30.08.2014 11:48
Ένοπλο «δίχτυ» γύρω απ΄την Μαριούπολη!

Ανταπόκριση από τη Μαριούπολη

 

Όλγα Τανατζή 

 

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την αζοφική παραθαλάσσια Μαριούπολη βρίσκονται πλέον οι δυνάμεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών, ενώ η σημαία της «Νοβορωσίας» κυματίζει από την Πέμπτη, 28 Αυγούστου, στα κυβερνητικά κτίρια της πόλης Νοβοαζόφσκ στα σύνορα με τη Ρωσία, σηματοδοτώντας την κατάληψη της πόλης από τους επαναστάτες και την εκδίωξη της ουκρανικής εθνικιστικής πολιτοφυλακής.

 

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σχεδόν περικυκλωθεί στις παρυφές της Μαριούπολης και η παράδοσή τους είναι πλέον θέμα ωρών ή λίγων ημερών, όπως πληροφορούν οι μαχητές της λαϊκής επιστράτευσης τις τελευταίες ώρες από το νοτιο-ανατολικό μέτωπο στην Ουκρανία. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ότι σήμερα το βράδυ ή την νύχτα του Σαββάτου, 30 Αυγούστου, οι δυνάμεις του Εθνικού ουκρανικού στρατού οριστικά θα περικυκλωθούν στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές πληροφορίες της έδρας της Λαϊκής Δημοκρατίας στη Μαριούπολη.

Στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, της Παρασκευής 29 Αυγούστου, οι δυνάμεις της Νοβορωσίας έθεσαν υπό τον έλεγχο μια ολόκληρη σειρά των κωμοπόλεων και χωριών στην περιοχή, όπως Στάρτσενκοβο, Ζελένι Γιαρ, Ντεμγιάνοβκα, Σταροντούμποβκα, Τσέρνογιε Πόλε, Οσιπένκο (κατεύθυνση προς παραθαλάσσιο Μπερντιάνσκ, που απέχει γύρω σε 80 χμ από την Μαριούπολη). Να σημειωθεί ότι τα  περισσότερα από αυτά τα χωριά είναι αζοφικά ελληνικά. Οι αυτονομιστές φιλορώσοι έχουν πάρει τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου Μάνγκους – Οσιπένκο. Οι μάχες ξεκίνησαν πλέον στο ελληνικό παραθαλάσσιο χωριό Ουρζούφ, που απέχει 50 χμ από την Μαριούπολη.

Καθ’όλη τη διάρκεια της Πέμπτης, 28 Αυγούστου, στο σημείο ελέγχου Μάνγκους σημειώθηκαν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων με Μαριουπολίτες που επιθυμούσαν βιαστικά να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη πόλη τους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έκτος από τον άμαχο πληθυσμό ανάμεσα στα αυτοκίνητα παρατηρήθηκαν φορτηγά με ένοπλους που επίσης περίμεναν για να φύγουν από την περιοχή. Και αυτό παρ” όλες τις δηλώσεις του επίσημου Κιέβου ότι γύρω από τη Μαριούπολη γίνεται συνεχόμενη αποδυνάμωση των εθνικών στρατιωτικών τμημάτων.

Το Μπερντιάνσκ σε απόσταση 80 χμ από την Μαριούπολη είναι πιθανόν το συντομότερο να περάσει υπό τον έλεγχο των φιλορώσων, ενώ συνεχίζουν να φτάνουν μηνύματα sos από το νότιο μέτωπο. Σε αυτή την περίπτωση κλείνει το «δίχτυ» της Μαριούπολης.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη

Στην πόλη – λιμάνι Μαριούπολη η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει σταθερά τεταμένη έως αναστατωμένη. Οι τοπικές αρχές συνέχεια απευθύνονται στους κατοικούς με αρκετά ψύχραιμες δηλώσεις ότι η κατάσταση στην πόλη είναι ελεγχόμενη και δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Με την πρώτη ματιά ο ρυθμός της ζωής της Μαριούπολης συνεχίζεται κανονικά, ο κόσμος δουλεύει, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές και τους φοιτητές τους, τα νηπιαγωγεία γεμίζουν καθημερινά με παιδάκια. Όμως στα πρόσωπα των κατοίκων που έμειναν στην πόλη τους και συνεχίζουν κανονικά τις δουλειές τους παρατηρείται μια ανησυχία έως νευρικότητα. Πολλοί με κινητά στα χέρια, με tablet για να ενημερώνονται για τις εξελιξεις. Η ατμόσφαιρα είναι «ηλεκτρισμένη»… Οι μαριουπολίτες, παραδοσιακά πολύ ειρηνικοί, έχουν κουραστεί να ζουν σε συνεχόμενο άγχος και φόβο μη γίνει το χειρότερο…  Στο σταθμό λεωφορείων εδώ και μέρες αισθητή είναι η έλλειψη εισιτηρίων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση από την πόλη… Ο δρόμος για το Νοβοαζόφσκ είναι κλειστός. Τα δρομολόγια για το Ροστόβ ακόμη να ξεκινήσουν.

Το απόγευμα της Πέμπτης, 28 Αυγούστου, σε μια από τις κεντρικές πλατείες της πόλης διοργανώθηκε διαδήλωση με μότο «Ειρήνη στη Μαριούπολη» με πρωτοβουλία των περιφερειακών αρχών του Ντονιέτσκ με επικεφαλής τον διάσημο Ουκρανό ολιγάρχη Σ. Ταρούτα, που υποστηρίζει την πολιτική του Κιέβου.

Την ίδια μέρα 28 Αυγούστου την άμεση μετεγκατάσταση της μοναδικής διπλωματικής αρχής στην πόλη – του Γενικού προξενείου της Ελλάδος στη Μαριούπολη-  στην πόλη του Ντνεπροπετρόβσκ, ενά μεγάλο περιφερειακό κέντρο σε 300 χμ απόσταση, αποφάσισε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Να σημειωθεί ότι το ελληνικό προξενείο λειτουργεί επί πολλά χρόνια στη γη των αζοφικών Ελλήνων προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους ομογενείς.

πηγή:Crashonline.gr

 

Λέξεις Κλειδιά: Μαριούπολη,Νοβορωσία,Λαϊκή Δημοκρατία στη Μαριούπολη,Ευάγγελος Βενιζέλος