17.09.2014 17:15
Το πολιτικό παιχνίδι της Ρωσίας με την Δύση χοντραίνει Γιώργος Καισάριος

Η Δύση, στο πλαίσιο της τιμωρίας της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας (και ίσως όχι μόνο), έχει αποφασίσει να αποκόψει τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία τεχνολογικά και πιστωτικά.

Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να απαγορεύσει το δανεισμό σε πέντε κρατικές τράπεζες της Ρωσίας και τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Από την άλλη οι ΗΠΑ, δια μέσου του προέδρου Ομπάμα, έχουν πει ότι οι Αμερικανοί θα “διευρύνουν και θα εμβαθύνουν” τις κυρώσεις, με σκοπό να πληγεί οικονομικά η βαριά βιομηχανία της Ρωσίας, ο κλάδος του πετρελαίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ρούβλι είναι σε αρνητικό ρεκόρ σε σχέση με το δολάριο, αν και το χρηματιστήριο της Μόσχας ουσιαστικά αντιστέκεται και είναι ακλόνητο. Όπως έχω πει και σε παλιότερο άρθρο, η Ρωσία ίσως είναι η φτηνότερη αγορά στον κόσμο (σε σχέση με το PE της) και ίσως αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να πέσει πολύ ακόμα ο γενικός δείκτης της εν λόγω αγοράς.

Με τις πιστωτικές γραμμές να έχουν ήδη κλείσει για τη Ρωσία από το καλοκαίρι, η αλήθεια είναι ότι η Δύση δεν μπορεί να κάνει πολλά προκειμένου να πλήξει και να τιμωρήσει τη Ρωσία περαιτέρω. Από εδώ και πέρα, την όποια ζημιά στη Ρωσία θα την κάνει η ίδια η αγορά.

Σύμφωνα με τους πιο ειδικούς, για κάθε 1 δολάριο στην πτώση του αργού πετρελαίου, τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας είναι $2,8 δισ. Πιστέψτε το η όχι, η πτώση στην τιμή του αργού ανησυχεί την Ρωσία πολύ περισσότερο από τις όποιες κυρώσεις της Δύσης αυτή τη στιγμή.

H Ευρώπη έχει πει ότι οι κυρώσεις μπορεί να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή, αν η πολιτική της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία αλλάξει. Για να είμαι ειλικρινής όμως , δεν έχω καταλάβει τι θα ήθελε η Ευρώπη από τη Ρωσία σε αυτό τον τομέα.

Το Κρεμλίνο βέβαια έχει πει ότι θα αντισταθεί σε αυτές τις κυρώσεις και θα αντεπιτεθεί με κυρώσεις το ίδιο, αλλά όπως έχω τονίσει σε προηγούμενο άρθρο, είναι τόσο μεγάλη η διαφορά του ΑΕΠ της Ρωσίας και της Δύσης, που είναι αδύνατον να μπορεί η Ρωσία να απειλήσει τον οποιονδήποτε να πετύχει τον σκοπό της (εκτός από κάποια Ουκρανία δηλαδή).

Η Δύση βέβαια αισθάνεται όλο και πιο άνετα με μειωμένο ρωσικό αργό πετρέλαιο στις αγορές. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες δυτικές χώρες, μεταξύ των νέων τεχνολογιών εξόρυξης πετρελαίου και μεταξύ της επανάστασης που συντελείται στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η Δύση ενδεχομένως να καταφέρει να επιβιώσει μια χαρά, με αποκλεισμένη Ρωσία από τις διεθνείς αγορές.

Βέβαια, για να είμαστε και δίκαιοι, ακόμα και αν αυτές οι κυρώσεις παγιωθούν σαν πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, η αλήθεια είναι ότι θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμη ζημία στη Ρωσία παρά βραχυπρόθεσμη. Με λίγα λόγια, δεν αποκλείεται οι κύρωσης αυτές να είναι ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ των εμπλεκόμενων (Δύση και Ρωσία), για να δούμε ποιος έχει περισσότερη όρεξη για πολιτικό ρίσκο και ποιος θα αντέξει στη μπλόφα.

Όπως και να έχει, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το πολιτικό παιχνίδι με τη Ρωσία έχει χοντρύνει αρκετά και είναι ίσως η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 70 που οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης είναι σε τέτοιο τέλμα.

Και άσχετα αν η Ρωσία δεν είναι σε θέση να μπορεί να απειλήσει τη Δύση με κανέναν τρόπο, η αλήθεια επίσης είναι ότι μια παρατεταμένη πολιτική κόντρα μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και στης Ευρώπης, δεν θα ωφελήσει κανέναν.


Πηγή: capital.gr