25.09.2014 11:40
Τι κρύβεται στον αρχαιοελληνικό οικισμό στον Εύξεινο Πόντο Βασίλης Τσενκελίδης

Αρχαιολογική ανασκαφή μείζονος ενδιαφέροντος επισκέφτηκε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης ο οποίος κατέγραψε την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα έργα και μίλησε με ερευνητή της περιοχής.

Νέες ανακαλύψεις φέρνουν στο φως οι ανασκαφές στη χερσόνησο Ταμάν του Καυκάσου, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Ταυρική (την Κριμαία). Σε αυτό το σημείο ο Πορθμός Κερτς (Κιμμέριος Βόσπορος) χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία.  Και από τις δύο πλευρές του  πορθμού του Κερτς δέσποζαν κάποτε αρχαίες και βυζαντινές πόλεις. Ιδιαίτερη σημασία είχαν οι μακρινές αποικίες που έφερναν σε επαφή την ενδοχώρα του Καυκάσου  με τον Ελληνικό κόσμο.

Ο συνεργάτης του  Pontos-news Βασίλης Τσενκελίδης κατά την αποστολή του στην περιφέρεια του Κράσνονταρ της Νότιας Ρωσίας  επισκέφτηκε το χώρο των ανασκαφών που φέρει την ονομασία «Βολνά 1»  (Κύμα 1). Μια ονομασία κωδική μια και οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν μέχρι στιγμής να διαπιστώσουν ποια ελληνική πόλη κρύβεται κάτω από το βαθύ στρώμα της γης. Η έκτασή της είναι τόσο μεγάλη, που κινεί συνέχεια την επιστημονική περιέργεια.

Όπως δήλωσε στο Βασίλη Τσενκελίδη, ο Βιτάλι Μπόνταρ, γνωστός ιστορικός και ερευνητής της περιοχής Ταμάν «στο ξεκίνημα των ανασκαφών  οι ειδικοί μιλούσαν για ένα μικρό οικισμό, χαρακτηριστικό για την περιοχή. Και όμως όσο προχωρούν οι ανασκαφές οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν με σιγουριά να πουν ποιο είναι  το μέγεθός του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπροστά μας βρίσκεται ένας αρχαίος ελληνικός οικισμός, πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της περιόδου στην οποία αυτός ανήκει. Χρονολογείται μεταξύ 4ου και 2ου αιώνα π. Χ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι πρόκειται για μια αρχαία πόλη. Σε αυτόν τον τόπο ζούσαν συνεχώς άνθρωποι για τουλάχιστον 500 χρόνια ίσως μέχρι και 1.000.

»Η γύρω περιοχή είναι πλούσια σε αρχαία και μεσαιωνικά  ελληνικά ευρήματα. Πολύ κοντά είναι οι πόλεις Ερμώνασσα,  Φαναγορεία και πολλές άλλες. Από τον Πορθμό του Κερτς προς την ενδοχώρα υπάρχουν αρκετοί τόποι ανασκαφών με αρίθμηση. Πιστεύω πως στο κοντινό μέλλον εμείς θα ξέρουμε και τις ονομασίες των νέων μας ανακαλύψεων.» 

 

Δείτε βίντεο εδώ και εδώ.

 

πηγή: pontos - news.gr

Λέξεις Κλειδιά: Κριμαία,Βόσπορος,Μπόνταρ,Βυζάντιο,ανασκαφές,ανασκαφή