθεσινή) συνάντηση και γενικώς άπαντες γνωρίζουν ότι βαράει μύγες.


Έχει επίσης τα περιθώρια η Ελλάδα να αποφασίσει παρέμβασή της προς τις ρωσικές Αρχές, παρακάμπτοντας τις κοινές θέσεις της ΕΕ, από την οποία και πρέπει πρωτίστως να ζητήσουμε την «εξαίρεση»; Από τη στιγμή που έχει απαγορευτεί σε Έλληνες υπουργούς και λοιπούς αξιωματούχους ακόμη και να ταξιδεύουν καλά καλά στη Ρωσία και να έχουν οποιεσδήποτε επαφές με ομολόγους τους, πώς μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση; Κι αν τα παραπάνω ισχύουν, συνεχίζουμε να ρωτάμε: Ποιον προσπαθούν να κοροϊδέψουν; Τί άλλο θα μας πουν το Σαββατοκύριακο;


Ότι ανέθεσαν τη «μυστική αποστολή» και τις «μυστικές διαπραγματεύσεις» στο Γλέζο; Ότι συμμετέχει στην Επιτροπή Διαπραγματεύσεων με το Κρεμλίνο και ο βετεράνος πολιτικός - ο μόνος Έλληνας, που μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να γίνει είδηση για τα ρωσικά ΜΜΕ των εκατομμυρίων αναγνωστών, ακροατών και θεατών;
Η δημοσιότητα, που έχει πάρει η επιστολή Γλέζου στη Ρωσία, αποδεικνύει από μόνη της πόσα και ποια θα μπορούσαν να είναι τα «εργαλεία» ακόμη και της ξεδοντιασμένης εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αν υπήρχε ενδιαφέρον κάτι πραγματικά να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.


Μια τόσο απλή κίνηση απέδειξε μεμιάς πόσο άχρηστοι είναι οι «σύμβουλοι» και οι «επιτροπές» και τα «επιτελεία», αν έχεις πραγματικά όρεξη κάτι να πεις και για κάτι να προσπαθήσεις. Και τίποτα άμεσα να μην πετύχαινες στο επίπεδο των εξαιρέσεων, θα είχες ακουστεί σε ένα τεράστιο και φιλικό προς την Ελλάδα κοινό, όπως είναι ο ρωσικός πληθυσμός, θα προσπαθούσες να «ρεφάρεις» με μια αντίστοιχη αύξηση στην εξαγωγή των προϊόντων, που δεν έχουν απαγορευθεί, με μια αύξηση στην τουριστική ροή Ρώσων προς την Ελλάδα. Όμως κι εδώ φαίνεται πως τα έχει καταφέρει εξαιρετικά το υπουργείο των Εξωτερικών μας και η κυβέρνηση στο σύνολό της πετυχαίνοντας μείωση των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα πριν ακόμη βαρέσουν κανόνι μια σειρά από τουριστικούς πράκτορες, που ασχολούνταν με την προώθηση της Ελλάδας.


Σύμφωνα με όσα μας εκμυστηρεύονται υπάλληλοι των Προξενείων μας, που προσπαθούν να γλυτώσουν από την παράνοια, η οποία έχει επικρατήσει τουλάχιστον στη διπλωματική μας αποστολή στη Μόσχα την τελευταία διετία, η μείωση στην έκδοση θεωρήσεων φθάνει το τρέχον διάστημα της κορύφωσης της σεζόν σε ποσοστά ως και 30%, ενώ μείωση περί το 10 % αποδεικνύουν και τα στοιχεία του ΥΠΕΞ, που απέκτησαν οι ανταποκριτές στη Μόσχα μετ' εμποδίων, γιατί το Γενικό Προξενείο μας έπαιζε ...καθυστερήσεις.


Και τί θα κάνει το ΥΠΕΞ και η κυβέρνηση, αν ο Β. Πούτιν και το Κρεμλίνο απαντήσουν στην ανοιχτή επιστολή Γλέζου, πιθανότητα, που όπως πληροφορούμαστε εξετάζεται πολύ σοβαρά; Είναι άραγε μυστικό ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός, που να μπορεί να συνομιλήσει με τον Β. Πούτιν; Στο Κρεμλίνο είδαν κι απόειδαν με τις διαρκείς υπαναχωρήσεις μας, διαπίστωσαν ότι με το ίδιο στυλάκι «όλους τους δουλεύουμε, λέμε ό,τι μας κατέβει» κάποιοι πήγαιναν ξανά και ξανά να τους κοροϊδέψουν και, δυστυχώς, έβαλαν τους πολιτικούς μας ηγέτες στα μαύρα τα κατάστιχα.


Αντιθέτως για άλλη μια φορά η σοφία της εξωτερικής μας πολιτικής θα πρέπει να παρακολουθήσει μια ακόμη ιστορική αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας, η οποία αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικούς κερδισμένους στην περιοχή μας από τη βλακώδη κρίση, που προκάλεσαν οι δουλικοί προς τις ΗΠΑ διοικούντες την ΕΕ.


Η Τουρκία, σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις των τελευταίων ημερών στο ρωσικό Τύπο, αναδεικνύεται σε έναν από τους κομβικούς προμηθευτές ειδών διατροφής στη Ρωσία.
Τούρκοι αξιωματούχοι (σε αντίθεση με τους άφαντους δικούς μας) συναντώνται ήδη στη Μόσχα με την αρμόδια υπηρεσία Rosselhoznadzor και συζητούν τις προοπτικές της συνεργασίας τους.
Εμείς μπορούμε ελεύθερα να συσκεπτώμεθα...

 

Πηγή: www.newsbomb.gr 

Λέξεις Κλειδιά: Τουρκία,Καβάφης,Πρωταπριλιά,Μάσλοφ,ΥΠΕΞ