03.10.2014 10:23
Στην... ουρά για την αγορά τροφίμων της Ρωσίας η συντακτική ομάδα

Οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έχουν πολλαπλές αλλά μυστηριώδεις επιπτώσεις.

Το ρωσικό νόμισμα έχει υποχωρήσει, με το δολάριο τώρα να αξίζει σχεδόν 40 ρούβλια. Οι απροσδόκητες ποινικές διώξεις εναντίον του δισεκατομμυριούχου Vladimir Yevtushenkov ίσως είναι το αποτέλεσμα ενός νέου γύρου οικονομικής και πολιτικής λιτότητας. Όπως δήλωσε ένας αναλυτής στους Financial Times, «τώρα κυνηγούν ανθρώπους που δεν είναι μέλη του εσωτερικού κύκλου. Σε αυτούς τους καιρούς, η ουδετερότητα δεν είναι πλέον αρκετή».

 

Κάθε ημέρα, έρχονται αναφορές από τις χώρες που θέλουν να επωφεληθούν από την ρήξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας από την μια πλευρά και των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, από την άλλη. Αυτοί οι νέοι εμπορικοί εταίροι δεν έχουν τίποτα κοινό εκτός από την προθυμία να κερδίσουν μια νέα αγορά.

Στην περίπτωση του Ισραήλ και της Ρωσίας, είναι ζήτημα αναπλήρωσης μιας διπλής εμπορικής απαγόρευσης. Την 1η Σεπτεμβρίου, η ΕΕ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις ισραηλινές εισαγωγές μετά από την καλοκαιρινή επίθεση εναντίον της Γάζας. Το Ισραήλ και η Ρωσία προφανώς ελπίζουν ότι μπορούν να ανταλλάξουν προϊόντα μεταξύ τους που δεν έρχονται από ή δεν κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η Αίγυπτος και η Ρωσία συζητούν για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι υπουργοί της Αργεντινής και της Βραζιλίας συνομιλούν για το πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να εξάγουν περισσότερα γεωργικά προϊόντα στη ρωσική αγορά.

Πιο κοντά στο σπίτι, η Αρμενία βλέπει μια ευκαιρία να τονώσει την παραπαίουσα οικονομία της. Ο πρόεδρος Serzh Sargsyan έχει κάνει λόγο για “μεγάλες ευκαιρίες για τους παραγωγούς μας αγροτικών προϊόντων” και ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως θέλει να δει τον διπλασιασμό των εξαγωγών.

Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει διαβεβαιώσει τη Δύση για την στήριξή του προς την Ουκρανία στην τρέχουσα κρίση, προσφάτως φιλοξένησε μια υψηλόβαθμη ρωσική αποστολή με επικεφαλής τον κύριο δημιουργό προφλημάτων της Μόσχας για την γειτονιά της, Dmitry Rogozin. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, Yagub Eyyubov, τόνισε στους επισκέπτες ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στη Ρωσία αλλά κανένας δεν θα σπάσει τη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν θα λυγίσει ποτέ”.

Για τη Ρωσία, αυτό είναι ένα θέμα “επισιτιστικής ασφάλειας”, για το Αζερμπαϊτζάν, είναι μια ευκαιρία για μια νέα αγορά.

Για τους γείτονες της Ρωσίας στον Καύκασο, αυτό είναι επίσης μια περίπτωση όπου, σε μια σχέση στην οποία η Ρωσία γενικώς θεωρείται ότι κρατάει όλα τα χαρτιά, αποκτούν κάποια επιρροή από μόνοι τους. Ακόμη και η Γεωργία διευρύνει τις εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία, παρά την πρόσφατη αναστολή της συμφωνίας του 1994 για ελεύθερο εμπόριο. Οι εξαγωγές γεωργιανού κρασιού στη Ρωσία, αυξήθηκαν κατά 65% στο επτάμηνο,

Παρά τις μεγάλες διακηρύξεις, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι οι ντομάτες του Αζερμπαϊτζάν, τα μήλα από την Αρμενία και το βόειο κρέας από την Αργεντινή μπορούν ομαλά και αθόρυβα να πάρουν την άδεια θέση που άφησαν στη ρωσική αγορά η Γαλλία, η Ελλάδα ή η Πολωνία. Την τελευταία φορά που η Ρωσία υποβλήθηκε σε μια τέτοια στρέβλωση της αγοράς, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, χρειάστηκαν χρόνια για να επανέλθει.

Η πολιτική αυτού ίσως να είναι πιο σημαντική για τη Μόσχα: μια επίδειξη ότι υπάρχει ένας πολύ-πολικός κόσμος εκεί έξω, τουλάχιστον στο εμπόριο.


Απόδοση στα ελληνικά από carnegie.ru