17.09.2014 17:38
«Κίνδυνος αφανισμού των γουναράδων» Θανάσης Αυγερινός

Σοβαρή μείωση στις πωλήσεις αναφέρουν οι έμποροι γουναρικών της Ελλάδας στον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι στήν Αθήνα, φοβούμενοι ότι τυχόν απαγόρευση των εισαγωγών ενδυμάτων πολυτελείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως και γουναρικών στη Ρωσία, θα εξοντώσει τον κλάδο τους.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012, τα γουναρικά ήταν ο μεγαλύτερος κωδικός στις εξαγωγές προς τη Ρωσία με μέγεθος 108,4 εκατ. ευρώ ή μερίδιο 23,1% του συνόλου των εξαγωγών. Συνολικά είχαν τότε εξαχθεί 136.446 παλτά-γούνες, ενώ το 2013 τα μεγέθη μειώθηκαν (87,6 εκατ. ευρώ και 21,5%) δίνοντας μικρό προβάδισμα στα οπωροκηπευτικά, κλάδο, που πλήττεται ήδη Μέχρι στιγμής σύμφωνα με το ΡΙΑ-Νόβοστι είναι ασαφές αν τελικά θα επιβληθεί δεύτερο πακέτο ρωσικών αντι-κυρώσεων, το οποίο είναι πάντως έτοιμο, όπως έχει ήδη δηλώσει ο βοηθός του Ρώσου πρόεδρου, αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα, Αντρέι Μπελαούσοφ. Κατά τον κ. Μπελαούσοφ το πακέτο αυτό περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγών αυτοκινήτων και ειδών της ελαφράς βιομηχανίας της ΕΕ.
Φαίνεται πως ακόμη υπάρχουν αντικρουόμενες σκέψεις στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης για το αν και πότε θα πρέπει να επιβληθεί το δεύτερο «κοκτέιλ» αντι-κυρώσεων, καθώς η Μόσχα θέλει να αισιοδοξεί ότι «θα επικρατήσει τελικά η κοινή λογική», διάθεση, που φαίνεται να υπάρχει και σε ευρύτατους κύκλους της ΕΕ, έστω κι αν δεν έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη γραμμή της Ένωσης μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάεφ, σκοπός της ρωσικής απάντησης δεν πρέπει να είναι «να τους βλάψουμε, αλλά να κερδίσουμε εμείς», υποστηρίζοντας την πολιτική του προέδρου Πούτιν, ο οποίος με ψυχραιμία μετατρέπει τα λάθη της ευρωπαϊκής πολιτικής σε πλεονεκτήματα για τη χώρα του και σε μέτρα ενίσχυσης των Ρώσων παραγωγών.
Πάντως οι κατασκευαστές και έμποροι γουναρικών στην Ελλάδα παραπονέθηκαν ότι μειώνεται το ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για την παραγωγή τους. «Φέτος δεν υπάρχει κίνηση στο εμπόριο, δεν βλέπουμε Ρώσους αγοραστές», είπε στο πρακτορείο στέλεχος οίκου γουναρικών στο κέντρο της Αθήνας.
«Είναι κατανοητό ότι αυτό συνδέεται κάπως με τις κυρώσεις, η ισοτιμία του ευρώ έχει αυξηθεί πολύ, αλλά και χρήματα δεν υπάρχουν πολλά στους ανθρώπους. Μάλλον και οι Ρώσοι τουρίστες σαν να άλλαξαν κάπως, αν πέρυσι ακόμη ήταν άνθρωποι με πολλά χρήματα, φέτος σαν να ταξιδεύουν πιο «μαζικοί» τουρίστες», είπε ο συνομιλητής του πρακτορείου.
Παρόμοιες γνώμες έχουν συγκεντρωθεί και από άλλες ελληνικές περιφέρειες, που αναδεικνύουν τα προβλήματα στρατηγικής στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού στη Ρωσία, ο οποίος εν πολλοί λειτούργησε και ως «πλυντήριο» τα προηγούμενα χρόνια των ορμητικών αυξήσεων, κρύβοντας τις αμέτρητες ανεπάρκειες της πολιτικής μας έναντι της Ρωσίας και τα ανεκμετάλλευτα ελλείμματα στις ελληνορωσικές σχέσεις. Πολλά από αυτά τα συνειδητοποιούμε ως κυβέρνηση και κοινωνία όταν πλέον είναι πολύ αργά...

 

Πηγή: newsbomb.gr

Λέξεις Κλειδιά: γουναρικά,Μπελαουσόφ,Ουλιουκάεφ